Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

”Termocentrala Mintia va trece la producţia de energie electrică din surse regenerabile”

Mass Global Energy a devenit proprietarul Termocentralei Mintia, după ce, marţi, a achitat restul de 81 de milioane de euro din preţul la care aceasta a fost valorificată, informează compania Expert Insolvenţă, în calitate de administrator judiciar al Societăţii Complexul Energetic Hunedoara. 
 A fost semnat contractul care prevede vânzarea activelor termocentralei Mintia către entitatea Mass Global Energy Rom, compania care în urmă cu câteva luni s-a înscris la licitație și a depus garanția pentru cumpărare.
Prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, împreună cu primarul municipiului Deva, Florin Oancea și cu subprefectul Lorincz Szell s-au întâlnit  cu investitorii, după semnarea contractului.
Potrivit unui comunicat al societăţii de insolvenţă, Termocentrala Mintia a fost valorificată la 100% din valoarea sa de piaţă, respectiv echivalentul în lei a sumei de 91.236.832,87 euro, din care 10.000.000 euro au fost achitaţi de cumpărător ca şi garanţie de participare la licitaţia publică ce a avut loc în data de 26 august 2022, iar restul marţi, 27 decembrie 2022.
“Expert Insolvenţă SRL, în calitate de administrator judiciar al Societăţii Complexul Energetic Hunedoara SA, anunţă finalizarea tranzacţiei prin care Termocentrala Mintia este cumpărată de Mass Global Energy Rom, parte a Mass Group Holding, un important producător global de energie care deţine capacităţi de peste 8500 MW. Termocentrala a aparţinut Societăţii Complexul Energetic Hunedoara SA, care, aflată în procedură de insolvenţă, a valorificat-o în cadrul unei licitaţii publice din data de 26 august 2022. Tranzacţia în valoare totală de 91.236.832,87 euro, exclusiv TVA, a fost achitată în două tranşe, respectiv 10 milioane euro la înscrierea la licitaţia publică şi 81 milioane euro la 27 decembrie 2022, după ce condiţiile solicitate de cumpărător au fost îndeplinite de către CNTEE Transelectrica SA şi SNTGN Transgaz SA”, se arată  în comunicat. Tranzacţia este una dintre cele mai importante pentru sectorul energetic românesc, în special pentru zona de nord-vest a ţării, şi totodată cea mai mare tranzacţie din insolvenţă de anul acesta.
“Ne bucurăm că tranzacţia a fost realizată la timp şi, astfel, Termocentrala Mintia, un activ de importanţă strategică pentru România, va rămâne pe harta energetică a ţării noastre şi va fi dezvoltată în continuare pentru a avea o capacitate de producţie mai mare. În următorii ani, termocentrala va trece printr-un proces amplu de dezvoltare ce implică investiţii de peste 1 miliard de euro, locuri noi de muncă pentru locuitorii din zonă şi o producţie de cel puţin 1.290 MW”, a declarat Emil Gros, asociat coordonator al Expert Insolvenţă SPRL.
Ministerul Energiei, în calitate de acţionar, a impus câteva condiţii investitorului cu scopul de a relansa producţia de energie în Mintia. Acesta are obligaţia ca până la 31 decembrie 2026 să finalizeze investiţia de realizare a unei capacităţi energetice noi cu o putere instalată de minimum 1.290 MW, din care minimum 800 MW în bandă pe gaz şi energie regenerabilă. În acest sens, Transelectrica şi Transgaz au acordat deja avizele şi autorizaţiile necesare pentru demararea investiţiilor.
“Ne bucurăm că am finalizat această tranzacţie în termenii agreaţi. Am avut sprijinul tuturor părţilor implicate pentru a obţine avizele şi autorizaţiile necesare ca să putem demara investiţia în modernizarea şi dezvoltarea Termocentralei Mintia. Investiţia de peste 1 miliard de euro va include dezvoltarea capacităţii de producţie făcând din Termocentrala Mintia, una din cele mai moderne facilităţi din Europa şi, în acelaşi timp, adaptarea la noile standarde europene pentru trecerea de la producţia de energie electrică din surse regenerabile,  care să conducă la neutralitate climatică până în anul 2050”, a spus Ahmad Ismail Saleh, Chairman al grupului Mass Group Holding.
