Minunile din Munții Șureanu- VALEA JIULUI- HUNEDOARA - Oficial Media

Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Minunile din Munții Șureanu- VALEA JIULUI- HUNEDOARA

Este perioada concediilor și îi indemnăm pe români și nu numai să purceadă în a străbate și a descoperi minunile din munții României. Astăzi vom vorbi despre minunile din Munții Șureanu.
În adancurile munților Șureanu, pe teritoriul Parcului Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina, s-au format unele dintre cele mai frumoase formațiuni carstice situate pe teritoriul României și anume:
– Peștera Ciclovina, inclusă în Complexul carstic Cioclovina-Ponorici, a fost locuită încă din perioada Paleoliticului Superior. Ciclovina cu Apa comunică cu Peștera Ponorici, cu care formează un sistem hidrocarstic lung de 7,9 km;
– Peștera Valea Stânii, este strabătută de pârâul Călianu, a fost descoperită în anul 1983, are o lungime de 1,5 km și a fost declarată rezervație speologică, fiind una dintre cele mai frumoase peșteri din țară.
– Peștera Șura Mare, este modelată în placa de calcare tectonice și este considerată unul din cele mai grandioase fenomene carstice din România.
– Peștera Tecuri, este situată în nordul munților Șureanu, reprezintă un unicat între peșterile din România datorită sălilor deosebit de bogate și divers împodobite cu fermecătoare concrețiuni de calcar, transparente , incolore sau colorate în nuanțe ce variază între roz pastel si roșu violet.
– Peștera Bolii, este o rezervație naturală, intrarea fiind facută printr-o arcadă care are înălțimea de 46 de metri și este situată la numai cca 150 de metri de șoseaua Petroșani – Hațeg.
În conformitate cu prevederile OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, accesul turiștilor este interzis în majoritatea acestor peșteri unde se pot desfășura doar activităţi de explorare speologică, documentare şi cercetare ştiinţifică în baza avizului emis de către administraţia parcului în baza autorizaţiei emise de către Comisia Patrimoniului Speologic.
Singura peșteră care este electrificată si amenajată pentru a fi vizitată de către turiști este Peștera Bolii.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share