Premiile Gopo: Intruziune scandaloasă în actul de cultură și artă

Se pare că în România, o Țară din ce în ce mai mult și mai acut lipsită de apărare, se pot întâmpla fenomene -inclusiv la nivel cultural- care deja frizează prostul gust, grotescul.

Premiile Gopo: Intruziune scandaloasă
La decernarea Premiilor Gopo -2019 s-a petrecut un moment scandalos în opinia oricărui iubitor de cultură, de artă. Desfășurată în incinta Teatrului Național din București, această instituție -simbol pentru actul de cultură în sine și răspândirea acestuia, festivitatea a inclus în mod scandalos prezența pe scenă a unei trupe de manele, fapt dezaprobat de orice om de bună credință, de bun simț, de grad neîndoielnic de cultură. Trupa se numește Kana Jambe și aparține trustului Ro Terra Music patronat de Dan Bursuc (potrivit paginii facebook). Iată momentul lor:

https://youtu.be/5_K_8bjlq00?list=PLMpSim9Ddg19hPe2C5KJ9kKEn82g542He

Premiile Gopo: Intruziune scandaloasă

Acest gen muzical nu face nici în ultimă instanță parte din rândul genului cult, elevat, indiferent din ce unghi am privi, cine interpretează ori cât de bine. Această decernare supranumită „Oscarul românesc” nu are nicio legătură cu acest gen muzical de suburbie care de multă vreme și-a găsit publicul căruia se adresează, acesta nefiind acolo, în miezul Artelor și Culturii.

Reactii

Iată reacția lui Aurelian Temișan pe pagina sa facebook: „In seara asta am trait un moment rusinos. Eram in fata televizorului, dar tot rusine am simtit. Sa ai pe scena Teatrului Național din Bucuresti derularea premiilor GOPO, un festival de elita, in sala mari scenaristi, regizori, producatori, oameni de televiziune, mari actori ai tarii si sa asculti un burtos in maiou alb (caruia ii mai lipsea doar gratarul!), cantand manele… e TOTAL RUSINOS!!!
Aceasta asociere a primei scene a tarii, TNB, cu Gala Premiilor prestigiosului Festival de renume international, GOPO, si actul de subcultura creat, imi lasa un gust amar si ma oripileaza.
Atat am avut de spus.”

A fost de tot rasul

Se pare că o anume categorie de oameni are nevoie în mod special să i se precizeze: „Aici NU!!” Totuși asta nu a contat; spectacolul de gală s-a transformat în bâlci.
Momentul care a decurs astfel a stârnit un val de reacții împotrivă și nu e nimic de mirare în asta. Eu aș înțelege, dar banul nu cumpără chiar tot: decența nu o va cumpăra banul, nici bunul simț/credință/augur, nici anii -cei 7 de acasă pe care unii dintre noi vădim până târziu că nu îi avem. Niciun pretext nu poate motiva pe Dan Bursuc că a sponsorizat acolo o asemenea manifestare. A fost de tot râsul, de toată pomina.
Dezgustător!!

Felicitări cui s-a lăsat cumpărat de acești bani… ieftini!
(Dana Staicu -21 martie 2019).

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share