18/09/2020

Papa Francisc a propus stabilirea unei date fixe a Paştelui atât pentru ortodocşi cât şi pentru catolici

Papa Francisc a spus că este posibil ca într-o zi, catolicii, ortodocşii şi protestanţii să poată sărbători în acelaşi timp Învierea, informează digi24.ro.

Papa Francisc a propus stabilirea unei date fixe a Paştelui, pentru ca această sărbătoare să poată fi celebrată împreună cu Biserica Ortodoxă, a transmis sâmbătă Radio Vatican, preluat de agenţia DPA.

Paştele este cea mai importantă dată creştină, marcând învierea lui Iisus Hristos, dar data se modifică în fiecare an. Catolicii sărbătoresc Paştele în prima duminică după prima Lună Plină ce are loc după echinocţiul de primăvară (21 martie). Pentru ortodocşi, care folosesc calendarul iulian, mai degrabă decât pe cel gregorian, această dată cade adesea o săptămână mai târziu.

„Trebuie să găsim un acord” pentru o dată comună, a spus Francisc, sugerând a doua duminică a lunii aprilie.

Constatând că fenomenul de Luna Plină se produce tot mai târziu în timpul anului, suveranul pontif a glumit: „În 60 ani riscăm să sărbătorim Paştele în luna august”.

„Biserica Catolică este dispusă să renunţe la data determinată pentru Duminica Paştelui, adică în prima Lună plină după echinocţiul de primăvară”, a declarat Papa Francisc.

Modul de calculare a datei Paştelui a fost stabilit în anul 325, de conciliul de la Niceea, condus de împăratul Constantin cel Mare. Însă bisericile, cea catolică şi cea ortodoxă, interpretează diferit regulile şi, de aceea, datele la care se stabileşte sărbătoarea diferă de cele mai multe ori.

Citește și:

Papa Francisc cere încetarea conflictelor mondiale. Mesaj integral!

PAPA FRANCISC RESTITUIE POPORULUI ROMÂN CARTEA „CODEX AUREUS”?!

Papa Francisc: ”Este o rugăminte ca în toate țările lumii femeile să fie onorate și respectate”

Papa Francisc ne impartaseste idei SURPRINZATOARE despre sex

Papa Francisc: Bisericile care nu ajuta nevoiasii, sa plateasca taxe si impozite la fel ca o afacere

Papa Francisc a spălat picioarele mai multor migranți musulmani, creștini și hinduși în Joia Mare

Distribuie acest articol Oficial Media
Share