Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

”România să fie inclusă în spațiul Schengen este un drept, nu o favoare! ”

Eurodeputatul german Guido Reil a luat cuvântul în cadrul discuțiilor din Parlamentul European pe tema intrării României și Bulgariei în Schengen, atacând dur țara noastră. Politicianul din grupul Identitate şi Democraţie a precizat că cele două state nu trebuie să fie acceptate în Schengen şi că aderarea lor la UE a fost o greşeală. ”În ultimul an am fost de multe ori în România şi vreau să fiu prietenos când spun că România este Wild West-ul (n.r. Vestul sălbatic) Europei. Întrebarea este cum s-a putut întâmpla asta, cum de o țară cu o infrastructură atât de proastă, o țară atât de coruptă, să fie membră a Uniunii Europene.  În Ucraina am văzut o infrastructură mult mai bună decât în România.

Nu avem nevoie de România şi de Bulgaria nici în Uniunea Europeană, nici în Schengen. Cum de nu a fost nimeni atent, când o astfel de țară a intrat în UE?”, a spus vizibil iritat Guido Reil.

Preşedinta de şedinţă i-a atras atenţia eurodeputatului german pentru tonul jignitor folosit şi a anunţat că o va informa pe preşedinta PE, Roberta Metsola, în vederea sancţionării lui Guido Reil. Și eurodeputaţii români, care au susţinut miercuri în plenul Parlamentului European aderarea cât mai rapidă a României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, au reacționat la aceste declarații extremiste ale eurodeputatului german.

”Știți care-i problema? Nu că avem discursuri rasiste la adresa României, ci că liderii români au acceptat aceste discursuri și tratamentul românilor ca europeni de mâna a doua de atâția ani. Mai mult, le-au dat pretexte altora să trateze românii așa, prin corupție, incompetență, nepăsare. De ce își permit unii eurodeputați germani, austrieci, olandezi etc. să facă terci România în discursuri și în voturile din Parlamentul European? Dezbaterea din plenul Parlamentului European, susţinută de grupul social-democrat și pornită de la un demers pe care l-am inițiat, reprezintă un pas important, iar rezoluția ce urmează a fi adoptată transmite un mesaj puternic de solidaritate cu românii.

De aceea, în discursul meu din Parlamentul European am vorbit franc despre aderarea României la spațiul Schengen, dar şi despre cei care se opun și am solicitat un calendar ferm pentru integrarea țării noastre. Am luat cuvântul și în numele miilor de români care ne-au transmis mesajele lor de sprijin pentru aderarea României către liderii europeni transmise în cadrul campaniei #RomâniiMerităÎnSchengen organizată de Partidul Social Democrat și PES activists Romania, mesaje pe care le voi depune săptămâna viitoare la sediul Consiliului. Cred că trebuie să avem curajul să susținem acest drept al României iar dacă o decizie privind aderarea nu va fi luată anul acesta, atunci avem dreptul să ne căutăm dreptatea, cu sprijinul Parlamentului European, în fața Curții de Justiție a UE. ” a transmis europarlamentarul Victor Negrescu.

”Am un sentiment de frustrare și nu numai eu, ci toți cetățenii din țara mea. A câta oară să mai dezbatem, a câta oară să mai votăm în Parlamentul European, a câta oară să mai scrie Comisia Consiliului, celor 27 de șefi de stat și de guvern care iată, ce democrație ne învață?!!!

Un președinte de stat sau un șef de guvern, contează mai mult decât zecile de milioane de cetățeni! Asta este democrația Europeană? Ar putea să ne spună, și mă adresez acum celor 27 de șefi de stat și de guvern, inclusiv președintelui din țara mea, ar putea să ne spună ce punct din tratat, din regulamentul Schengen, nu le îndeplinește România sau Bulgaria. România să fie inclusă în spațiul Schengen este un drept, nu o favoare! ”, a  spus  și  europarlamentarul urmanist  Maria Grapini.

”Aș vrea să îi transmit domnului Reil, care nu mai este în sală, că dacă România nu și-ar fi făcut treaba la frontiera Uniunii Europene, ar fi văzut dumnealui ce înseamnă vestul sălbatic cu adevărat. Pentru că iată că, la 15 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România este încă în afara spațiului Schengen. Cetățenii români contribuie la PIB-ul altor state membre, și totuși nu au aceleași drepturi și aceeași libertate de circulație pe care o au cetățenii țărilor respective.

Este profund regretabil și inacceptabil că, din motive politice și datorită unor jocuri politice interne, în câteva state membre, românii și cetățenii români și mediul de afaceri sunt privați de un drept conferit de tratatele Uniunii Europene” a declarat și Dacian Cioloș.

”De 11 ani, România stă în anticamera Schengen, așteptând să i se deschidă ușa. De 11 ani, țara mea nu e doar pregătită să intre, dar a dat dovadă de solidaritate și de acțiuni exemplare în situații de criză, a respectat legislația și pregătește acum implementarea noilor sisteme de securitate europene. Cu toate acestea, de 11 ani, ni se opun chiar mari parteneri comerciali pe care România i-a primit cu brațele deschise, tratându-i cu respect. Și îi întreb azi de ce ne țin captivi într-o buclă de interese naționale și pretexte reinventate, afectându-i nu doar pe români, dar și pe proprii cetățeni și pe companiile lor.

Oamenii țării mele vor să știe de ce, după toate sacrificiile, mari, multe, dureroase, nu au dreptul să fie în Schengen, de care beneficiază chiar și state non-membre UE. Acestea nu sunt vremuri de alienat prieteni. Valul eurosceptic din UE crește inclusiv din cauza unor astfel de greșeli. Încetați cu discriminarea României. Nu ne mai țineți în anticameră. E dreptul nostru, câștigat cu greu, iar Europa, vă asigur, va avea doar beneficii”, a subliniat europarlamentarul Carmen Avram.

”Ce trebuie să mai facem pentru a fi tratați de la egal la egal și respectați? Să provocăm o criză alimentară la nivel european, să blocăm la graniță trenurile și sutele de camioane cu cereale care tranzitează zilnic România spre piețele occidentale, în Olanda, Belgia, Franța, Austria, Germania, Italia? Nu ne obligați să jucăm și noi dur.

 Am fost mult prea eleganți și mult prea tăcuți până acum. Nu suntem mai puțin europeni decât cei din vest. Nu îi trimiteți pe alegătorii români spre populiști și eurosceptici. Blocarea României și a Bulgariei în afara Schengen este o nedreptate față de un popor profund european”, a  precizat europarlamentarul Rareș Bogdan.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share