”Suntem hotărâți să ducem parteneriatul dintre NATO și Uniunea Europeană la următorul nivel”

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, președintele Consiliului European, Charles Michel, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-au întâlnit  la sediul NATO pentru a semna cea de-a treia Declarație comună privind NATO- Uniunea Europeană.

În conferința de presă comună, dl Stoltenberg a spus: „Suntem hotărâți să ducem parteneriatul dintre NATO și Uniunea Europeană la următorul nivel”. Declarația comună își propune să consolideze și să extindă în continuare parteneriatul strategic dintre NATO și UE, bazându-se pe progresul fără precedent în cooperarea dintre cele două organizații de la semnarea declarațiilor anterioare în 2016 și 2018.

Liderii au hotărât să abordeze concurența geostrategică în creștere, problemele de reziliență și protecția infrastructurilor critice. Alte domenii prioritare de activitate vor include tehnologiile emergente și perturbatoare, spațiul, implicațiile de securitate ale schimbărilor climatice, interferența străină și manipularea informațiilor. Secretarul general a subliniat că Declarația comună „recunoaște valoarea unei apărări europene mai capabile, care contribuie pozitiv la securitatea noastră și este complementară și interoperabilă cu NATO”.

declarație NATO-UE

Jens toltenberg a subliniat importanța cooperării NATO-UE în contextul schimbării mediului de securitate ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina. El a mai menționat că parteneriatul NATO-UE „va deveni și mai important odată ce Finlanda și Suedia vor deveni membre cu drepturi depline NATO” și că „odată cu aderarea lor, NATO va proteja 96% dintre cetățenii Uniunii Europene și o pondere mai mare. a teritoriului său decât oricând înainte”.

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share