Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Prof. Dr. Ihor Huk: Cele mai importante elemente pentru sănătate

Prof. Dr. Ihor Huk, Șeful Departamentului de Chirurgie de la Wiener Privatklinik, doctor în medicină și om de știință apreciat cu peste 300 de lucrări, publicate în jurnale medicale valoroase, a dezvăluit care sunt ultimele descoperiri și care sunt cele mai importante elemente pentru sănătate.

Cele mai importante elemente pentru sănătate

”Recomandările medicilor de acum sunt învechite, sunt din secolul al XVII-lea, iar noi trăim în secolul XXI. Chiar și studenții mei învață din acele manuale vechi și când i-am întrebat care e cel mai important element din corpul nostru, 99% au spus că oxigenul. Greșit! Știm de 20 de ani că nu oxigenul e cel mai important element din corpul nostru, ci oxidul nitric, iar un om de știință, prieten cu mine a luat un premiu Nobel pe această temă, în 1997. ”

Potrivit prof. Huk, inima poate bate mai mult fără oxigen decât fără oxid nitric. Dacă eliminăm din inimă oxidul nitric, se oprește imediat. Creierul, memoria pe termen lung funcționează, codează informația cu ajutorul oxidului nitric. Sistemul imunitar luptă cu bacteriile, cu virusurile, cu cancerul, cu ajutorul oxidului nitric. ”Acum înțelegeți de ce oxidul nitric este mai important decât oxigenul?”

Un aminoacid miraculos pentru sănătate: L-arginina

Oxigenul îl obținem ușor, prin repsirație. Dar oxidul nitric îl obținem prin alimentație, din alimente cu nitrogen. Ce să mâncăm ca să obținem oxid nitric? ”Dovleac sau nuci pentru că aceste alimente au o concentrație mare de arginină, un aminoacid necesar pentru sintetizarea oxidului nitric, în organism. Dacă mănânci zilnic aceste alimente, memoria va fi foarte bună și vasele de sânge foarte sănătoase. E nevoie 100-150 de grame de arginină pe zi. Dar e imposibil să mănânci zilnic dovleac și nuci, așa că poți lua capsule cu arginină,” a explicat prof. Huk pentru Doctorul Zilei.

Cele mai importante elemente pentru sănătate

Arginina este unul dintre cei mai importanţi aminoacizi. O găsim, cum am spus în dovleac şi nuci. Calciul, de asemenea, este vital, însă nu este recomandat consumul lactatelor în exces, ca urmare a faptului că pot fi dăunătoare. Cantitatea zilnică recomandată de calciu este de 1000 mg, dar nu obţinem doar din alimentaţie. Ceea ce recomand eu este să luăm un supliment de 500 mg de calciu zilnic, să ne asigurăm o bază, iar restul să luăm din alimentaţie. Fără calciu, nu putem trăi.

Celulele se hrănesc cu calciu pentru a exista. Noi suntem construiţi din elemente – oxigen, carbon, hidrogen, nitrogen, calciu. 1.5% din corpul nostru este reprezentat de calciu. Este imposibil ca această cantitate de calciu să fie obţinută strict din alimentaţie. 99% din corpul nostru este compus doar din 6 elemente: oxigen, carbon, hidrogen, nitrogen, calciu şi fosfor (care ajută la menţinerea energiei). Şi doar 1% conţine şi celelalte elemente.

Ce alimente conțin elementele necesare sănătății

Produsele lactate – lapte, brânză – acestea au cele mai mari concentraţii de calciu. Vitamina D3, care controlează absorbţia de calciu, se află în peştele gras.
Vitamina D3 este responsabilă în corpul nostru pt absorbţia calciului. Fiecare celulă a corpului nostru conţine calciu, însă există un mecanism de control al organismului (dirijat de vitamina K2), astfel încât nu ne vom supradoza, nu se vor produce pietre la rinichi, în schimb va fi utilizat în alte scopuri, pentru beneficiile corpului, de exemplu nu vom mai dezvolta osteoporoză în viitor. Acestea sunt descoperiri foarte noi care ne vor ajuta să ne menţinem sănătoşi mai mult timp.
În mâncarea japoneză, de regulă, dar în general se poate administra sub forma unui supliment alimentar – doza recomandată fiind de aproximativ 100 micrograme/zi. Şi aportul de K2 este important în obţinerea oxidului nitric în organism. Este de asemenea extrem de important, în special pentru absorbţia calciului, însă şi pentru menţinerea nivelului optim de energie a corpului. Fosforul reprezintă al şaselea element din compoziţia organismului nostru, imediat după calciu.

Alte combinații benefice de aminoacizi

Este foarte important de ştiut acest lucru – mişcarea joacă un rol crucial! Dacă dintr-un motiv sau altul sângele nu mai circulă corect prin organism, corpul nostru va ceda. Există cu toate acestea un secret legat de administrarea de arginină! Odată consumată, aceasta va ajuta corpul să reziste la efort fizic timp de o oră, însă nu mai mult. Celulele absorb toată cantitatea de arginină pe parcursul unei ore atâta vreme cât aceasta este administrată pe cont propriu. Pentru a ajuta corpul să reziste mai mult, este recomandat ca arginina să fie administrată alături de citrulină şi ornitină. Dacă administraţi o capsulă cu toţi cei 3 aminoacizi, arginina va rămâne mai mult timp în organism, se va elibera treptat, spune medicul pentru csid.ro

Există suplimente alimentare care conţin toţi aceşti aminoacizi şi este vital să le administrăm pentru a putea beneficia de energie pe parcursul unei întregi zile, nu doar pe moment, aşa cum s-ar întâmpla dacă arginina ar fi administrată de una singură. Acest concept al combinaţiei celor trei aminoacizi, este unul introdus recent în medicină.

În afară de arginină mai sunt factori care au legătură cu oxidul nitric. Calciul e unul dintre ele. ”Pe lângă calciu, ai nevoie și de vitamina D3, care e de fapt un hormon, astăzi cu toții știm că D3 e un hormon care controlează calciul. Avem nevoie și de vitamina K2 care controlează calciul și previne acumularea lui în rinichi sub formă de pietre. Dacă aveți toți acești factori, atunci creierul, vasele de sânge, inima, sistemul imunitar vor funcționa perfect. Nu vă veți îmbolnăvi niciodată, vă garantez!” a mai spus prof. Ihor Huk, pentru Doctorul Zilei.

De aceea recomandarea medicului e ca fiecare dintre noi să mergem anual la analize să verificăm concentrația de calciu și vitamina D3. ”Eu iau între 15 și 20 de mii de unități de D3 pe zi. Recomandările medicilor de acum sunt învechite, 2000-5000 de unități sunt cantități foarte mici, nu poți face supradoză de D3, corpul nostru are nevoie de cantități foarte mari, de aceea mulți oameni au deficit,” a adăugat Șeful Departamentului de Chirurgie de la Wiener Privatklinik.

Surse: citiți articolele integral.

Prof. Dr Ihor Huk: oxidul nitric este cea mai importantă moleculă pentru sănătate

https://www.doctorulzilei.ro/prof-ihor-huk-unul-dintre-cei-mai-apreciati-medici-din-austria/

Distribuie acest articol Oficial Media
Share