Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Sunt un profesor oarecare din România, dar îmi pasă de școala românească. Dumneavoastră, domnule ministru, vă pasă?

Înainte de toate îi amintesc ministrului meu că eu nu sunt altceva decât o educatoare, o învățătoare, un profesor oarecare din România.

Nu sunt expert ca Ștas, Sorin Ion, Dimofte, Oana Morar. Sunt în Corpul Național de experți, dar cică asta nu se pune.

Eu sunt omul de la catedră.

Sunt acel om pe care nimeni, niciodată nu l-a întrebat despre sistemul în care lucrează, dar care suportă de zeci de ani toate aberațiile decidenților din sistem.

Prioritățile miniștrilor …..

Ca “rumânul imparțial” am acordat fiecărui ministru al educației un timp de la învestire pentru a afla măcar cum se deschide ușa la minister.

Surprinzător, în loc de asta toți s-au apucat din prima zi de reformarea sistemului. Dar nu orice reformă ci una profundă, cât groapa Marianelor, adică modificarea structurii anului școlar, sfaturi, inteligente desigur, pentru acea (nu știu cum să o numesc) săptămână altfel.

Și, da!!! Refrenul cu reformarea corpului profesoral.

Domnul Cîmpeanu, cu toate speranțele mele, nu face excepție. Recunosc că față de alții, este mai pe felie.

Dar..

A spus că are demisia pe masă și dacă nu primește 6% din PIB pentru educație, o depune primului ministru. A primit 2,5 %, dar demisia…. Apoi am înțeles eu. A spus că vrea 6%, dar nu a spus în câți ani vrea să îi acumuleze. Până la terminarea mandatului mai are 3 ani, deci mari șanse să și depășească acest prag.

A scos din schemă aberația aceea de scenariu galben, dar este de acord să se aplice.

Cameleonism politic fără echivoc.

Titularizarea, cuiul lui Pepelea

Poate îi mai lăsam un pic, dacă nu ar fi fost declarația cu titularizarea. Știu că mulți cred că odată cu titularizarea profesorul poate pune capul pe pernă să doarmă liniștit până la adânci bătrâneți. Da, este un element de siguranță, dar insuficient. Dacă ești titular, cu definitivat (obligatoriu pentru titularizare) și nu mai faci nimic pentru perfecționarea ta profesională ești la fel de vulnerabil că și un suplinitor.

În condițiile în care finanțarea școlilor se face în funcție de numărul de elevi înalt scăderii constante a numărului de copii, mai devreme sau mai târziu se ajunge la restrângerea de activitate. Atunci contează gradele, cursurile, activitățile extrașcolare, voluntariatul…

Realitatea din sistem

Degeaba ești titular. Sigur, vei primi un alt post, dar de regulă, sunt posturi pe care nu și le dorește nimeni. Încă ceva. Poate ministrul încă nu a avut timp să afle. Mai nou titularizarea se dă doar pe perioada viabilității postului. Există posturi titularizabile pe un an. După care începi să cauți posturi pentru pretransfer. Alt dosar, alte hârtii, alte fișe de evaluare.

Nu îmi veniți cu ăia bătrâni care stau în posturi de zeci de ani. Poate sunt…și sunt printre ei, unii care nu ar trebui să fie acolo, dar cei mai mulți sunt cei care fac lucrurile să meargă și sistemul să supraviețuiască. Așa “învechiți” cum îi consideră experții .

Titularizarea, factor de stabilitate

Domnule ministru, titularizarea oferă stabilitate . Lucrurile bune, trainice, se clădesc în timp. Pentru ca un profesor să poată aduce valoare școlii în care predă trebuie să aibă timp. Pentru a fi bun profesorul trebuie să se simtă în largul lui, școala să fie un alt acasă, o altă casă a lui, la fel de prețioasă ca cea familială. Câte case poți construi într-o viață? (Nu se pun 6 case din meditații).

Orice casă odată construită are nevoie din când în când de îmbunătățiri. Nimeni nu le poate face mai bine decât cel ce a construit casa. Lăsați profesorii să construiască. Nu faceți din școli ceea ce ați făcut dvs, politicienii, din sistem. Sub conducerea dvs, a tuturor miniștrilor de după ’89, școala a devenit o “monastire a Argeșului”. Ce unul clădește ziua, celălalt dărâmă noaptea. Știți ce mai ține acest sistem în viață? Este Ana. Ana, adică profesorii aceștia titulari a căror muncă, în măreția dvs, nu o mai vedeți.

