Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

REACTIVE – un nou proiect de cercetare

Efectele schimbărilor climatice, din în ce mai puternice și mai vizibile, și degradarea mediului înconjurător amplifică riscurile, întrucât reduc capacitatea ecosistemelor de a ne proteja, cauzând uneori astfel de fenomene extreme. Acestea, din păcate, devin tot mai frecvente și mai intense, iar gradul de expunere și vulnerabilitățile față de dezastrele naturale sunt în continuă creștere. În plus, alți factori, precum creșterea fluctuațiilor legate de vreme, poluarea, defrișările masive, pierderea biodiversității, creșterea nivelului de urbanizare, extinderea unor activități în zone uneori inadecvate ș.a., contribuie, de asemenea, la riscurile de producere a dezastrelor (inundații, alunecări de teren, avalanșe, temperaturi extreme, secetă, epidemii etc.). O mare parte din costurile cauzate de dezastre în țările europene este suportată de guvernele statelor respective. Raportul Băncii Mondiale privind prevenirea și pregătirea în caz de dezastre în Europa estimează că pentru a atenua impactul unor astfel de evenimente nefaste, guvernele statelor europene sunt susceptibile a finanța în medie costuri de cca. 16 miliarde euro anual.
𝐑𝐄𝐀𝐂𝐓𝐈𝐕𝐄 – The Research centre for climate Change due to natural disasters and extreme weather events (Centrul de cercetare pentru schimbări climatice cauzate de dezastre naturale și fenomene meteorologice extreme) este noul proiect de cercetare lansat cu implicarea INCDFP, alături de (UPB, coordonator),  Universitatea Ovidius din Contanța și Agenția Spațială Română, S.C. GREENSOFT S.R.L, Iași.
𝑪𝒆 𝒊𝒔̦𝒊 𝒑𝒓𝒐𝒑𝒖𝒏𝒆 𝒑𝒓𝒐𝒊𝒆𝒄𝒕𝒖𝒍 𝑹𝑬𝑨𝑪𝑻𝑰𝑽𝑬?
 Dezvoltarea unui serviciu de monitorizare a datelor cuplate atmosferă-hidro-sferă-litosferă, care va oferi pentru prima dată o imagine integrată a modului în care fenomenele extreme generate de schimbările climatice pot avea un impact asupra structurii solului și infrastructurilor vulnerabile seismic.
 Generarea de hărți multi-hazard dependente de timp, utile pentru proiectarea viitoarelor modernizări și pentru planificarea rezistenței multi-hazard a site-urilor civile și industriale. Aceasta implică o monitorizarea continuă a vibrațiilor seismice la suprafață cu ajutorul unor rețele modernizate de stații seismologice în bandă largă, monitorizarea stabilității terenurilor, a subsidenței și a climei cu ajutorul stațiilor GNSS, modificări de temperatură în timp real pe baza observațiilor undelor infrasonice, precum și informații meteorologice satelitare de la partenerii noștri de consorțiu.
 Transferul de informații către DTEClimate pentru un calcul rapid și corelat cu alte DT-uri.
𝑪𝒐𝒏𝒕𝒓𝒊𝒃𝒖𝒕̦𝒊𝒂 𝑰𝑵𝑪𝑫𝑭𝑷:
 Se vor utiliza date din rețelele seismice, RSN, GNSS, infrasunete și rețeaua complexă de monitorizare de la Marea Neagră. Acestea includ 170 de stații RSN (Rețea Seimică Națională), 140 de stații GNSS (Global Navigation Satellite System), 3 observatoare CEEIN (Central and Eastern European Infrasound Network), 3 senzori de nivel al mării și 16 senzori de calitate a aerului.
 Vor fi instalate stații temporare multifuncționale seismice, GPS și infrasunete în situri cheie de infrastructură civilă și industrială vulnerabile la un risc seismic ridicat. Acest risc poate fi amplificat din cauza schimbărilor meteorologice extreme, prezentând un pericol pentru mediu în cazul unor mișcări puternice ale solului.
 Integrarea acestui risc dependent de timp în sistemele existente de avertizare timpurie pentru cutremure (REWS) și să oferim o bază pentru cercetările viitoare legate de modelele de predicție și prognoză a fenomenelor seismice accentuate de schimbările climatice.
𝐑𝐄𝐀𝐂𝐓𝐈𝐕𝐄 este un proiect specific Centrului de Competență – “Digital Twin Earth Intelligence for Climate Changes – DTEClimate”, finanțat din Planul Național de Redresare și Reziliență – PNRR a României, coordonat de UPB. Proiectul este în deplină concordanță cu misiunea UE “Adaptarea la schimbările climatice” din cadrul programului Orizont Europa și va fi un punct de plecare pentru mai multe direcții de cercetare, servind drept bază pentru cercetările viitoare legate de modelele de predicție și prognoză a fenomenelor seismice accentuate de schimbările climatice.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share