Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Românii au raportat: misiunea a fost îndeplinită!

Zilele trecute  detașamentele portugheze și române de la Šiauliai  cantonate în Lituania dar  și detașamentul Royal Air Force de la Ämari și-au încheiat turneele de patru luni de salvgardare a spațiului aerian al aliaților NATO din Marea Baltică și au predat ștafeta detașamentelor sosite din Italia și, respectiv, Spania.

La Šiauliai, Italia a preluat responsabilitatea de la Portugalia ca Poliție Aeriană Baltică. Eurofighters italieni  după o desfășurare de opt luni pentru misiunea de poliție aeriană îmbunătățită NATO în România,  vor asigura cerurile deasupra Estoniei, Letonia și Lituania,  în următoarele patru luni.

Aceasta este cea de-a noua desfășurare italiană în regiunea baltică, în afară de protejarea cerului lor acasă și deasupra Albaniei, Muntenegrului și Sloveniei cu Eurofighterele lor,  în conformitate cu aranjamentele NATO de poliție aeriană.

Iar detașamentul Royal Air Force Typhoon și-a predat misiunea eurofighters-urilor spaniole.

Forțele Aeriene Spaniole au desfășurat pentru prima dată avioane de luptă în regiunea Mării Baltice în 2006, în sprijinul atât pentru Poliția Aeriană Baltică a NATO, cât și pentru Poliția Aeriană îmbunătățită – de cinci ori ca națiune principală și de cinci ori extinzând misiunea – cu F-18 și Eurofighter.

NATO și Aliații desfășoară activități de poliție aeriană baltică din aprilie 2004 ca un aranjament regional de poliție aeriană în timp de pace, care demonstrează capacitatea de a partaja și pune în comun capacitățile existente.

În 2014, în cadrul măsurilor de asigurare ale NATO a fost introdusă o poliție aeriană îmbunătățită pentru a demonstra hotărârea colectivă a aliaților, a arăta angajamentul NATO față de apărarea colectivă și a descuraja Rusia de la agresiune sau amenințarea cu agresiune împotriva aliaților NATO.

Începând din februarie 2022, NATO a crescut substanțial numărul de avioane de luptă aflate în alertă în Europa de Est, ca răspuns la atacul neprovocat al Rusiei asupra Ucrainei.

Pe lângă misiunea de poliție aeriană, Alianța a introdus eforturi de protecție aeriană care reprezintă o creștere pe termen lung a poziției de apărare antiaeriană și antirachetă de-a lungul flancului estic al Alianței.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share