Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Secretele sării. Sare de mare vs. sare de masă: beneficii, tipuri, utilizări, efecte secundare și multe altele

Sarea – inclusiv sarea de mare – a fost folosită ca agent de aromă natural de mii de ani și este atât de vitală pentru existența noastră încât o parte a limbii noastre este chiar desemnată să guste salinitatea.

Cu toate acestea, în ultimii ani, sarea a fost criticată și a fost caracterizată ca o substanță nesănătoasă la care ar trebui să renunțăm din dietele noastre în favoarea sănătății inimii. Acestea fiind spuse, nu toată sarea este creată la fel și există cu siguranță o diferență între soiurile nerafinate, bogate în minerale, cum ar fi sarea de mare, față de sarea care a fost puternic procesată și lipsită de toți nutrienții săi naturali.

Deci sarea de mare este bună pentru tine? Sarea de mare are iod și ce tipuri sunt cele mai bune când vine vorba de sănătatea ta?

Să aflăm.

Sarea de mare vs. Sarea de masă

Toate tipurile de sare – inclusiv sarea de masă – provin dintr-o mare sau dintr-un corp de apă sărat, dar nu toate sărurile aflate în prezent pe piață provin de fapt din oceanele existente astăzi.

Ce înseamnă asta? Sărurile care nu sunt sare de mare sunt adesea derivate din depozitele de sare subterane lăsate în urmă de apa de mare la un moment dat.

Sarea de mare este un tip de sare produsă din evaporarea apei de mare actuale. Evaporarea se realizează fie prin evaporare solară în aer liber, fie printr-un proces mai rapid de evaporare în vid.

Unele dintre sărurile de mare mai scumpe disponibile astăzi provin adesea din metoda mai lentă de evaporare alimentată de soare.

Când mănânci o sare de mare care a suferit foarte puțină prelucrare, ai o sare care conține oligominerale care promovează sănătatea. De asemenea, are arome și culori naturale care o fac mult mai gustoasă și mai interesant de utilizat pentru gătit, precum și pentru produsele cosmetice de casă.

Sarea de mare poate fi fie nerafinată, fie rafinată, deși sarea de mare nerafinată este în general recomandată pentru a maximiza potențialele sale beneficii pentru sănătate. Sarea de mare rafinată, pe de altă parte, este spălată pentru a o elimina de oligoelemente și conține adesea  aditivi alimentari nocivi.

Sarea a fost întotdeauna esențială pentru viața umană, deoarece oamenii au nevoie de sodiu pentru a supraviețui.

Producția de sare de mare a fost datată încă din timpuri preistorice. Deoarece toată sarea provine fie din mări moarte, uscate, fie din mări vii, istoria sării este echivalentă cu istoria sării de mare.

În Sub-Sahara, în secolul al VI-lea, comercianții mauri comercializau în mod regulat sare prețuită în cantități egale (în greutate) cu aur. Mai târziu, în 1295, exploratorul Marco Polo s-a întors din călătoriile sale spunând povești despre valoarea extrem de impresionantă a monedelor de sare care poartă sigiliul Marelui Han al imperiului mongol.

Existau rute comerciale cu sare în întreaga lume, cea mai populară care ducea din Maroc la sud, peste Sahara, până la Timbuktu.

Se spune că istoria civilizației umane este direct legată de sare. Cum așa?

Animalele aveau să creeze căi către săruri, oamenii ar urma, transformând potecile în drumuri, iar așezările ar crește pe lângă aceste drumuri. Pe măsură ce civilizațiile au crescut în întreaga lume, sarea a continuat să fie unul dintre principalele articole folosite pentru comerț.

Solnițata a fost cel mai vechi oraș cunoscut din Europa și a fost construit în jurul unei unități de producție de sare. Potrivit arheologilor, Solnițata a acumulat bogăție prin furnizarea de sare în întreaga Peninsula Balcanică.

