03/12/2021

”Țara noastră merită un profil mai puternic în Europa și în lume, pentru că suntem un popor cu multe calități”

Președintele Klaus Iohannis a anunțat ieri că l-a desemnat premier pe Nicolae Ciucă. Acesta a fost propus de coaliția formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale.

Am constatat că în Parlamentul României s-a format o majoritate solidă, o majoritate din care fac parte PNL, PSD, UDMR și grupul minorităților. Reprezentanții acestei majorități au dorit să vină împreună la consultări, am acceptat și în acest format am avut o discuție pe care o consider foarte bună”, a declarat luni Klaus Iohannis.Președintele a spus că a acceptat propunerea de premier a acestei majorități.

Această majoritate mi-a propus un nume de premier, propunere pe care am acceptat-o. În consecință îl desemnez pe domnul Nicolae Ciucă pentru a forma o echipă guvernamentală și pentru a se prezenta în fața Parlamenului României pentru votul de încredere”, a mai spus șeful statului.

S-a încheiat sesiunea de consultări pe care am convocat-o cu partidele parlamentare. Am constatat că în Parlament s-a format o majoritate solidă, o majoritate din care fac parte PNL – PSD – UDMR şi grupul minorităţilor. Reprezentanţii acestei majorităţi au dorit să vină împreună la consultări. Am acceptat acest lucru şi am avut o discuţie pe care o consider foarte bună. Această majoritate mi-a propus un nume de premier, propunere pe care am acceptat-o. În consecinţă, îl desemnez pe dl Nicolae Ciucă, aici de faţă, pentru a forma o echipă guvernamentală şi pentru a se prezenta în faţa Parlamentului pentru votul de încredere”, a declarat preşedintele.

La rândul său, Nicolae Ciucă şi-a exprimat speranţa ca începând de joi,  noul guvern să poată începe să lucreze.

”În ultimele zile, am lucrat împreună cu celelalte partide să putem să agregăm un program de guvernare şi să se constituie o coaliţie solidă în Parlament, astfel încât să putem să asigurăm un govern care să asigure practic stabilitatea ţării. Practic, cetăţenii aşteaptă de la noi soluţii şi să avem un program guvernamental care să fie în măsură să pună în aplicare deciziile pentru implementarea PNRR. E pentru prima data când în programul de guvernare avem un procent substanţial pentru ceea ce înseamnă derularea unui proiect de investiţii, soluţii, precum şi măsuri socialie. Sperăm ca începând de joi să putem să ne apucăm serios de treabă”, a afirmat premierul desemnat.

Guvernul Ciucă:

 • Premier: Nicolae Ciucă
 • Vicepremier: Sorin Grindeanu (PSD / sau Gabriela Firea)
 • Vicepremier: Kelemen Hunor (UDMR)

Miniștrii PSD:

 • Ministerul Finanțelor: Adrian Câciu
 • Ministerul Apărării Naționale: Vasile Dîncu
 • Ministerul Transporturilor și Infrastructurii: Sorin Grindeanu
 • Ministerul Muncii și Protecției Sociale: Marius Budăi
 • Ministerul Tineretului, Familiei și Egalității de șanse: Gabriela Firea
 • Ministerul Culturii: Lucian Romașcanu
 • Ministerul Economiei: Marius Humelnicu
 • Ministerul Sănătății: Alexandru Rafila
 • Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale: Adrian Chesnoiu

Miniștrii PNL:

 • Ministerul Justiţiei: Cătălin Predoiu
 • Ministerul Fondurilor Europene: Dan Vîlceanu
 • Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării: Florin Roman
 • Ministerul IMM–urilor și Turismului: Daniel Cadariu
 • Ministerul Afacerilor Interne: Lucian Bode
 • Ministerul Educației Naționale: Sorin Cîmpeanu
 • Ministerul Energiei: Virgil Popescu
 • Ministerul Afacerilor Externe: Bogdan Aurescu

Miniștrii UDMR:

 • Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației: Cseke Attila
 • Ministerul Mediului: Tanczos Barna
 • Ministerul Sportului: Eduard Novak
Generalul în rezervă Nicolae Ciucă a fost decorat anul trecut  cu Legiunea de Merit (în grad de ofiţer) de ambasadorul american, Adrian Zuckerman, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis şi a preşedintelui PNL, Ludovic Orban, pentru recunoaşterea meritelor din timpul desfăşurării activităţii de şef al Statului Major al Apărării, în perioada ianuarie 2015 – decembrie 2019. Legiunea de Merit este cea mai înaltă decorație militară americană pe care o poate primi un militar străin.
Decorația Legiunea de Merit este o decorație militară a SUA, cea mai înaltă distincție de acest tip pe care un militar străin o poate primi.

Decorația se acordă personalului militar a Statelor Unite ale Americii persoanelor cu o conduită meritorie în serviciul militar, cu realizări deosebite în cadrul acțiunilor, dovedind curaj deosebit (se acordă de regulă ca ultima decorație înainte de pensionare de obicei generalilor și coloneilor, fiind rare cazurile când decorația se acordă militarilor cu rang inferior), sau personalităților politice ale unor țări străine, în acest caz gradul primit depinde foarte mult de funcția decoratului. Legiunea de Merit, în grad “de comandant șef”, a fost acordată în 1945 Regelui Mihai I al României pentru “exercitarea unui serviciu remarcabil pentru cauza Națiunilor Aliate în lupta lor împotriva Germaniei hitleriste”.

Nicolae Ionel Ciucă, născut la , la Plenița, în județul Dolj, este un general român de armată. De la 1 ianuarie 2015 până pe 29 octombrie 2019 a fost Șeful Statului Major General, fiindu-i prelungit mandatul cu un an în urma unei decizii a președintelui Klaus Iohannis. În data de 28 octombrie 2019, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de trecere în rezervă a lui Ciucă. În data de 4 noiembrie 2019 a preluat mandatul de ministru în cadrul Ministerului Apărării. În luna octombrie, Nicolae Ciucă s-a înscris PNL și a fost cap de listă al liberalilor la Senat în județul Dolj la alegerile parlamentare din 6 decembrie și va deveni senator în viitorul Parlament. El este un militar de carieră care s-a făcut remarcat prin prezența la numeroase misiuni militare în afara țării, precum Irak, Afganistan sau Bosnia. Nicolae Ciucă a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie (cunoscut și drept Scorpionii Roșii) pe care l-a condus în Afganistan și apoi în Irak. Bătălia de la Nassiria (Irak, mai 2004), în care trupele românești au fost conduse de Nicolae Ciucă, este prima bătălie la care soldații români au fost combatanți activi după cel de-al Doilea Război Mondial.

”Am primit din partea Președintelui României responsabilitatea de a forma o echipă de guvernare care să fie supusă aprobării Parlamentului. Forțele politice, cele care doresc să depășim cât mai curând crizele multiple ce încearcă greu țara noastră, au șansa ca în zilele următoare să își asume această responsabilitate. Vă asigur că, odată primit votul instituției fundamentale a democrației, vom trece la treabă din prima clipă. Nu avem timp de pierdut! Depășirea situației critice va fi posibilă doar prin dedicare, disponibilitate la efort și solidaritate. Țara noastră merită un profil mai puternic în Europa și în lume, pentru că suntem un popor cu multe calități. Avem foarte multe de făcut împreună, iar noi vom depune toate eforturile de care suntem capabili pentru a asigura stabilitate și perspectiva unei vieți mai bune”  se arată în mesajul postat pe pagina sa de facebook,  premierul desemnat  Nicolae Ciucă.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share