Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Reacțiile de fisiune mocnesc din nou la Cernobîl

La 35 de ani de la explozia centralei nucleare de la Cernobîl din Ucraina, care a determinat cel mai grav accident nuclear din lume, reacțiile de fisiune mocnesc din nou în masele de combustibil de uraniu îngropate adânc în interiorul unei hale de reactor deteriorate, potrivit unui articol din sciencemag.org. „Este ca jarul într-un grătar”, spune Neil Hyatt, chimist de materiale nucleare la Universitatea din Sheffield.

Acum, oamenii de știință ucraineni se străduiesc să stabilească dacă reacțiile se vor distruge singure – sau vor necesita intervenții extraordinare pentru a evita un alt accident.

 

Abordarea noii amenințări este o provocare descurajantă. Nivelurile de radiații din 305/2 împiedică apropierea suficientă pentru a instala senzorii. Și pulverizarea azotatului de gadoliniu pe resturile nucleare nu este o opțiune, deoarece este îngropat sub beton. O idee este dezvoltarea unui robot care să reziste radiației intense suficient de mult timp pentru a face găuri în FCM și pentru a introduce cilindri de bor, care ar funcționa ca niște tije de control și ar înmuia neutroni. Între timp, ISPNPP intenționează să intensifice monitorizarea altor două zone în care FCM-urile au potențialul de a deveni critice.

 

 

Reapariția reacțiilelor de fisiune nu este singura provocare cu care se confruntă conducătorii de la Cernobil. Asediați de radiații intense și umiditate ridicată, FCM-urile se dezintegrează – producând și mai mult praf radioactiv care complică planurile de demontare a adăpostului. La început, o formațiune FCM numită Piciorul Elefantului a fost atât de grea că oamenii de știință au fost nevoiți să folosească o pușcă Kalashnikov pentru a tăia o bucată pentru analiză.  , Ucraina intenționează de mult să elimine FCM-urile și să le stocheze într-un depozit geologic. Până în septembrie, cu ajutorul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, își propune să aibă un plan cuprinzător în acest sens. Dar cu activitatea care pâlpâie încă în adăpost, poate fi mai greu ca niciodată să îngropi rămășițele neliniștite ale reactorului.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share