Sarea de masă și sarea de mare sunt două dintre cele mai comune tipuri de sare găsite atât pe rafturile magazinelor alimentare, cât și în cămările de condimente. Care sunt diferențele dintre sarea de mare și sarea de masă?

Sarea de masă este extrasă în principal din zăcămintele de sare subterane. Este puternic procesată pentru a elimina mineralele sănătoase și este fabricată prin luarea de sare naturală (cum ar fi resturile de fulgi de petrol brut) și încălzirea acesteia la 1.200 de grade Fahrenheit.

În timpul acestui proces extrem, compoziția chimică este complet modificată, distrugând multe dintre potențialele sale proprietăți de promovare a sănătății.

Deși formula chimică a sării atât pentru sarea de masă, cât și pentru cea de mare deopotrivă este în mare parte clorură de sodiu, compoziția de sare de mare conține, de asemenea, mai multe urme de minerale precum calciu , magneziu și potasiu.

Sarea de masă generică, pe de altă parte, ajunge să fie aproximativ 97,5% clorură de sodiu și un echilibru de 2,5% care conține o serie de ingrediente, inclusiv:

  • Produse chimice antiaglomerare
  • Iod pentru a ajuta la prevenirea gușii
  • MSG și/sau zahăr alb procesat pentru a ajuta la stabilizarea iodului
  • Derivați de aluminiu, cum ar fi silicoaluminatul de sodiu

Majoritatea producătorilor de alimente adaugă iod la sarea de masă, crescând riscul de a consuma cantități în exces. În timp ce aporturile mai mari de iod sunt în general bine tolerate de majoritatea oamenilor, ele ar putea cauza disfuncții tiroidiene pentru anumite persoane care pot fi mai sensibile la efectele sale.

Pentru aceste persoane, menținerea aportului de sare iodată cu moderație este absolut esențială, iar optarea pentru o sare de mare minim procesată, neiodată în locul sării iodate poate fi o opțiune bună.

Sarea de mare vs. sare cușer vs. sare gemă

Deși sarea cușer este unul dintre cele mai populare tipuri de sare disponibile, puțini oameni înțeleg cu adevărat ce este și care sunt diferențele dintre sarea cușer și sarea de mare. Sarea kosher iese în evidență datorită dimensiunii mari a fulgilor și texturii grosiere, ceea ce o face ideală pentru aplicarea direct pe alimente cu degetele.

Datorită texturii sale unice, sarea cușer este adesea folosită pentru drenarea sângelui din carne înainte de consumare pentru a respecta legile evreiești, de unde își trage numele.

Sarea gemă, pe de altă parte, este un tip de sare care provine din oceane care s-au uscat cu milioane de ani în urmă, lăsând în urmă o cantitate concentrată de sare în scoarța Pământului. Acest tip de sare conține o gamă largă de minerale importante și puțină sau deloc umiditate, dar este adesea clasificată drept una dintre cele mai pure forme de sare existente.

Sarea roz de Himalaya este unul dintre cele mai populare exemple de sare gemă, dar sunt disponibile și alte soiuri care sunt recoltate din diferite regiuni ale lumii.

Citește și:

Profesor doctor Iamandescu: ”O taină ținută cu mari eforturi și multi bani departe de urechile și ochii prostimii”

Beneficii pentru sănătate

Sarea de mare a fost un ingredient vedetă în multe forme de medicină tradițională de secole. De fapt, textele antice ayurvedice chiar o menționează și o consideră esențială pentru funcționarea și creșterea organismului.

Potrivit Ayurveda , sarea ar trebui să fie nerafinată și consumată cu moderație pentru a obține cele mai multe beneficii pentru sănătate. Se crede că sarea de mare acționează ca un antidiuretic și ajută la calmarea gâtului, la curățarea sinusurilor, susține echilibrul electrolitic și ajută la detoxifiere.

