Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

”Sprijinim în continuare aderarea completă a României la spaţiul Schengen şi cu graniţele terestre”

Ministrul federal de Interne Nancy Faeser a efectuat o vizită oficială la București. Aceasta a fost întâmpinată prima dată de președintele interimar al Camerei Deputaților Alfred Simonis.

”I-am mulțumit pentru sprijinul pe care Germania l-a acordat țării noastre în atingerea obiectivului de extindere a spațiului Schengen și am dat asigurări că eliminarea controalelor la frontierele terestre rămâne un obiectiv prioritar pentru România.Am asigurat-o pe doamna ministru Faeser că România va continua să acționeze ca un partener de încredere în toate acțiunile de combatere a migrației ilegale și protejarea frontierei externe a Uniunii Europene. Germania este cel mai important partener comercial al României și al doilea mare investitor în economia românească, iar din acest punct de vedere ne-am arătat interesul pentru intensificarea și extinderea colaborării economice” a transmis Alfred Simonis.

Ministrul federal s-a întâlnit și  cu ministrul Afacerilor Interne Cătălin Predoiu, cu care a purtat discuții despre spațiul Schengen, politica de securitate și cea de migrație . Ministrul federal Faeser a reiterat sprijinul Germaniei pentru aderarea deplină la spațiul Schengen.

“Aș dori să subliniez foarte clar faptul că sprijinim în continuare aderarea completă a României la spaţiul Schengen şi cu graniţele terestre. Schengen este o realizare importantă a proiectului nostru european. Și acuma este foarte important să arătăm solidaritate şi forţă. Compromisul pe care l-a menţionat deja domnul ministru, cu Austria, care a intrat în vigoare acum două săptămâni, cu aderarea cu graniţele maritime şi aeriene, a intrat deja în vigoare. Nu este suficient, după cum a spus și domnul ministru, vorbim de 14 ani în care,  România a îndeplinit toate condiţiile şi următorul pas trebuie să fie aderarea completă. De aceea,  va exista în continuare întregul sprijin al cancelarului federal şi al meu în vederea aderării complete a României la spaţiul Schengen”, a declarat ministrul german.

Cei doi demnitari au abordat și problematica combaterii migrației ilegale și traficului de ființe umane la nivel european, subliniind necesitatea identificării celor mai bune soluții în acest sens.

Ministrul Predoiu a arătat, pe bază de statistici FRONTEX, faptul că România combate eficient migrația ilegală, a prezentat măsurile luate și care vor urma pe această linie de activitate și a asigurat faptul că vom continua să acționăm în litera și spiritul cadrului normativ european acțiunile circumscrise politicii de migrație – de la implementarea noului Pact pentru migrație și azil, la cooperarea cu vecinii imediați și cu alte state terțe prioritare pentru atingerea obiectivelor comune.

Vom sprijini cooperarea dintre departamentele noastre specializate în protecția civilă, unde avem un aparat competent și bine integrat între structurile sale și cu celelalte structuri ale MAI. De asemenea, vom sprijini ministerul omolog german pe durata Campionatului European de fotbal masculin pentru menținerea ordinii și liniștii publice. În general, vom intensifica cooperarea polițienească cu Germania” a transmis ministrul de interne Cătălin Predoiu.

La conferința de presă comună a celor doi miniștrilor de Interne au participat și ambasadorul fotbalului Thomas Hitzlsperger și Ionuț Lupescu, președintele interimar al Clubului Sportiv Dinamo București.

Germania va găzdui la vară Campionatul European de Fotbal Masculin UEFA EURO 2024 și așteaptă cu nerăbdare participarea echipei naționale și a suporterilor din România.

Ministrul federal Faeser a vizitat și centrul de comandă al Poliției de Frontieră din București. La finalul vizitei s-a mai întâlnit cu reprezentanții minorității germane din România, care joacă un rol important în relațiile – româno- germane.  În timpul vizitei sale la Templul Coral a purtat o discuție cu deputatul minorității germane, Ovidiu Ganț, și deputatul minorității evreiești.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share