Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Tulburarea internetului: Sindromul FOMO sau frica de a rata ceva important

Odată cu dezvoltarea mediului online, au apărut și anumite riscuri ce pot cauza tulburări emoționale. Sindromul „Fear of Missing Out” (FOMO) sau „frica de a rata” reprezintă o problemă socială frecventă. Aceasta apare în special la persoanele active în mediul online. Circa 60% dintre utilizatorii rețelelor de socializare suferă de acest sindrom.

Tulburarea se referă la teama de a pierde oportunități într-un mediu în care informațiile sunt numeroase și rulează cu viteză. Potrivit psihologilor, acest sindrom poate să conducă la apariția altor tulburări emoționale, precum anxietatea și depresia, mulți tineri comparându-și viața cu cea a persoanelor care pozează fericite pe Facebook sau pe Instagram.

Problema de sănătate este specifică generației Y

Rețelele de socializare creează contextul perfect pentru laudă. Acestea sunt locul în care evenimentele și fericirea în sine par să se afle la concurență. Pe internet, toți își compară experiențele perfecte, ceea ce vă poate determina să vă întrebați ce vă lipsește. Unii specialiști consideră că sindromul FOMO apare, de regulă, la persoanele care fac parte din generația Y, cunoscută și sub numele de millennials. Toți cei născuți între anii 1981 și 1996 sunt considerați mileniali. Fiind mereu conectate la social media, multe persoane cu sindromul FOMO se confruntă cu lipsa concentrării. Pe lângă sentimentele profunde de neîmplinire, frica de a rata lucruri importante poate conduce la o serie de comportamente nocive. De pildă, studiile au arătat că acest sindrom poate determina distragerea atenției la volan, care, uneori, este mortală. Potrivit studiilor, teama de a pierde ceva important poate proveni dintr-o profundă nemulțumire față de viață, iar acest sentiment de insatisfacție duce la o utilizare mai intensă a rețelelor sociale. Pe măsură ce văd mai multe postări despre vieți aparent perfecte, persoanele care suferă de acest sindrom se simt mai frustrate și mai nefericite cu viața lor. Din fericire, există câteva metode prin care puteți diminua sindromul FOMO și efectele sale. Astfel, veți reuși să controlați această tulburare, care, la un moment dat, poate afecta pe oricine.

Citește și:

Gabor Mate, psiholog – Dependenţa copiilor de ecrane şi de reţelele de socializare

Explicațiile psihologului: Semnale discrete care trădează anxietatea

Care este diferenta dintre frica si anxietate?

Anxietatea îţi poate marca întreaga viaţa

Părinții români fac educație prin critică. Peste 600.000 de copii sunt diagnosticați cu anxietate și depresie

Cum au pus anxietatea şi depresia stăpânire pe vieţile noastre?

Oferiți-vă mici satisfacții pentru munca depusă

Este esențial să vă construiți propriile repere care vă ajută să evoluați. În acest fel, planurile voastre vor fi mereu pe primul loc și vă veți simți cu adevărat recompensați, odată ce le-ați îndeplinit. Pentru început, este important să vă gestionați mai bine bugetul, planificând cu atenție vacanțele, ieșirile cu prietenii în oraș, investițiile, dar și să vă setați niște obiective mai mari. Este absolut normal să vă doriți mai mult și să faceți tot ce trebuie pentru a profita de fiecare oportunitate care se ivește. Psihologii consideră că independența financiară joacă un rol important în lupta cu acest sindrom. Totuși, în loc să vă concentrați pe ceea ce nu ați obținut, încercați să observați ceea ce aveți deja. Un rol important în gestionarea sindromului îl are și libertatea de a lua decizii cu privire la cum vă puteți face viața mai frumoasă. Recompensa personală reprezintă un element-cheie, iar aceasta poate însemna o excursie, schimbarea garderobei sau achiziționarea unui mobilier elegant pentru casă. Oferiți-vă mici satisfacții pentru munca pe care o depuneți zilnic.

Adăugați mai mulți oameni pozitivi în lista de prieteni

Identificați lucrurile care vă provoacă anxietate și încercați să le eliminați din viața voastră. Sentimentele de excludere și de singurătate reprezintă, de fapt, modalitatea prin care creierul ne transmite că este nevoie de o mai mare conexiune cu ceilalți, pentru a crește sentimentul de apartenență. Adăugați mai multe persoane pozitive în lista voastră de prieteni și ascundeți sau eliminați din rețelele de socializare oamenii care tind să se laude prea mult și nu vă susțin. Păstrați amintirile în fotografii tipărite sau în computerul personal și țineți un jurnal al momentelor frumoase. În acest fel, evitați să vă transformați într-o persoană care alimentează „lauda exagerată” pe rețelele sociale. Păstrați un jurnal ce vă poate ajuta să vă schimbați atenția de la aprobarea publică la aprecierea personală a lucrurilor frumoase din viața voastră. Astfel, aveți posibilitatea să ieșiți, treptat, din cercul vicios al rețelelor sociale.

Vieţile împlinite, pe care mulţi le afişează pe rețelele de socializare, devin un motiv de frustrare și dezamăgire pentru unele persoane

Prioritizaţi întâlnirile reale

Pentru a gestiona sindromul FOMO, specialiștii vă recomandă să prioritizați întâlnirile reale în detrimentul celor desfășurate online. Ieșirea cu un grup de prieteni poate reprezenta o plăcută schimbare de ritm, ajutându-vă să treceți peste sentimentul că suferiți la capitolul viață socială. Chiar și un mesaj online privat către un prieten poate stabili o conexiune mai intensă decât o postare către toată li sta, în speranța de a obține „like-uri”. Tuturor ne este teamă în anumite circumstanțe. Dacă vă simțiți abătuți, puteți să cereți sfatul unui psiholog sau să petreceți ceva timp reflectând asupra lucrurilor pentru care sunteți recunoscători. Pe măsură ce sentimentul de apartenență crește, vă veți elibera de preocuparea compulsivă pentru a nu pierde o ocazie de interacțiune socială, o experiență inedită, o investiție rentabilă.

sursa: taifasuri.ro

Distribuie acest articol Oficial Media
Share