31/10/2020

Targoviste – Promovarea bisericilor in teatru

invitatie web conferinta

Când am primit invitaţia mă apucase o stare de jenă, sau cum spune românul, « ruşine de ruşinea lor ».

Promovarea mânăstirilor vechi din zona Târgovişte face parte dintr-un proiect finanţat de Regio si are ca scop « redescoperirea farmecului lăcaşurilor mânăstireşti », aşa cum citesc în invitaţia primită. Ştiu că s-a investit mult in acest program, dar în acelaşi timp el a fost creat pentru dezvoltarea turismului şi nu văd nici în ruptul capului ce legătură are cu pereţii Teatrului Tony Bulandra.

Să mă aştept să parcheze autocarele pe Bulevardul Carol? Să ne bucurăm de grupuri de tineri şi vârstnici dând buzna de prin Caracal, Videle, Urziceni, Vânju-Mare şi umplând foaierul teatrului ? Când am primit invitaţia mă apucase o stare de jenă, sau cum spune românul, « ruşine de ruşinea lor ». Nici promovarea turistică nu se face în teatru, nici promovarea bisericilor ; pentru aşa ceva există lăcaşe de cult, există Complexul Muzeal Curtea Domnească şi în situaţii de urgenţă se pot suprapune pe foişorul din Piaţa Tricolorului. Promovaţi bisericile în biserici pentru că oricum le daţi zeci de miliarde din banii noştri, ai contribuabililor. Nu confiscaţi teatrul. Dacă faceţi turism cel mai nimerit este la unul din muzee, fiindcă ştiţi prea bine că acolo se opresc puţinii turişti care ne mai tranzitează.

Teatrul este o instituţie de cultură şi nu de cult, o zonă în care pe pereţi se agaţă picturi, una în care au loc expoziţii de sculptură, poate chiar lansări de carte, seri muzicale şi, mai ales una în care se joacă teatru. Adică sunt actori care urcă pe scenă, dau o reprezentaţie pentru public iar acesta din urmă se aşteaptă să vadă în foaier ceva pe aceeaşi temă, adică artă ! Înţelegeţi voi treaba asta ?

Altfel mă aştept cu spaimă ca moaştele nu ştiu cărui sfânt să le duceţi acolo, astfel încât atât actorii cât şi publicul, după timpul fiecărora, să mai dea un pupat într-o pauză de spectacol sau chiar în timpul repetiţiilor, la un schimb de replici. Apoi pentru pelerinaj avem « slavă domnului » ditamai bulevardul de lung şi mai ales drept, ca să vedeţi şi voi rândul.

Mă băieţi, nu vă mai faceţi de râs, nu vă mai bateţi joc de ţara asta cum vreţi voi,  că vedeţi că oamenii nu prea mai suportă. Am spus-o şi repet că echipa Cristi Stan – Liviu Stoica se confruntă cu tot felul de necazuri administrative pe care încearcă să le depăşească, dar asta nu scuză gafa de mai sus şi astfel de lucruri nu s-ar mai întâmpla dacă ar exista o bună comunicare cu specialişti pe fiecare segment profesional.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share