S-a stins din viață Boris Petroff. Împlinise 82 de ani pe 4 noiembrie. Un artist desăvârșit

Lumea artistică este mai săracă. A murit Geppetto. L-am cunoscut la Teatrul Tony Bulandra Târgoviște, acolo unde aveam ”obligația” să îi fac poze la toate evenimentele și să i le pun pe mail. Desigur șugubăț cum era, mă invita la o țuică la Moroeni pentru fiecare poză. 
Boris Petroff
”Despre numele actorului Boris Petroff, acesta povestea intr-un interviu ca a avut mai multe titulaturi. Daca mama il alinta cu “Titisor”” si o matusa ii spunea “”Fanel”” , aflam ca numele sau de botez este Dumitru Petroff. Insa numele de Boris vine in urma unui moment de inspiratie alaturi de regizorul tehnic de la Teatrul din  Oradea, care il intreaba cum se numeau tatal si bunicul sau. Artistul imprumuta astfel numele bunicului, de origine bulgareasca si ramane cu titulatura de Boris Petroff.” scrie în articolul său Oana Maria Grigore pentru Revista Artele Spectacolului.
Breasla teatrală i-a recunoscut și răsplătit anii dedicați Teatrului. În anul 2004 Boris Petroff a primit premiul UNITER pentru Teatrul de Copii. O personalitate complexă, un actor cu 100 de fețe.

La solicitarea UNITER (Uniunea Teatrală din România), maestrul Boris Petroff a fost premiat cu Diploma de onoare, de către Consiliul Local Municipal Târgoviște constituit în ședința ordinară din data de 18 decembrie 2019.

Maestrul Boris Petroff, actor și regizor, primește cu această ocazie și recunoașterea comunității târgoviștene, pentru o carieră impresionantă desfășurată de-a lungul a 55 de ani în slujba scenei teatrului românesc, scrie Oana Maria Grigore în articolul:

Maestrul Boris Petroff a primit DIPLOMĂ DE ONOARE din partea Primăriei Târgoviște

Actorul Boris Petroff & Oana Maria Grigore, director Artele Spectacolului

La niversarea a 50 de ani de carieră în teatru și film, Oana Maria Grigore a realizat reportajul:

Boris Petroff- aniversare de gala la cei 50 de ani de cariera

Nu aş putea să fac meseria asta dacă nu aş fi entuziast în fiecare zi, dacă nu aş considera fiecare spectacol ca un nou obstacol în calea frontului de undă care poate fi un izvor pentru undele care se vor mai crea. Singurul lucru la care m-am gandit intotdeauna a fost masura si bunul-simt. Daca sunt guvernat de aceste doua principii este in regula. Pot spune ca mi-au reusit destule lucruri. Niciodata nu mi-am programat ceva. Nu mi-am dorit sa joc Romeo, Othello, mi-am dorit doar sa joc…Eu sunt Boris Petroff”.

BORIS PETROFF (4 NOIEMBRIE 1939 – 18 NOIEMBRIE 2021)

  • Debutul ca profesionist s-a făcut în 1964 la Teatrul de Stat din Oradea, actualul Teatrul „Regina Maria”. Din 1966 până în 1974 a activat la Teatrul Tineretului Piatra Neamț, iar din 1974 până la pensionare a jucat pe scenele Teatrului „Ion Creangă” din București, Teatrului Evreiesc de Stat și Teatrului Nottara. A jucat peste 165 de roluri în piese din dramaturgia românească și universală, bucurându-și publicul în peste 4000 de reprezentații.
  • A avut apariții în peste 20 de filme, având roluri secundare și episodice. De asemenea, a jucat în multe spectacole de teatru de televiziune, iar vocea lui ne-a bucurat în nenumărate spectacole de teatru radiofonic, a căror regie a și semnat-o uneori.
  • Și-a încheiat activitatea pe scena Teatrului „Tony Bulandra” din Târgoviște.
  • Dar rolul cu care s-a identificat și pe care l-a jucat timp de 35 de ani pe scena Teatrului „Ion Creangă” din București a fost Geppetto din „Pinocchio” de Carlo Collodi în regia lui Cornel Todea.
  • În ultimii ani de viață se retrăsese la Moroeni (Dâmbovița).
  • Dumnezeu să îl ierte și să îl odihnească.

Despre Boris Petroff, o biografie completă cu Oana Maria Grigore.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share