Între timp, în medicina tradițională chineză , sarea de mare este folosită pentru a răci corpul și a regla nivelul de apă și umiditate. De asemenea, se spune că îmbunătățește sănătatea rinichilor, elimină toxinele și promovează digestia corectă în organism.

Iată mai multe despre beneficiile sării de mare susținute de cercetări.

1. Bogat în urme de minerale

Sărurile de mare de înaltă calitate conțin în mod obișnuit peste 60 de urme de minerale, iar pentru anumite tipuri, cum ar fi sarea de mare de Himalaya, se spune că acest număr este mai aproape de 84. În orice caz, sărurile de mare sunt o sursă excelentă de micronutrienți .

A devenit din ce în ce mai greu să obțineți urme de minerale din alimentele pe care le consumăm din cauza lipsei de sol bogat în nutrienți. Cu toate acestea, oligomineralele sunt încă abundente în mările și oceanele planetei noastre, din care obținem o varietate de săruri marine.

2. Previne deshidratarea si echilibreaza fluidele

Iată cum funcționează sodiul în organism: apa urmează sarea, ceea ce înseamnă că dacă creșteți prea mult aportul de sodiu, apare și retenția de apă.

În același timp, este și opusul adevărat: o pierdere de sodiu are ca rezultat o pierdere de apă, care poate cauza simptome precum deshidratare  și sete extremă.

Consumând sare de mare cu moderație în fiecare zi, vă asigurați, de asemenea, că mențineți un nivel suficient de sodiu, ceea ce vă ajută să echilibrați raportul sodiu-potasiu. Sodiul și potasiul sunt doi electroliți – adesea prezentați în băuturile cu electroliți – care lucrează împreună pentru a se asigura că există un echilibru adecvat al fluidelor în celulele corpului, precum și în plasma sanguină și lichidul extracelular.

3. Încărcat cu electroliți

Prelucrarea minimă a sării de mare nerafinate îi permite să-și păstreze o mare parte din conținutul său mineral natural. Sarea de mare conține mulți dintre electroliții majori , cum ar fi sodiu,  magneziu , calciu și potasiu, care sunt absolut esențiali pentru o sănătate bună.

Electroliții au atât de multe funcții importante – de la reglarea bătăilor inimii până la a permite mușchilor să se contracte, astfel încât să vă puteți mișca. Sarea de mare cu moderație poate ajuta la evitarea unui dezechilibru electrolitic , care poate provoca tot felul de simptome negative grave, inclusiv unele care sunt potențial mortale.

4. Promovează funcția creierului, mușchilor și sistemului nervos

Ca o sursă bună de sodiu, sarea de mare este esențială pentru buna funcționare a creierului, mușchilor și sistemului nervos. Nu numai că sodiul joacă un rol în reglarea echilibrului fluidelor din organism, dar este și necesar pentru transmiterea semnalelor electrice în organism.

De ce este asta atât de important? Fără transmiterea corectă a semnalelor electrice în organism, atât de multe lucruri pot fi aruncate.

Fără ca acest sistem de comunicare să funcționeze așa cum ar trebui, creierul, mușchii și sistemele nervoase sunt în special înclinate să sufere. Atât prea mult, cât și prea puțin sodiul cauzează defecțiuni celulare.

Deci, oricât de mult auziți despre a vă asigura că nu aveți prea multă sare în dieta dvs., este, de asemenea, absolut la fel de important să ne asigurăm că avem suficientă.

5. Sprijină sănătatea digestivă

Lipsa de sare în dieta ta poate avea un impact negativ asupra sănătății tale digestive. De fapt, lipsa de sare în dietă poate duce la o reducere a acidului clorhidric  (HCL) din stomac.

Dacă aveți  un nivel scăzut de acid din stomac, acesta vă poate arunca în mod serios sistemul digestiv, contribuind la probleme precum arsuri la stomac, dureri de stomac, vărsături și constipație. Consumul cantității potrivite de sare de mare vă poate ajuta corpul să producă cantități adecvate de HCL, deoarece sarea de mare oferă clorură, unul dintre elementele de bază ale acidului din stomac.

