Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Vizită istorică în Hunedoara și VALEA JIULUI

Comisarul European pentru Coeziune și Reformă, Elisa Ferreira, a fost  oaspetele județului Hunedoara  și a efetuat o vizită în VALEA JIULUI  timp de  câteva ore. Vizita domniei sale se concentrează pe regiunea Văii Jiului, aflată în plin proces de tranziție spre energia verde și vizată de o serie de proiecte de regenerare urbană și modernizare a infrastructurii rutiere, culturale, înființarea de capacități pentru producerea de componente prietenoase cu mediul și reconversie profesională, cu finanțare europeană și guvernamentală nerambursabilă. Alături de Elisa Ferreira, la vizita din Valea Jiului au luat parte ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel-Ioan Boloș, europarlamentarul Victor Negrescu, directorul ADR Vest, Sorin Maxim, dar și deputații PSD de Hunedoara, Natalia-Elena Intotero și Ilie Toma.
”A fost o deosebită onoare pentru noi să începem ziua cu o vizită la Mina Petrila, un obiectiv aflat acum în patrimoniul nostru și pe care ne străduim să-l integrăm în circuitul cultural-turistic, asemenea altor zone similare din Europa. Totodată, pe lângă componenta memorială, aici va exista și o componentă dedicată investitorilor. Proiectul de regenerare urbană „Exploatarea Culturală Petrila”, pe care îl vom dezvolta alături de Asociația Planeta Petrila, va prinde contur cu ajutorul fondurilor atrase prin PNRR.
Tot la Petrila, pe agenda vizitei a fost inclusă și o scurtă deplasare la Școala Generală nr. 1, dotată cu ajutorul fondurilor europene. Este o școală model pentru această zonă, semn că și într-un fost oraș preponderent minier, precum Petrila, se pot implementa proiecte benefice pentru comunitatea locală și care pot contribui la prestigiul așezării.
Punctul principal al vizitei l-a reprezentat întâlnirea de la Universitatea Petroșani cu mediul de afaceri, cu primarii orașelor și municipiilor din Valea Jiului, cu reprezentanții societății civile și ai mediului academic. Toți aceștia fac parte din Asociația pentru Dezvoltare Teritorială Integrată – ITI Valea JiuIui. Am discutat despre perspectivele de dezvoltare prin Politica de Coeziune a UE 2021-2027 pentru ITI Valea Jiului și despre Planul de Tranziție Justă pe care îl vom implementa în regiune, despre fondurile pe care le vom atrage aici pentru decarbonificare și trecerea la energie verde.„ a ținut să spună președintele Consiliulu Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor.
” Sumele importante acordate în Valea Jiului, și  implicit pentru România, în aceste vremuri dificile cu criză, după criză, sunt foarte importante mai mult ca oricând,  pentru că nedorim să construim un fundament solid pentru viitoare investiții.  , a declarat comisarul european pentru coeziune și reformă Elisa Ferreira.
Vizita doamnei comisar Elisa Ferreira a reprezintat o oportunitate de a discuta despre viitorul Văii Jiului, pentru trecerea la energie verde, regenerabilă, despre perspectivele care se deschid aici, pentru modernizarea regiunii și pentru asigurarea unui nivel de trai decent locuitorilor zonei.
”România va beneficia prin intermediul noului Acord de Parteneriat de aproximativ 31 miliarde de euro, fonduri de coeziune pentru actualul exercițiu financiar european. Valea Jiului are în acest context oportunitatea implementării unor programe europene dedicate, precum Fondul pentru o Tranziție Justă și ITI Valea Jiului, proiecte pe care le-am susținut de-a lungul timpului. De aceea, am fost onorat astăzi să fiu alături de comisarul european pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, cu ocazia vizitei pe care a efectuat-o în județul Hunedoara pentru a vedea, la firul ierbii, cum pot fi utilizate fondurile europene pentru dezvoltarea Văii Jiului. Îi felicit pe președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, și echipa care s-a ocupat de organizarea acestei vizite foarte importante pentru România” a transmis europarlamentarul Victor Negrescu.
 România a transmis Comisiei Europene în vara acestui an cele 16 programe operaționale aferente Politicii de Coeziune pentru perioada de programare 2021 – 2027, dintre care Programul Operațional Asistență Tehnică a fost deja aprobat în luna august, iar celelalte (Programul Transport, Programul Dezvoltare Durabilă, Programul Incluziune și Demnitate Socială, Programul Educație și Ocupare, Programul Sănătate, Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare și Programul Tranziție Justă, precum și pentru toate cele 8 programe regionale) se află în curs de analiză și revizuire în urma observațiilor primite din partea structurilor Comisiei. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene are drept obiectiv finalizarea procesului de negociere formală și aprobare a programelor până la sfârșitul anului în curs. Pentru a asigura predictibilitate beneficiarilor de fonduri europene și pentru a asigura astfel calitatea proiectelor depuse, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, împreună au autoritățile de management, au stabilit calendarul lansării pentru apelurile de proiecte, astfel încât majoritatea ghidurilor solicitantului aferente programelor finanțate în cadrul politicii de coeziune 2021-2027 vor fi publicate în dezbatere si apelurile de proiecte aferente acestora vor fi lansate până la sfârșitul anului 2023. Se estimează că, până la finalul anului viitor, vor fi lansate apeluri de proiecte în valoare de aprox. 24 miliarde euro. În ceea ce privește execuția Cadrului Financiar Multianual 2014-2020, până la această dată, sumele totale primite de la Comisia Europeană, reprezentând prefinanțări și rambursări, aferente programelor finanțate din FESI (PO Infrastructură Mare, PO Competitivitate, PO Regional, PO Capacitate Administrativă, PO Asistență Tehnică, PO Capital Uman, PN Dezvoltare Rurală, PO Pescuit și Afaceri Maritime) și din FEAD (PO Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate) se situează la aprox. 23,9 miliarde euro (3,9 miliarde euro în anul 2022), ceea ce reprezintă aprox. 67% din alocarea UE aferentă acestor programe. Astfel, țara noastră se situează pe locul cinc  față de celelalte state membre ale UE.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share