PACTUL PENTRU TINERI ediția a VI a la DEVA

Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin a organizat  la Deva, cea de a șasea dezbatere a proiectului național “Pactul pentru Tineri” în parteneriat cu Ministerul Educației, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, UNICEF și Banca Mondială.
Moderatorul întâlnirii a fost Laura Hulubei.
Au intervenit în discuții:
1. Cristina CHIRIAC, Președintă CONAF
2. Natalia INTOTERO, Președintele Comisiei pentru Învățământ a Camerei Deputaților
3. VETUȚA STĂNESCU, Deputat în Parlamentul României,
4. Marius BUDĂI, Ministrul Muncii și Solidarității Sociale
5. Antoneta-Georgina BOLCHIŞ, Secretar de Stat în Ministerul Educației
6. LAURENȚIU NISTOR, Președintele Consiliului Județean Hunedoara
7. GEANINA MARINA IANC, Director General, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Hunedoara
8. MARIA ȘTEFĂNIE, Inspector Școlar General – ISJ Hunedora
9. ADRIANA JUDE – ALMĂȘAN, Comisar șef – coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Hunedoara 10. Amira Iasmina ABUGARARAH – Președintele Consiliului Elevilor
11. ADRIAN DINU, Președintele Asociației Județene a Părinților
12. GABRIELA ALEXANDRESCU, Head of Marketing & Digital Product Gas & Power, OMV Petrom
13. LUMINIȚA COSTACHE, Specialist în educație la UNICEF
 „Pactul pentru Tineri” reprezintă un proiect național inițiat de CONAF și susținut de OMV Petrom în calitate de sponsor principal.
 Parteneri: Asociația SAMAS, Asociația pentru Valori în Educație, Glasul Vieții – Dan Damaschin, Asociația WeHelp, Asociația Un Pas Spre Educație, Căminul Felix, Asociația Educație și Viitor, Uniunea Studenților din România, Fundația pentru Educație și Vocație, Asociația Părinților Isteți, Kids in Business. România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în privința numărului mamelor minore, iar rata abandonului școlar din țară este de 15%, cu 6% mai mult decât media europeană!
”Trebuie să le oferim tinerilor noștri toate instrumentele necesare pentru a-și construi un viitor mai bun și să ne asigurăm că aceștia nu întâmpină dificultăți în creșterea și formarea lor. Proiectul CONAF, ”Pactul pentru Tineri”, se adresează tocmai acestor probleme. Ajuns și în județul Hunedoara, am avut ocazia să discutăm și să propunem soluții, alături de Cristina Chiriac, Președinte CONAF, și aproximativ 300 de persoane participante despre aceste problemele, cu care se confruntă și tinerii hunedoreni. Pentru un impact mai mare, această campanie trebuie dusă la nivelul fiecărei localități. Prevenția trebuie să fie continuă” a spus deputatul Natalia Intotero.
”Mulți dintre noi am trăit cu convingerea că tinerii se adaptează din mers tuturor transformărilor care au loc la nivelul societății noastre. Astăzi, însă, ne confruntăm cu o realitate care nu poate fi ignorată: copiii și tinerii au devenit categoriile cele mai vulnerabile la toate aceste provocări la care am fost supuși de-a lungul anilor, noi, ca și societate. Iar dacă tinerii sunt în pericol, viitorul și dezvoltarea sănătoasă a țării sunt și ele în pericol!
Trebeuie să le asigurăm conform legilor  transportul gratuit al elevilor, mese calde și burse pentru elevii aflați în dificultate.
De asemenea, militez în continuare pentru ca Legea Educației să nu mai fie „sluțită”, așa cum s-a întâmplat în ultimii 33 de ani. Avem nevoie de o lege care să asigure formarea specialiștilor,  de care țara are nevoie la toate nivelurile profesionale. Tocmai de aceea, sistemul educațional trebuie să pună un mare accent pe orientarea vocațională a elevilor, pe dezvoltarea abilităților pe care aceștia le au. Avem nevoie de adaptarea și dezvoltarea învățământului dual, pentru ca absolvenții să fie pregătiți în meserii care se caută pe piața muncii. Există procentul îngrijorător al mamelor minore, care renunță în cele din urmă la educație. Susțin ideea reintegrării în sistemul de învățământ al mămicilor minore, însă pentru asta sunt necesare măsuri concrete de sprijin. Cred de asemenea, în puterea exemplului. Anul trecut am avut privilegiul de a premia elevi merituoși care au obținut rezultate excepționale la concursurile și olimpiadele școlare internaționale la care au participat. Am premiat și elevii care au obținut nota 10 la Evaluarea națională și la Bacalaureat. Mulți dintre ei provin din familii nu foarte înstărite, dar asta nu i-a împiedicat să performeze la învățătură, să-și urmeze visul și cu ajutorul profesorilor au reușit ce și-au propus. Vă îndemn pe toți să fim responsabili și să nu uităm niciodată că o națiune lipsită de educație nu are niciun viitor!” a transmis președintele Consiliului Județean Laurențiu Nistor.
Atelierele situaționale coordonate de către facilitatori și experți în domeniu, parteneri care s-au alăturat pe tot parcursul proiectului, nu au lipsit în cea de a doua parte a evenimentului de la Deva. Astfel, s-au trasat multe soluții, s-au centralizat multe propuneri și, cu toții au plecat  încărcați cu idei și energie care să-i  ajute să meargă,  înainte cu toate demersurile necesare.
„Scopul acestui eveniment este de a identifica măsuri viabile care să reducă cât mai mult rata abandonului școlar, acest fenomen de părăsire  timpurie a școlii”  a conchis Maria Ștefănie inspector școlar general, ISJ Hunedoara.
Statisticile privind rata abandonului şcolar sunt alarmante. În România, abandonul şcolar are o intensitate dublă faţă de media europeană, fenomen acompaniat de un altul, extrem de îngrijorător: numărul mare mame adolescente. Din păcate, realitatea ratelor abandonului şcolar din ţara noastră descrie o situaţie alarmantă şi transmite un semnal de avertizare pentru viitorul imediat.
Cetăţenii needucaţi reprezintă şi o imensă oportunitate economică pierdută pentru ţară.

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share