Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Pe urmele sihaștrilor, în Valea Chiliilor

Invitație la drumeție pe Valea Chiliilor, accesibilă în toate anotimpurile, dar nicicând mai frumoasă ca acum, înveșmântată în culorile aurii ale toamnei. Traseul are ca punct de plecare comuna argeșeană Cetățeni, situată pe Valea Dâmboviței, la 44 km distanță de Târgoviște (DB) și 24 km de municipiul Câmpulung (AG).

Valea Chiliilor, afluent-stânga al râului Dâmbovița la Cetățuia, își are izvoarele în Muntele Marginea Domnească, situat în sud-vestul Munților Leaota. Valea este orientată pe direcția est-vest, fiind situată la contactul dintre zona montană și cea deluroasă, delimitând Carpații Meridionali (Munții Leaota, la nord) de Subcarpații Curburii (Subcarpații Ialomiței, la sud).

Am parcurs valea pas cu pas, savurând spectacolul naturii compus din cântecul apei, culorile toamnei și liniștea muntelui, cu gândul la pustnicii care se nevoiesc și în zilele noastre în grotele naturale sau scobite de ei înșiși, situate pe ambii versanți ai văii.

Valea Chiliilor este o adevărată vatră de sihaștri, aici fiind descoperite moaștele Sfântului Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel, prăznuit în calendarul creștin ortodox în data de 26 iulie.

Sfântul Ioanichie a intrat din tinereţe în obştea monahală a schitului Cetăţuia-Negru Vodă şi, timp de 30 de ani, la începutul secolului al XVII-lea, s-a nevoit într-o peşteră săpată într-un perete abrupt al muntelui. Se spune că uneori ucenicul său îi aducea pâine şi apă, pe care le cobora până la gura peşterii cu o frânghie. Din timp în timp, egumenul schitului îi trimitea, pe aceeaşi cale, Sfintele Taine. Pentru multa sa nevoinţă şi rugăciune, Dumnezeu l-a învrednicit să-şi cunoască timpul mutării la Domnul, timp pe care l-a săpat în piatra de deasupra mormântului, „Ioanichie Schimonah, 1638”.

Moaştele sfântului au rămas neatinse timp de 306 ani, până în 1944, când egumenul schitului Cetăţuia, ieromonahul Pimen, a coborât cu o frânghie în peşteră, descoperind pe un pat de piatră osemintele întregi, galbene şi bine mirositoare ale sihastrului din Valea Chiliilor.

Din 1990, odoarele sfinte au fost păstrate în biserica rupestră a Mănăstirii Cetăţuia, iar în 20 ianuarie 2013 sfintele moaşte au fost mutate la Mănăstirea „Negru Vodă” din Câmpulung.

Povestea în imagini a drumeției de toamnă pe Valea Chiliilor…

Distribuie acest articol Oficial Media
Share