Tragedie pe Jiu – nu ignorați avertizările hidrologice, chiar dacă va place adrenalina!!!!!

După ce la finele săptămânii scriam despre deschiderea sezonului de rafting pe râul Jiu, se pare că vremea și ignorarea avertizărilor hidrologice, a făcut ca acest eveniment să se transforme,  într-o tragedie.
În noaptea de vineri spre sâmbătă, a plouat, iar Jiul a ajuns la cote foarte mari, apoi,  a fost și o  viitură puternică pornită de pe versanți. Cele trei bărci de rafting cu 22 persoane au fost surpinse de râul învolburat . Coroborate, toți acești factori,  au contribuit la răsturnarea bărcilor, într-o zonă deosebit de greu accesibilă.  S-a dat alarma, și în scurt timp, pentru salvarea iubitorilor de rafting,  au ajuns la fața locului echipaje de la Salvamont Gorj și Hunedoara, dar și echipaje de la ISU Gorj și Hunedoara. Au fost dislocate o barcă de salvare, o ambulanță SMURD și o  autospecială transport victime multiple de la ISU Hunedoara, iar  cei din Gorj au intervenit cu o autospecială de stingere, două ambulanțe SMURD, o autospecială pentru transport victime  multiple și două ambulanțe de la serviciul județean de ambulanță.
 Majoritatea participanților au ieșit singuri la mal, în porțiunea cu sosea , o persoana a necesitat resuscitare și 6 persoane au ieșit pe malul opus șoselei . Pentru recuperarea acestora a intervenit o echipa de prim raspuns din partea Serviciului Public Județean Salvamont Gorj căreia i s-au alăturat doua echipe de sprijin din partea Salvamont Gorj și Salvamont Hunedoara. Cele șase  persoane s-au regrupat pe un versant și, pentru a ajunge la ele, salvamontiștii au urcat în amonte câțiva kilometri, s-au întors prin tunelul de cale ferata, apoi au echipat cu corzi zonele dificile, pe care s-au întors cu cei blocați. Acțiunea a fost dificilă, din cauza terenului accidentat si faptului că,  în acele momente în zona a fost o ploaie puternică, cu fulgere și grindină.
Cei șase  au fost coborâți cu măsuri de siguranță sporite,  întrucât toți aveau încălțăminte de rafting, improprie deplasării pe munte și au fost predați ambulanțelor sosite în zonă.
Salvamontiștii din Gorj au mers apoi și au recuperat persoana decedată, care, din păcate,  nu a raspuns manevrelor de resuscitare și a rămas pe malul apei, fiind necesară tracțiunea cu sisteme de reducere a forței, pe un perete înclinat de cca 30 m. Bărbatul în vârstă de 35 de ani era din Sibiu.
”Au fost trei bărci răsturnate. 22 de persoane au fost implicate în accident și, din păcate, un bărbat a fost declarat decedat. O femeie, de 33 de ani, în stare de hipotermie a fost transportată la spitalul din Petroșani. Intervenția este una foarte dificilă având în vedere numărul mare al persoanelor implicate si a informațiilor contradictorii cu privire la participanți”, spunea ieri,  sublocotenentul Florin Chisim, purtătorul de cuvânt al ISU Gorj.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share