Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

”Parlamentul European va continua să lucreze pentru ca vocea oamenilor să conteze în UE”

Parlamentul European a lansat astăzi „Sondajul post-electoral al UE 2024” care analizează comportamentul de vot și principalele priorități ale cetățenilor UE.

Creșterea prețurilor și a costului vieții (42%) și situația economică (41%) au fost principalele subiecte care i-au motivat pe cetățenii europeni să voteze la ultimele alegeri europene din luna iunie a acestui an. O treime dintre alegători (34%) spun că situația internațională a fost un subiect care i-a încurajat să voteze, în timp ce o proporție similară menționează apărarea democrației și a statului de drept (32%). Cei care nu au votat spun că costul vieții (46%) și situația economică (36%) i-ar fi putut motiva să participe la alegeri.

Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, comentând rezultatele sondajului, spune: „În iunie trecut, oamenii din toată Europa și-au făcut vocea să conteze, deoarece am văzut cea mai mare prezență la vot la alegerile pentru Parlamentul European din ultimii 30 de ani. Ne-au dat mandatul de a acționa, de a oferi răspunsuri și soluții și de a face o diferență pozitivă în viața lor de zi cu zi. În următoarele săptămâni, Parlamentul European examinează noua Comisie Europeană , pentru a se asigura că va aborda problemele care sunt prioritare pentru oameni: costul vieții, starea economiei noastre, democrația, statul de drept, migrația și securitatea. Parlamentul European va continua să lucreze pentru ca vocea oamenilor să conteze în UE.”

Rezultatele sondajului indică faptul că cetățenii sunt optimiști cu privire la viitorul UE (65%) și că ei continuă să aibă o impresie pozitivă despre UE (48%, doar 16% declarând că au o imagine negativă).

 

De asemenea, apartenența la UE este privită într-o lumină favorabilă. Șapte din zece (70%) europeni cred că țara lor a beneficiat de a fi membru al UE, cifră care a rămas stabilă în ultimii ani. În UE, în ansamblu, există patru motive principale pentru care apartenența este considerată benefică: cooperarea sporită între statele membre (36%), protejarea păcii și consolidarea securității (32%), contribuția UE la creșterea economică (28%), și crearea de noi oportunități de muncă (24%).

Încrederea în democrația parlamentară europeană este deosebit de mare la începutul celei de-a zecea legislaturi a PE: 42% dintre cetățeni au o imagine pozitivă despre Parlamentul European – cel mai mare rezultat înregistrat vreodată pentru acest indicator.

Europenii și-au confirmat sprijinul pentru democrația UE la alegerile europene din iunie trecut. Prezența la vot a fost de 50,74%, cea mai mare din ultimii 30 de ani și similară cu cea din 2019. A crescut în 16 din 27 de țări față de alegerile europene din 2019. Că votul contează, este confirmat și de 56% dintre cetățeni care sunt de acord că vocea lor contează în UE – o creștere de 8 puncte procentuale față de februarie/martie 2024 (48%).

Analiza acestui sondaj post-electoral sugerează în continuare că votul la alegerile europene devine un obicei pentru mulți cetățeni. Întrebați de ce au votat, 46% dintre alegători spun că o fac întotdeauna, în timp ce 42% spun că este datoria lor ca cetățeni, iar 20% spun că vor să susțină partidul politic de care se simt aproape.

Decizia pentru cine să voteze la alegerile europene din 2024 sa bazat în principal pe cât de apropiate au fost propunerile partidelor de ideile și valorile alegătorilor. Propunerile unui anumit partid pe probleme europene au fost cel mai frecvent motiv pentru a fi selectat la scrutin, dat de 47% (+4 pp din 2019) dintre alegători.

rezultatele sondajului

Distribuie acest articol Oficial Media
Share