Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

”Să fim buni timișoreni, buni români, patrioți, cu toții!”

Pe 3 august 1919, Timișoara și Banatul s-au alipit României Mari. Atunci, în orașul de pe Bega, au intrat trupele române, iar Banatul a fost readus în graniţele țării. Dorobanţii Armatei Regale Române, sub comanda colonelului Virgil Economu, au intrat, în data de 3 august, în Timişoara, şi au instaurat administraţia militară română pe teritoriul judeţului Timiş-Torontal.
Aceștia au fost primiți de prefectul Aurel Comșa, primarul Iozsef Geml și alte oficialități ale orașului. Aspectul oraşului era cu totul schimbat: flamura tricoloră împodobea casele oraşului, poporul era îmbrăcat în haine de sărbătoare şi se grăbea să-i salute pe dorobanţii români.

Peste o sută de mii de români din toate colțurile Banatului vin să-și întâmpine frații la Timișoara pe 3 august, când armata română ajunge în oraș.

„Străzile erau inundate de mulțimea celor dornici să ovaționeze soldații. La ora 10:00, pe Calea Lugojului, intră în oraș coloana militară. În acordurile Răsunetului (Deșteaptă-te Române), îi întâmpină un banderiu de 900 de tineri bănățeni călare, toți în haine albe, naționale, cu căciulă de dorobanț, decorată cu panglică tricoloră”, consemnează Prof. univ. dr Ioan Munteanu. Prefectul Aurel Cosma adresează salutul de bună venire: „Veacuri de-a rândul am avut bucurii puține, supărări multe, după cum arată istoria. Acum, frații noștri, ați venit în leagănul românilor, vărsând sânge pentru noi, care am gemut sub stăpânire străină.” Avea să le răspundă tuturor, colonelul Virgil Economu: „Dumnezeu a fost totdeauna în inimile românilor, în inimi curate, cu sentimente valabile și ne-a învățat ca românul să se iubească și să nu trăiască despărțit”. La 10 august 1919 are loc la Timișoara o mare adunare populară a tuturor bănățenilor, veniți din nou cu zecile de mii din toate colțurile provinciei, să consfințească unirea Banatului cu România.

Adunarea adoptă o rezoluție ce va rămâne în istorie:

„Declarăm unirea pe vecie a întregului Bănat cu Statul român sub sceptrul dinastiei române. Jurăm credință și supunere M.S. Regelui Ferdinand I, domnitorul tuturor românilor. Aducem omagiile noastre glorioasei armate române pentru măreața operă și jertfă depusă pe altarul dezrobirii noastre de sub jugul de o mie de ani, pentru învingerea bolșevismului maghiar și pentru intrarea triumfală în capitala Ungariei. Luăm cu mulțumirea la cunoștință hotărârile Suveranului nostru și a sfetnicilor săi de a impune tuturor respectarea drepturilor istorice, teritoriale și suverane ale statului și neamului românesc. Pretindem respectarea tratatului din 4 august 1916, încheiat de către Regatul român cu marile puteri aliate, pretindem întreaga provincie a Banatului cu hotarele sale naturale Dunărea, Tisa și Mureșul, din punct de vedere istoric, etnografic și economic, protestăm prin urmare contra oricărei încercări de schimbare arbitrară a hotarelor României Mari. Protestăm contra oricărei încercări de a știrbi, sub orice pretext, suveranitatea neamului și statului românesc, contra oricărui amestec în chestiunile interne ale statului român.”

La ceas aniversar, europarlamentarul umanist, Maria Grapini, membru în Grupul S&D, a transmis un mesaj emoționant orașului și locuitorilor Timișoarei:
“Ca om care s-a format pe plan profesional și familial în Timișoara, iubesc din tot sufletul Timisoara, un oraș care îmi doresc să fie un spațiu socio-cultural unde oamenii să trăiască liniștiți, împliniți și fericiți. Ziua Timișoarei este, până la urmă, ziua noastră, a tuturor, un moment de mare sărbătoare! Trebuie să milităm împreună pentru dreptate și adevăr, să fim implicați, să ne pese! Să fim buni timișoreni, buni români, patrioți, cu toții! Să ne respectăm valorile, tradiția și cultura românească! Să iubim Timișoara, să o promovăm și să ne implicăm pentru dezvoltarea ei! Mi-aș fi dorit ca, de Ziua Timișoarei, în 2022, să nu mai avem oameni care își duc zilele cu greu, mi-aș fi dorit sa avem într-adevăr o capitală culturală europeana și, mai ales, să fie mai multă înțelegere si respect. Sunt repere pe care, din păcate, încă le căutam!
La mulți ani, cu multă sănătate și bucurii, celor care trudesc și locuiesc în orașul de pe Bega! La mulți ani, timișorenilor aflați în lumea aceasta mare! Sunt și voi fi mereu cu sufletul alături de ei!”.
De menționat că ziua de 3 August a devenit Ziua Timişoarei în anul 1999, prin Hotărârea Consiliului Local nr. 217.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share