Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Scandal ieri în comisia de sănătate și cea juridică a Senatului – certificatul verde va fi obligatoriu pentru toți angajații la stat

Comisia de sănătate și cea juridică ale Senatului au stabilit că certificatul verde va fi obligatoriu pentru toți angajații la stat. Vorbim, de exemplu, de profesori, polițiști, pompieri, judecători, funcționari publici și jurnaliști de la TVR și Radio România.

Şedinţele celor două comisii, care s-au desfăşurat iniţial separat, au fost întrerupte de parlamentari de la AUR. Şedinţa a fost reluată, la ea participând fizic senatori PNL, USR şi UDMR. De asemenea, AUR a participat la şedinţa comună a celor două comisii cu un grup de deputaţi şi senatori.

Potrivit formei iniţiatorilor, parlamentari de la PNL şi UDMR, propunerea legislativă stipulează că certificatul atestă îndeplinirea uneia dintre următoarele condiţii: trecerea a cel puţin 10 zile de la vaccinarea cu schema completă împotriva virusului SARS-CoV-2; trecerea prin boală şi încadrarea între a 15-a şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu acest virus şi rezultatul negativ certificat al unui test RT-PCR (valabilitate 72 ore) sau antigen rapid (48 de ore).

Proiectul de act normativ prevede că personalul în cadrul unităţilor sanitare publice şi private, aflate în subordinea sau coordonarea Ministerului Sănătăţii, din cadrul caselor de asigurări de sănătate, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne şi unităţilor subordonate, precum şi din cadrul laboratoarelor de analize medicale, este obligat să prezinte certificat digital al UE privind COVID-19.

Printr-un amendament, a fost adăugat şi personalul din cadrul unităţilor de asistenţă medicală profilactică şi curativă şi persoanele fizice care activează ca furnizori de servicii medicale, de dispozitive medicale şi de medicamente.

‘Dispoziţiile (…) se aplică şi autorităţilor, instituţiilor publice şi de interes public, de utilitate publică şi celorlalte unităţi publice, centrale şi locale, regiilor autonome, operatorilor economici care îşi desfăşoară activitatea în clădiri de birouri private cu mai mult de 50 de persoane simultan. În cadrul entităţilor publice şi private, obligaţia prezentării certificatului digital al UE privind COVID-19 revine membrilor Camerei Deputaţilor şi ai Senatului, persoanelor care ocupă funcţii publice sau de demnitate publică, precum şi tuturor categoriilor de personal care îşi desfăşoară activitatea în cadrul respectivelor entităţi’, se arată în amendamentele adoptate de cele două comisii.

Preşedintele Comisiei juridice, Iulia Scântei, a menţionat că şi vizitatorii acestor instituţii trebuie să se supună aceloraşi reguli. Senatorul AUR Sorin Mateescu a apreciat că prin propunerea legislativă dreptul la muncă este îngrădit şi că testele trebuie să fie suportate de la bugetul de stat.

Preşedintele Comisiei de sănătate, Adrian Streinu-Cercel, şi-a exprimat nemulţumirea, într-o intervenţie online, că situaţia persoanelor care au trecut prin boală ca asimptomatici nu este reglementată în lege.

Senatorul PSD Florian Bodog a anunţat marţi că social-democraţii nu au participat la şedinţa Comisiei de sănătate de la Senat în care se va dezbate proiectul de lege prin care angajaţii din domeniul medical care nu sunt vaccinaţi pot fi suspendaţi pe o perioadă de 30 de zile.

„S-a discutat  în biroul Comisiei pentru sănătate cu privire la proiectul care doreşte să reglementeze faptul că personalul medical care nu este vaccinat va fi suspendat pe o perioadă de 30 de zile sau se vor testa pe banii lor. Preşedintele comisiei, domnul Streinu-Cercel, şi colegii de la PSD au solicitat celor de la PNL să amânăm discuţia în comisie, să amânăm elaborarea unui raport, să discutăm doar amendamentele – care sunt destul de multe -, să discutăm punctele de vedere venite de la Sanitas şi de la Avocatul Poporului şi organizaţii profesionale. Nu s-a dorit acest lucru, motiv pentru care PNL, trecând peste prevederile regulamentului Senatului, a hotărât convocarea şedinţei comisiei la ora 16,00. PSD nu va participa la această şedinţă, care este convocată nestatutar. Comisia poate fi convocată de altcineva doar în absenţa preşedintelui. Preşedintele a fost prezent, a solicitat şi a decis să nu se convoace această şedinţă.(…)  Nu ne putem permite să renunţăm la vreunul dintre actorii care acordă asistenţă medicală(…) Soluţia PSD a fost ca testele să fie decontate de stat. Suntem într-o criză de sănătate publică, o criză medicală, nu ne permitem să pierdem niciun medic, nicio asistentă medicală de la patul bolnavului. Introducerea certificatului verde la locul de muncă este o măsură care s-a aplicat şi în alte state. Nu suntem de acord cu modul în care este reglementat în momentul de faţă certificatul verde. Practic, s-a trecut peste decizia europeană să poţi să beneficiezi de certificat verde chiar dacă eşti testat. La noi nu se ia în considerare acest lucru, motiv pentru care nu susţin acest lucru”, a  spus  senatorul PSD.

 

 

 

 

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share