Licitaţia publică a avut loc în data de 26 august 2022 şi s-a înscris şi participat un singur ofertant, societatea Mass Global Energy Rom. Compania a achitat garanţia de participare la licitaţie de 10.000.000 euro. Conform procedurilor legale, termenii tranzacţiei au fost stabiliţi şi aprobaţi de adunarea creditorilor, prin intermediul Caietului de sarcini privind valorificarea activului, şi au fost agreaţi prin procesul-verbal de licitaţie.
Guvernul României, prin intermediul premierului Nicolae Ionel Ciucă și ministrul energiei, Virgil Popescu, s-au implicat activ în acest proiect care constituie cea mai mare investiție din România din ultimii 30 de ani.
Se va realiza o investiție care implică tehnologii de ultimă generație, iar în parteneriat cu unele dintre cele mai mari companii care pun la dispoziție componente și echipamente inovatoare pentru sistemul energetic,  se va dezvolta întreaga infrastructură energetică.
Astfel, se va realiza exact ceea ce s-a comunicat inițial, faptul că termocentrala Mintia nu va fi vândută la fier vechi, iar în locul acesteia se realizează o investiție care va produce energie.
”Noul proprietar va face investiții de peste 1 miliard de euro, iar Ministerul Energiei, în calitate de acționar, a impus ca până la 31 decembrie 2026 să finalizeze proiectul. Totodată, deși inițial investiția urma să fie pentru realizarea unei capacități energetice noi cu o putere instalată de minimum 1.290 MW, noul proprietar a stabilit deja soluția tehnică pentru o putere de 1700 MW. Astăzi a fost făcut un nou pas pentru independența energetică a țării noastre. Îi doresc mult succes noului investitor și să finalizeze cât mai repede proiectul de la Mintia!„  a declarat și ministrul  Energiei, Virgil Popescu.
În etapa inițială se va lua în calcul angajarea unui anumit număr de persoane, iar ulterior, după realizarea investiției, se va contura schema de personal necesară funcționarii optime.
„Au fost foarte multe discuții pe acest subiect, dar iată că astăzi lucrurile au fost clarificate. Termocentrala Mintia nu va fi vândută la fier vechi, ci va fi o unitate nouă, funcțională și o unitate care va produce energie nu doar pentru județul nostru, ci pentru întreaga țară. Investitorii care au achiziționat termocentrala Mintia, cei cu care ne-am întâlnit în urmă cu câteva luni, au semnat contractul prin care este achiziționată, ne-au asigurat încă odată că aici se va desfășura activitatea promisă și iată că și-au onorat promisiunile. Pentru județul nostru este o investiție importantă care nu doar creează locuri de muncă, ci produce și o cantitate însemnată de energie. Mă bucur că temerile au fost spulberate și mă bucur să anunț faptul că acest Guvern, condus de Nicolae Ionel Ciucă, și-a îndeplinit obiectivul.”, a transmis și prefectul județului Hunedoara.
Imediat după ce, marți, 27 decembrie 2022, Mass Global Energy a devenit proprietarul Termocentralei Mintia, condițiile fiind îndeplinite și tranzacția finalizată, conducerea companiei și-a manifestat dorința de a avea o întrevedere cu președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor.
Noii proprietari ai Termocentralei Mintia l-au asigurat pe președintele CJ Hunedoara că, în termen de 18 luni de la semnarea autorizației, termocentrala va trece printr-un proces amplu de dezvoltare ce implică investiții de peste 1 miliard de euro, locuri noi de muncă și o producție care ar putea ajunge până la 1.700 MW.
Tranzacția finalizată ieri este una dintre cele mai importante pentru sectorul energetic românesc, în special pentru zona de nord-vest a țării și totodată cea mai mare tranzacție din insolvență de anul acesta.
Licitația publică a avut loc în data de 26.08.2022, pentru care s-a înscris și participat un singur ofertant, societatea Mass Global Energy Rom. Compania a achitat garanția de participare la licitație de 10.000.000 euro. Conform procedurilor legale, termenii tranzacției au fost stabiliți și aprobați de adunarea creditorilor prin intermediul Caietului de sarcini privind valorificarea activului și au fost agreați prin procesul-verbal de licitație. Termenul de plată al prețului integral, aprobat de către creditorii a fost de 120 zile de la data la care a avut loc licitația.
Ministerul Energiei, în calitate de acționar, a impus câteva condiții investitorului cu scopul de a relansa producția de energie în Mintia. CNTEE Transelectrica SA și SNTGN Transgaz SA au acordat avizele și autorizațiile necesare pentru demararea investițiilor.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share