6. Promovează absorbția nutrienților

Având suficient acid din stomac, de asemenea, ajută organismul nostru să absoarbă vitamine și minerale, cum ar fi calciul, zincul , fierul, acidul folic și vitamina B12. Din acest motiv, consumul regulat de sare de mare de înaltă calitate vă poate ajuta corpul să absoarbă mai mulți nutrienți din alimentele pe care le consumați.

Aceasta este o veste grozavă, deoarece nu numai ceea ce mănânci, ci și modul în care corpul tău procesează ceea ce mănânci îi oferă corpului tău nutrienții esențiali de care are nevoie zilnic.

7. Reglează nivelul tensiunii arteriale

Sarea de mare poate ajuta la echilibrarea nivelului tensiunii arteriale, deși relația este complexă. În timp ce aportul excesiv de sodiu este în general asociat cu creșterea tensiunii arteriale, sarea de mare conține minerale care ar putea avea un efect de moderare.

De exemplu, potasiul din sarea de mare ajută la contracararea efectelor de creștere a tensiunii arteriale ale sodiului prin promovarea excreției de sodiu. Între timp, magneziul, prezent și în sarea de mare, ajută la reglarea tensiunii arteriale prin relaxarea vaselor de sânge .

Cu toate acestea, este important să rețineți că sarea de mare conține încă sodiu, așa că moderarea este esențială.

8. Sprijină sănătatea pielii și combate inflamația

Sarea de mare a demonstrat beneficii pentru sănătatea pielii și reducerea inflamației în mai multe moduri.

De exemplu, s-a demonstrat că îmbăierea în soluție de sare de la Marea Moartă bogată în magneziu îmbunătățește hidratarea pielii, reduce inflamația și îmbunătățește funcția de barieră a pielii la persoanele cu afecțiuni ale pielii uscate. De asemenea, studiile au descoperit că tratamentele cu sare de la Marea Moartă pot reduce semnificativ roșeața și rugozitatea pielii, care sunt markeri ai inflamației.

Cercetările ulterioare au demonstrat că băile cu sare de la Marea Moartă pot fi mai eficiente decât sarea obișnuită în reducerea simptomelor psoriazisului. Un studiu a arătat o reducere cu 43,6% a severității psoriazisului pentru participanții care folosesc sare de baie de la Marea Moartă, comparativ cu 24% pentru cei care folosesc sare comună.

În plus, Fundația Națională pentru Eczeme recomandă înmuierea cu sare de mare pentru a atenua pielea roșie și mâncărime asociate cu eczeme.

Aceste beneficii sunt atribuite conținutului bogat de minerale de sare de mare, în special magneziu, calciu, potasiu și zinc. Aceste minerale joacă diferite roluri în menținerea sănătății pielii, inclusiv reducerea inflamației, promovarea reînnoirii celulare, echilibrarea hidratării și reglarea nivelului pH-ului.

Tipuri

Există multe tipuri diferite de sare de mare disponibile, fiecare dintre ele variază în funcție de locul în care provine și de beneficiile pentru sănătate pe care le oferă. Iată câteva dintre cele mai comune tipuri de sare de mare de pe piață astăzi:

Sarea de mare de Himalaya

Mulți cred că sarea de mare de Himalaya este cea mai pură sare disponibilă pe planetă. Cu o istorie care datează de la creația Pământului, se crede că este compus din rămășițe uscate ale mării originale.