Știți și dvs. Altfel îngrijești de casa ta și altfel de casa în care stai cu chirie.

Sfaturile unui om din sistem pentru ministrul educației

Vreți să reformați sistemul? Foarte bine! Atunci:

Cereți Institutului Național de Statistică datele privind populația cuprinsă între 3 și 18/19 ani.

Luați o echipă de profesori și studenți IT-iști care să creeze un soft care să verifice concordanța dintre datele statistice și populația școlară.

Solicitați administrațiilor locale să identifice toate cazurile de elevi care nu sunt incluși în sistemul de învățământ.

Nevoile cele mai urgente ale sistemului

Impuneți sub imperiul răspunderii penale respectarea legii educației în ceea ce privește numărul de copii în clase și grupe, având în vedere și situațiile speciale, cum este cea de față, a pandemiei.

Faceți o inventariere a tuturor spațiilor școlare și faceți bun necesar de spații școlare. (Cred că nici în lunea a III-a nu mai sunt școli în care se învață în 2-3 schimburi.

Identificați și scoateți din circuitul școlar spațiile școlare necorespunzătoare.

Cereți inventarierea TUTUROR mijloacelor didactice din fiecare școală.

Profesorii, adevărații experți in educație cer…

Înființați comisii formate exclusiv din profesori de la catedră (fără experți, fără părinți, fără elevi) pe fiecare disciplină pentru a revizui conținuturile și a stabili mijloacele didactice necesare unei educații de calitate pentru viitor.După ce ei vor fi găsit soluțiile să fie consultați și ceilalți actori ai actului educațional.

Asigurați baza materială necesară educației de calitate pentru viitor. Nu poți face educație pentru viitor cu mijloace didactice din anii ’70.

Pentru exemplificare: cum să fac eu educatoarea educație fizică cu copiii dacă eu nu am o sală de sport în grădiniță. Am obținut treninguri pentru 31 de copii printr-un proiect de finanțare, dar ca să țin această activitate ar trebui să scot mesele și scaunele din grupă, să aduc băncuțe, saltele, cercuri, mingi, corzi să schimb copiii în echipament…. Complicat, nu?

Nevoile profesorilor

Organizați cursuri de formare pentru profesori cu profesioniști. Eliminați organizațiile care urmăresc doar profitul din acest demers.

Redați profesorilor statutul de profesor. Redați-le pârghiile prin care să poată impune reguli (nu dictatoriale, dar reguli). Nu este normal ca elevii să aibă mai multe drepturi decât profesorii . (Dacă profesorul are obligația de a preda online cu camera deschisă, același lucru ar trebui să îl facă și elevii.)

Ei, nu a fost un sfat. Au fost mai multe și dacă îi întrebați colegii mei vor fi și mai multe.

Și… cel mai important!

Un ministru care se respectă este consecvent

Dacă spuneți o vorbă să fie vorbă.

Vă auzeam zilele trecute, vorbind despre ordinul care reglementează predarea hibrid spunând că nu credeți că sunt clase cu număr mai mare de elevi decât cel legal. Ei bine sunt. La grădinițe este și mai grav. Grupele cu 30 de copii, chiar și acum, în pandemie, sunt frecvente. Ați răspuns la întrebarea despre depășirea numărului de 15 copii în clasă, în condițiile în care sunt clase cu 35-36 de elevi că directorii trebuie să se descurce.  Știți cum o vor face. Adică ce mi-e 15, ce mi-e 18?

Sunteți conștient că îndemnați la încălcarea legii. Și dacă dvs o faceți, de ce îmi cereți mie, omul de la catedră, să o respect?

Încă ceva domnule ministru. Tot din acel interviu. Afirmați că nu există clase suprapopulate.  Nu cred că nu știți realitatea din teren. Dar dacă nu o știți întrebați-ne pe noi.

Soluția este simplă. Dați drumul la angajări. De profesori, de personal auxiliar și nedidactic.

Trebuie regândită și reorganizată rețeaua care  pregătește profesori. Ceva dă cu virgulă. pentru asta chemați oameni, tot de la catedră din preuniversitar și universitar. Ei sigur vor găsi soluții, dar doar în echipă.

Calitatea se face cu oameni și cu bani. Aveți încredere în noi, nu în experții care vă lingușesc. Discutați cu noi cei de la catedră nu cu cei care nu au mai văzut o sală de clasă de zeci de ani.

Eu nu sunt altceva decât o educatoare, o învățătoare, un profesor oarecare din România, dar îmi pasă de școala românească.

Dumneavoastră, domnule ministru, vă pasă?

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">