Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Putem face agricultura ecologica in Romania?

cultivos-agricultura-ecologica

 

 

Da, stiu. Toti agricultorii sunt judecati de ce folosesc ingrasaminte si pesticide. Eu ca si fermier de cultura mare (grau, porumb, floarea soarelui, rapita, etc) nu ma bucura deloc acest lucru. Sunt constient de ce fac. De fiecare data ma iau transpiratiile si ametelile cand mi se factureaza erbicidele, motorina, ingrasamintele, tratamentele fotosanitare,etc. Foarte multi bani. Foarte multi.

Din pacate zootehnia in zona mea ( Neamt) nu merge. As fi putut inlocui ingrasamantul chimic cu cel natural. Ma costa mai putin acest mod de a fertiliza si se protejeaza astfel si solul chiar si mediul.  Ar fi o varianta si aceea de a trece pe agricultura ecologica. Problema sta in faptul ca deja au fost distribuite pe sol ingrasaminte chimice si erbicide. Acestea persista ceva timp in sol.

O alta problema ar mai fi piata de desfacere. Nu cumpara nimeni in zona, produse en-gros ecologice.  Sau cumpara, dar la aceleasi pret cu celelalte care au fost facute cu ingrasaminte si pesticide.

Ori se stie ca in agricultura ecologica, productiile sunt cu mult mai mici deoarece exista problema buruienilor, bolilor, daunatorilor, etc

Toate astea sunt combatute cu insecticide, erbicide, fungicide si productia astfel creste.  Avand o productie mica nu iti permiti sa vinzi la acelasi pret. Altfel iesi in faliment.

Sunt niste cheltuieli ce trebuiesc acoperite si sa ramana si un minim de profit pentru dezvoltare. Asa e corect pana la urma.

A incercat intr-un timp Uniunea Europeana cu niste subventii pentru agricultura ecologica, care au scazut si nu prea se merita sa mai continui agricultura sub aceasta forma.

Sa vedem ce va aparea nou cu privire la agricutura ecologica in noul acord cu UE.

Daca statul ar rezolva problema cu piata de desfacere, iar fermierul ar putea sa-si vanda marfa la un pret care sa-i convina ne-ar fi mai bine.

Cel putin noi ca si producatori de materie prima am fi bucurosi sa ne reducem cheltuielie si sa facem mancare sanatoasa.

Dar, din cate vad, agricultura ecologica se lasa asteptata sau e fortat intarziata. Va fi o ramura din ce in ce mai importanta, in schimb, agricultura conventionala, bazata pe chimicale pentru ca aduce multi bani la bugetele tarilor. Numai de la firmele producatoare de inputuri se aduna mult TVA, impozit pe profit, impozit pe venit si altele. Nu mai zic ca folosind chimicale creste productia si astfel se aduna si mai multi bani la buget. Tocmai de aceea cei de la nivel inalt nu doresc ca ponderea unei agriculturi ecologice sa fie din ce in ce mai mare.

 

 Si totusi  cand va fi loc si pentru o gandire eco in Romania?

 

Vasile Radu Mandrila

 

651x322_agricultura-ecologica-pare-a-fi-secretul-succesului-pentru-micii-fermieri-din-bistrita-nasaud-1376

Distribuie acest articol Oficial Media
Share