Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Pentru ANAF toate companiile sunt egale

OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei, a anunţat joi că nu o să plătească taxa de solidaritate pentru anul fiscal 2022, impusă prin OUG 186/   din 29 decembrie 2022, motivând că are „sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi fabricarea produselor obţinute din rafinarea petrolului”.

La insistențele PSD, companiile plătesc deja o taxă de solidaritate pe profiturile suplimentare din energie electrică și gaze naturale. Inclusiv OMV plătește această taxă pe gazele extrase din România . Dar, atunci când PSD propunea taxa de solidaritate, PNL se opunea cu vehemență, inclusiv prin Rareș Bogdan care spunea atunci că „trebuie să deveni prietenoși cu companiile”. UE a dat dreptate PSD când a introdus taxa de solidaritate și pe țiței. ANAF trebuie să stabilească dacă OMV se încadrează sau nu în pragul de 75% cifră de afaceri din extragerea și prelucrarea țițeiului. Prevederea din OUG 186/2022: Articolul 1(1) Sunt contribuabili obligați la plata contribuției de solidaritate plătitorii de impozit pe profit (…) care desfășoară activități în sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cărbunelui și rafinăriilor, care fac obiectul Regulamentului (CE) nr. 1.893/2006 al Parlamentului European (…) privind domenii statistice specifice, cu codurile CAEN: 0610 – „Extracția țițeiului“, 0620 – „Extracția gazelor naturale“, 0510 – „Extracția huilei“, 1910 – „Fabricarea produselor de cocserie“ și 1920 – „Fabricarea produselor obținute prin rafinarea petrolului“ și care au ponderea acestor activități în cifra de afaceri de peste 75% inclusiv.

Singurul care poate explica cum s-a ajuns la acest prag de 75% este Ministrul Energiei care a fost prezent la dezbaterile europene,  alături de ceilalți miniștri ai energiei din UE, când s-a elaborat Regulamentul UE.

Şeful ANAF, Lucian Heiuş, a anunţat că în maximum două săptămâni va putea spune dacă în cazul OMV-ului datorează sau nu contribuţia de solidaritate către statul român. El a susținut că pentru ANAF toate companiile sunt egale şi că Fiscul va face verificări foarte stricte şi foarte amănunţite. ”Pentru noi toate companiile sunt egale şi vom face aceste verificări foarte stricte şi foarte amănunţite cu specialiştii pe care îi avem, la toate societăţile care ar trebui să se încadreze ( în prevederile Ordonanţei, n.r.) şi să nu scape niciuna fără să plătească această contribuţie. Şi dacă vor încerca să facă acele arhicunoscute inginerii financiare, vă garantez,  că nu vor putea scăpa de atenţia noastră şi vom face toate demersurile pentru a recupera aceşti bani”, a afirmat  Lucian Heiuş.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share