Cunoscută sub numele de „aur roz” sau „sare de mare roz”, sarea cristalină de Himalaya este de fapt un roz translucid frumos și conține toate elementele care se găsesc în corpul tău. Din cauza încărcăturii uimitoare de nutrienți, medicii de medicină funcțională raportează că consumul regulat de sare roz de Himalaya poate ajuta:

  • Reglați conținutul de apă în corpul dumneavoastră
  • Promovează echilibrul sănătos al pH-ului în celulele tale (în special în celulele creierului)
  • Promovează sănătatea zahărului din sânge și ajută la reducerea semnelor de îmbătrânire
  • Ajută la generarea de energie hidroelectrică în celulele corpului tău
  • Absoarbe particulele de alimente prin tractul intestinal
  • Susține sănătatea respiratorie
  • Promovați sănătatea sinusurilor
  • Preveniți crampele musculare
  • Promovează rezistența oaselor
  • Reglați-vă somnul
  • Susține-ți libidoul
  • Promovarea sănătății vasculare
  • Reglați-vă tensiunea arterială cu un aport suficient de apă și potasiu

Sarea de mare celtică

O altă marfă străveche,  sarea mării celtice este comparabilă cu sarea cristalină de Himalaya în compoziția sa și beneficiile pentru sănătate.

Cu o nuanță cenușie, este recoltat în mod natural în Bretania, Franța, lângă Marea Celtică, folosind o metodă celtică veche de 2.000 de ani. Interesant este că această sare își păstrează umiditatea, indiferent de modul în care o depozitați.

Alte opțiuni de sare de mare includ:

  • Fleur de Sel sau Flor de Sal : franceză sau portugheză pentru „floare de sare”, această sare de mare își ia numele de la modelele de cristale care seamănă cu flori. Aceasta este o sare care se formează sub formă de crustă subțire și fragilă pe suprafața apei de mare pe măsură ce se evaporă. În mod tradițional, a fost folosit ca unguent și  laxativ , dar astăzi este cel mai frecvent folosit pentru gătit ca sare de finisare.
  • Sare de mare în fulgi : Această varietate de sare de mare poate fi formată în mod natural sau produsă printr-o varietate de metode. Deseori vândute sub marca de fulgi de sare de mare Maldon, sărurile de mare fulgioase au cristale subțiri, turtite, care oferă o suprafață mai mare cu o masă mai mică, rezultând o sare crocantă și care se dizolvă rapid. Se spune că sarea de mare în fulgi are un gust mai sărat, dar poate conține și o cantitate mai mică de oligominerale decât alte săruri de mare.
  • Sarea de mare hawaiană:  Sarea de mare hawaiană sau Alaea este o sare tradițională din Hawaii. Alae este o argilă vulcanică roșie naturală care se adaugă pentru a îmbogăți sarea cu oxid de fier și, de asemenea, îi dă acestei sării de mare culoarea sa distinctivă de sare roșie, dar poate fi găsită și în soiurile de sare de mare albă sau neagră . Sarea hawaiană adevărată este scumpă și greu de găsit în afara Hawaii.
  • Sarea de mare italiană : Această sare de mare este derivată din Marea Mediterană de-a lungul coastei Siciliei.

De asemenea, puteți găsi și alte soiuri de sare de mare de specialitate, cum ar fi sare de mare grunjoasă, sare de mare afumată și sare de mare iodată. Există, de asemenea, câțiva înlocuitori de sare pe care îi puteți încerca dacă trebuie să reduceți aportul de sodiu, cum ar fi ierburile și condimentele care promovează sănătatea , printre altele.

Cum se utilizează (rețete)

Vă întrebați de unde să cumpărați sare de mare? Având în vedere creșterea popularității recente, puteți găsi o mare varietate de mărci de sare de mare la majoritatea magazinelor alimentare importante de pe culoarul de condimente.

Acordați o atenție deosebită etichetei ingredientelor și selectați un produs cu ingrediente minime adăugate pentru a vă asigura că obțineți cea mai bună calitate posibilă.

Odată ce ai pus mâna pe niște sare de mare de înaltă calitate, există modalități nelimitate de a începe să o adaugi în rutina ta. Una dintre cele mai simple moduri este să o schimbi pur și simplu cu sarea de masă în rețetele tale preferate, folosind-o pentru a condimenta felurile principale și garniturile.

