Parlamentul European a lansat astăzi „Sondajul post-electoral al UE 2024” care analizează comportamentul de vot și principalele priorități ale cetățenilor UE.
Creșterea prețurilor și a costului vieții (42%) și situația economică (41%) au fost principalele subiecte care i-au motivat pe cetățenii europeni să voteze la ultimele alegeri europene din luna iunie a acestui an. O treime dintre alegători (34%) spun că situația internațională a fost un subiect care i-a încurajat să voteze, în timp ce o proporție similară menționează apărarea democrației și a statului de drept (32%). Cei care nu au votat spun că costul vieții (46%) și situația economică (36%) i-ar fi putut motiva să participe la alegeri.
Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, comentând rezultatele sondajului, spune: „În iunie trecut, oamenii din toată Europa și-au făcut vocea să conteze, deoarece am văzut cea mai mare prezență la vot la alegerile pentru Parlamentul European din ultimii 30 de ani. Ne-au dat mandatul de a acționa, de a oferi răspunsuri și soluții și de a face o diferență pozitivă în viața lor de zi cu zi. În următoarele săptămâni, Parlamentul European examinează noua Comisie Europeană , pentru a se asigura că va aborda problemele care sunt prioritare pentru oameni: costul vieții, starea economiei noastre, democrația, statul de drept, migrația și securitatea. Parlamentul European va continua să lucreze pentru ca vocea oamenilor să conteze în UE.”
Rezultatele sondajului indică faptul că cetățenii sunt optimiști cu privire la viitorul UE (65%) și că ei continuă să aibă o impresie pozitivă despre UE (48%, doar 16% declarând că au o imagine negativă).
De asemenea, apartenența la UE este privită într-o lumină favorabilă. Șapte din zece (70%) europeni cred că țara lor a beneficiat de a fi membru al UE, cifră care a rămas stabilă în ultimii ani. În UE, în ansamblu, există patru motive principale pentru care apartenența este considerată benefică: cooperarea sporită între statele membre (36%), protejarea păcii și consolidarea securității (32%), contribuția UE la creșterea economică (28%), și crearea de noi oportunități de muncă (24%).
Încrederea în democrația parlamentară europeană este deosebit de mare la începutul celei de-a zecea legislaturi a PE: 42% dintre cetățeni au o imagine pozitivă despre Parlamentul European – cel mai mare rezultat înregistrat vreodată pentru acest indicator.
Europenii și-au confirmat sprijinul pentru democrația UE la alegerile europene din iunie trecut. Prezența la vot a fost de 50,74%, cea mai mare din ultimii 30 de ani și similară cu cea din 2019. A crescut în 16 din 27 de țări față de alegerile europene din 2019. Că votul contează, este confirmat și de 56% dintre cetățeni care sunt de acord că vocea lor contează în UE – o creștere de 8 puncte procentuale față de februarie/martie 2024 (48%).
Analiza acestui sondaj post-electoral sugerează în continuare că votul la alegerile europene devine un obicei pentru mulți cetățeni. Întrebați de ce au votat, 46% dintre alegători spun că o fac întotdeauna, în timp ce 42% spun că este datoria lor ca cetățeni, iar 20% spun că vor să susțină partidul politic de care se simt aproape.
Decizia pentru cine să voteze la alegerile europene din 2024 sa bazat în principal pe cât de apropiate au fost propunerile partidelor de ideile și valorile alegătorilor. Propunerile unui anumit partid pe probleme europene au fost cel mai frecvent motiv pentru a fi selectat la scrutin, dat de 47% (+4 pp din 2019) dintre alegători.
DACA TI-A PLĂCUT URMĂREȘTE PAGINA NOASTRA!!
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Regele Felipe și Regina Letizia au fost insultați de mulțimea furioasă din Valencia: ”Pleacă, ucigașule!”
6 angajați care au fost concediați pentru că au refuzat vaccinul Covid-19 au primit despăgubiri de 7,8 milioane de dolari
Peste 158 de morți în inundațiile devastatoare din Spania. 6 din cei 22 de români dispăruți sunt în siguranță
Rapperul Puff Daddy, acuzat în peste 20 de procese de viol, persoane drogate, agresiuni asupra minorilor, trafic și șantaj sexual
Spania, inundații dezastruoase în Valencia, ploi de un an în opt ore. Peste 70 de victime și zeci de dispăruți – Video
Fiica lui Ioan Crișan ar fi plănuit asasinatul, iar un frizer pasionat de electronică ar fi realizat părți din bombă
LIFE STYLE
Cum să Alegi Ghetele de Damă și Bărbați Potrivite?
Leon Dănăila, cel mai bun neurochirurg din Europa, a realizat prima operație pe creier cu laserul
Prezentare de carte: ”Gândurile unei femei” și “Un bărbat pe tocuri “, autor Lidia Alexandrescu
„Cum pot să învăț să mă iubesc pe mine însumi?”- întrebarea cea mai căutată pe Google
Nu fi niciodată gelos pe succesul altuia. Dacă nu poți câștiga o cursă, ajută persoana din fața ta să doboare recordul
DESTINATII
În stațiunea Straja se fac pregătiri pentru noul sezon de iarnă
”Hop on board to România”!
Festivalul Tocanului la Novaci
Ziua națională a gestronomiei și vinului românesc
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Rețetă budistă, veche de 5000 de ani, tratament pentru mai multe boli
Timusul luptă împotriva cancerului. Cum ne putem tonifia timusul pe cale naturală
Împreună învățăm, ne protejăm și diseminăm informații
”Vocea pacienților trebuie să fie auzită”
Intoxicații acute cu ciuperci! Medicii de la Spitalul Județean de Urgență Târgoviște trag un semnal de alarmă
Cele mai eficiente legume si plante care pot trata cancerul în mod natural
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Președintele CCIA Timiș pe scena Topului Național al Firmelor
Universitatea Politehnica Timișoara: Proiectul Digital Spotlight Heritage Timișoara, câștigător la Dublin, la premiile European Cultural Tourism Network
Radu Popa – ”liberalii au venit la Voinești să mănânce gogoși pe banii altora!”