Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Problema somajului tinerilor din UE, in discutie. Vezi ce masuri doresc parlamentarii!

Parlamentul European a cerut măsuri mai puternice de combatere a şomajului în rândul tinerilor, inclusiv standarde minime pentru ucenicii şi salarii decente, în rezoluţia aprobată joi. Finanţarea UE pentru programele care creează locuri de muncă ar trebui de asemenea crescută în viitoarele bugete, au adăugat deputaţii.
O creştere economică de durată este imposibilă fără reducerea inegalităţilor, se arată în textul aprobat cu 502 de voturi pentru, 112 împotrivă şi 22 de abţineri. Şomajul în rândul tinerilor a atins un nivel fără precedent, fiind în medie de 23% în UE, cu vârfuri de peste 50% în unele state membre, se arată în rezoluţie. În total, 5,3 milioane de europeni sub 25 de ani sunt şomeri, se arată în text.
Comisia trebuie să monitorizeze îndeaproape implementarea “schemelor de garantare pentru tineri” lansate anul trecut şi să propună standarde minime pentru calitatea uceniciilor, nivele de salarizare şi acces la serviciile de angajare a forţei de muncă. Finanţarea UE pentru Iniţiativa de combatere a şomajului în rândul tinerilor, în prezent de 6 miliarde de euro, trebuie să fie majorată, se mai arată în rezoluţie.
Măsuri suplimentare la nivel naţional pot include acţiuni care să descurajeze abandonul şcolar, să promoveze formarea profesională şi uceniciile, precum şi strategii complexe pentru cei care nu au loc de muncă şi nu sunt înscrişi într-un program educaţional. Statele membre UE ar trebui să utilizeze şi Fondul Social European sau ERASMUS+ pentru a finanţa proiecte care să promoveze uceniciile şi să combată sărăcia şi excluderea socială, spun deputaţii.
Adaptarea educaţiei la piaţa muncii
Rezoluţia subliniază că este important ca tinerii să obţină calificări transversale, cum ar fi cunoştinţe despre tehnologiile informaţiei, capacitatea de leadership, gândire critică şi limbi străine, printre altele prin studii în străinătate. Statele membre care au în vedere posibila viitoare structură a economiilor lor ar trebui să dea prioritate ştiinţei, tehnologiei, ingineriei şi matematicii în programele educaţionale, întrucât aceste profile vor fi foarte căutate pe piaţa muncii.
Deputaţii mai cer statelor membre să se asigure că tinerii au acces la locuri de muncă de calitate care oferă stabilitate şi siguranţă şi care corespund standardelor de muncă generale. Pentru a încuraja crearea de locuri de muncă, guvernele ar trebui să reducă povara administrativă pentru liber profesionişti, micro-întreprinderi şi întreprinderi mici şi mijlocii, să introducă politice favorabile de taxare şi să creeze un climat mai favorabil pentru investiţiile private.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">