Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Premiul Nobel pentru Snowden? Parlamentarii norvegieni il sustin

Doi membri ai Parlamentului norvegian l-au propus pe Edward Snowden pentru Premiul Nobel Pentru Pace 2014.
Credit: Dado Ruvic/Reuters
Bård Vegar Solhjell si Snorre Valen, ambii reprezentanti in Parlament ai Sosialistisk Venstreparti, Partidul Socialist de Stanga, afirma ca informatiile clasificate pe care Snowden le-a redat publicului au facut lumea un loc mai bun. 
Cei doi recunosc ca Snowden a adus un prejudiciu trecator intereselor de securitate internationale.
  • “Tehnologia informatiei moderna aduce cu sine noi oportunitati pentru democratizare, deschidere catre lume si libertate de exprimare,” scrie Valen in Manifest Tidskrift. 
  • “Introduce insa si noi modalitati de opresiune, supraveghere si spionaj.”

Mr Solhjell, fost ministru al educatiei si mediului din partea Partidului Socialist de Stanga, afirma ca dezvaluirile lui Snowden au reusit sa adanceasca intelegerea publicului fata de nivelul la care statul isi spioneaza proprii cetateni.
“Actiunile lui au contribuit la reintroducerea increderii si transparentei ca principiu global primordial in politica securitatii globale.”
  • “Nevoia legitima de servicii de incredere a unei tari pentru propria securitate trebuie intotdeauna sa fie inclinata catre oameni si libertatile individuale ale acestora ca si conditie integrala a stabilitatii si a pacii. Contributia lui Snowden a fost punctul critic in restabilirea acestei ordini.”
Snowden traieste sub azil temporar in Rusia dupa ce a facut publice secretele guvernului american cu privire la programele de supraveghere a cetatenilor si alte activitati.
Mii de oameni de pe glob sunt eligibili pentru a nominaliza candidatii la Nobel Peace Prize, inclusiv orice membru al oricarei adunari nationale.
Comitetul Norvegian Nobel continua sa primeasca nominalizari pana sambata, lista urmand sa fie finalizata la prima intalnire a acestora pe anul 2014, in martie, cand membrii comitetului vor propune la randul lor diverse nume.
Castigatorul va fi anuntat in octombrie.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share