SCOATETI COPIII DIN MALL SI DUCETI-I IN PARC!

copii mallCopiii si tinerii care cresc intr-un mediu poluat sunt afectati din punct de vedere al sanatatii, deoarece lipsa aerului curat nu permite plamanilor sa se dezvolte la capacitatea normala.

De aceea va indemn, dragi parinti: scoateti copiii din mall-uri si duceti-i in parc sau in padure, la joaca!

Plamanii se dezvolta cel mai mult la tineri intre 10 si 18 ani. La varsta majoratului, fetele au plamanii complet dezvoltati, iar baietii trebuie sa mai astepte cativa ani pentru a atinge capacitatea pulmonara maxima. Functia pulmonara ramane stabila in timpul vietii de adult si se diminueaza la persoanele in varsta, astfel ca este foarte important ca aerul pe care il respira sa fie curat. Exista putine modalitati de a corecta o slabiciune a plamanilor capatata in copilarie!

Oferiti-le copiilor posibilitatea sa se joace in aer curat! Poluarea produsa de masini se concentreaza la 90 de cm fata de sol. Copiii inspira direct noxele degajate de tevile de esapament ale autoturismelor din trafic!copii parc

Poluarea, din pacate, este prezenta in toate orasele si se accentueaza in zilele calduroase. Ei nu trebuie sa se joace in vecinatatea marilor artere rutiere, ci in parcuri si in zone verzi.

Poluarea produsa de masini se concentreaza undeva la inaltimea de 90 cm fata de sol, adica foarte aproape de nasul copiilor. Respirand aer poluat, creste riscul aparitiei unor afectiuni precum astmul, infectiile respiratorii sau bolile cardiovasculare, care vor crea probleme mai tarziu la varsta adulta.

Mai mult decat atat: jocul in aer liber le asigura copiilor o dezvoltare fizica sanatoasa: dobandesc forta musculara, o coordonare mai buna a miscarilor si, bineinteles, o flexibilitate sporita. Veti spune, poate, ca toate acestea se obtin si intr-un loc de joaca inchis. Uneori e mai comod sa-ti duci copilul la un loc de joaca. Nu mai trebuie sa stai cu ochii pe el, fiindca n-are unde si cum sa dispara, pentru ca are grija supraveghetorul. Nu se loveste, ca totul este verificat si sigur. Iar tu, in timp ce copilul se joaca, poti savura o cafea cu prietenii sau naviga linistit pe tableta sau pe telefonul mobil.

Ei bine, judecata nu e atat de simpla! Jocul intr-o cusca, fie ea si mai mare, nu e acelasi lucru cu jocul in aer liber, in aer curat. Pe langa beneficiile pe care vi le-am prezentat mai sus, mai este unul extrem de important: lumina naturala.ionescu-emilia3-1024x6831

In plus, trebuie sa tinem cont de inca o informatie: copiii se imbolnavesc atunci cand intra in contact cu persoane bolnave, nu atunci cand respira aer rece. Logic vorbind, cam unde sunt sanse mai mari sa ia contact cu alti copii bolnavi? In parc, sau intr-un loc de joaca inchis? Raspunsul e clar.

Dragi parinti, intelegeti ca 30 de minute de miscare in aer liber sunt absolut benefice pentru copii, dar si pentru dvs!

EMILIA IONESCU –medic pneumolog

scoalapentrusanatate.ro

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share