De asemenea, îl puteți adăuga la deserturi, pentru o aromă savuroasă, experimentând rețete precum înghețata cu sare de mare sau caramelul cu sare de mare .

Pe lângă faptul că îl folosiți în gătit și coacere, puteți încerca și să faceți câteva produse de frumusețe DIY cu sare de mare. Încercați să faceți un scrub cu sare de la Marea Moartă pentru a scăpa de pielea uscată, amestecând sare de mare grosieră, ulei de cocos și uleiurile esențiale alese de dvs.

De asemenea, puteți face un spray cu sare de mare DIY pentru păr, pentru a obține valuri de plajă tot anul, folosind doar câteva ingrediente simple.

Sarea de mare este, de asemenea, folosită uneori pentru o spălare cu sare de mare sau pentru curățarea cu sare de mare pentru a ajuta la curățarea colonului. Acest lucru implică, de obicei, amestecarea sucului de lămâie, sare de mare și apă și bea rapid pentru a ajuta la producerea mișcării intestinale.

De asemenea, puteți încerca o lampă de sare de Himalaya pentru o serie de beneficii de curățare.

Riscuri și efecte secundare

Chiar dacă această sare are unele beneficii pentru sănătate, nu vrei să exagerezi. Dacă dieta ta este prea bogată în sodiu , atunci mai multă apă este excretată de către rinichi, ceea ce poate provoca complicații la echilibrarea altor electroliți esențiali.

Simptomele de a avea prea mult sodiu în dieta ta pot include balonare, letargie, deshidratare, slăbiciune, iritabilitate și spasme musculare.

Hipernatremia apare atunci când există un dezechilibru de sodiu și apă în organism. Această afecțiune este mai frecventă printre:

  • sugari care au un aport scăzut de lapte matern sau un aport de formulă care nu a fost amestecat corespunzător
  • adulti in varsta
  • persoanele cu diabet sau probleme cu rinichii
  • pacienţi cu arsuri severe
  • persoanele care iau diuretice
  • cei care consumă diete puternic procesate

Simptomele pot include sete intensă, dureri de cap, confuzie, iritabilitate, neliniște și somnolență. Dacă credeți că vă confruntați cu hipernatremie, solicitați imediat asistență medicală.

În plus, dacă elimini cu totul sarea de masă din dieta ta, este important să te asiguri că primești iod din alte surse alimentare în dieta ta. Pe lângă sarea iodată, puteți găsi iod în mod natural în alimente precum algele marine, produsele lactate, fructele de mare și ouăle .

Dacă nu consumați în mod obișnuit niciunul dintre aceste alimente, optarea pentru sare de mare iodata poate fi o opțiune bună pentru a vă asigura că vă satisfaceți nevoile zilnice pentru acest mineral cheie pentru a evita o deficiență de iod .

Gânduri finale

  • Sarea de mare este un tip de sare produsă din evaporarea apei de mare. Deoarece este mai puțin rafinată decât alte tipuri de sare, conține o concentrație mai mare de oligominerale și o aromă mai intensă.
  • Pe lângă faptul că este mai puțin rafinată și conține un profil nutritiv mai bogat, una dintre principalele diferențe dintre sarea de masă față de sarea de mare este că sarea de masă este adesea mai mare în aditivi și îmbogățită cu iod.
  • Principala diferență între sarea de Himalaya și soiurile de sare de mare, cum ar fi sarea de mare în fulgi, este că este considerată cea mai pură formă și are o culoare roz distinctă datorită prezenței oxidului de fier.
  • Există, de asemenea, câteva diferențe între sarea de mare și sarea cușer, care este un tip de sare favorizat pentru dimensiunea mare a fulgilor și textura grosieră.
  • Îl poți schimba cu ușurință cu sare obișnuită în rețetele tale preferate sau îl poți încerca în unele produse de înfrumusețare, făcând un spray pentru păr cu sare de mare sau un scrub cu sare de mare pentru a profita de întreaga sa gamă de beneficii.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share