Prefectul de Dâmbovița, Claudia Gilia: Există programe de sprijin social, oamenii trebuie să le cunoască și să le acceseze

Claudia Gilia, prefectul județului Dâmbovița, a susținut ieri, ședința Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, la care au participat reprezentanți ai serviciilor publice deconcentrate și ai asociațiilor de pensionari.
”Începând cu 1 ianuarie 2023, plafonul veniturilor din pensii și indemnizație socială până la care se compensează cu 90% prețul de referință al medicamentelor de pe sublista B, s-a majorat la 1608 lei/lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri. Totodată, s-a menționat că, pentru stabilirea plafonului de pensie până la care se pot acorda medicamente compensate cu 90% nu se ia în calcul ajutorul financiar prevăzut prin O.U.G. nr. 168/2022 pentru pensionarii de toate categoriile, ajutor acordat prin casele teritoriale de pensii”, a precizat Claudia Gilia.
Declarații pe larg:
”Principalul punct de pe ordinea de zi l-a constituit informarea referitoare la fondurile alocate pentru medicamentele compensate și gratuite pe trimestrul I al anului 2023. În acest sens, reprezentanții CAS Dâmbovița au prezentat o analiză care a avut în vedere în principal:
 • aspecte legate de contractele de furnizare servicii pentru medicamente și echipamente medicale;
 • aspecte privind distribuirea medicamentelor cu și fără contribuție personală prin farmacii cu circuit deschis;
 • creditele de angajament aprobate pentru eliberarea de medicamente gratuite și compensate pe trimestrul I al anului 2023;
 • consumul de medicamente compensate și gratuite și numărul de pensionari care au beneficiat de medicamente gratuite și compensate în luna ianuarie 2023;
 •  bugetul alocat pentru trimestrul I 2023 destinat medicamentelor care fac obiectul contractelor cost-volum din sublista B, cu nivel de compensare 50% din prețul de referință și condițiile în care se poate opta pentru a beneficia de prescripție medicală cu nivel de compensare 90%.

Pentru eliberarea de medicamente compensate și gratuite, pe trimestrul I al anului 2023 sunt aprobate credite de angajament în valoare de 26.445, 57 mii lei.
 În luna ianuarie 2023 s-a înregistrat un consum de medicamente compensate și gratuite în valoare de 8.688,38 mii lei, din care, valoarea medicamentelor compensate de 90% din sublista B a fost în valoare de 463,40 mii lei.
 Numărul de pensionari care au beneficiat de medicamente compensate în luna ianuarie 2023 a fost de 4947 pensionari cu venituri din pensii și indemnizație socială pentru pensionari de până la 1608 lei/lună inclusiv.

Am menționat în cadrul ședinței și măsurile pe care Guvernul României le-a luat pentru a sprijini persoanele vârstnice, în contextul unei inflații care și-a pus amprenta asupra puterii de cumpărare:

 • De la 1 ianuarie, pensiile au crescut cu 12,5%.
 • Valoarea punctului de pensie este de 1.784 lei, de la 1 ianuarie, adică o creștere de 12,5%. Restul creșterii, până peste 15%, se acoperă prin plăți suplimentare pentru categoriile cele mai vulnerabile.
 • Plățile suplimentare vor fi efectuate în două tranșe semestriale. Valoarea lor va fi:
1️⃣ Pentru cei cu pensii sub 1.500 lei = plată suplimentară de 1.000 lei
2️⃣ Pentru cei cu pensii între 1.501-2.000 lei = plată suplimentară de 800 lei
3️⃣ Pentru cei cu pensii între 2.001-3.000 lei = plată suplimentară de 600 lei
Alte măsuri:
 • Pentru cei cu pensii sub 1.700 lei = vouchere sociale de 250 lei (o dată la 2 luni, tot anul 2023)
 • Pentru cei cu pensii sub 2.000 lei (vârsta peste 60 ani) = sprijin de 1.400 lei pentru plata facturilor la energie (suma va fi împărțită în două tranșe, pentru iarna aceasta și iarna viitoare)
 • Indemnizațiile pentru veteranii și văduvele de război = se actualizează cu rata inflației, începând din 2018 (circa +30%)
Aceste plăți suplimentare nu ar fi fost posibile fără creșterea economică din ultima perioadă și fără creșterea veniturilor bugetare.
Le mulțumesc membrilor din Comitet pentru dialogul constructiv și pentru soluțiile formulate la o serie de probleme cu care se confruntă aceasta categorie de cetățeni.

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share