”Trăim într-o lume în care frontierele digitale contează la fel de mult ca și cele fizice”

Vorbind virtual la Forumul de securitate digitală Aspen de sâmbătă (24 septembrie 2022), secretarul general adjunct Mircea Geoană a subliniat că NATO își joacă rolul pentru a menține spațiul digital în siguranță.

”Trăim într-o lume în care frontierele digitale contează la fel de mult ca și cele fizice”, a spus dl Geoană. El a explicat că Alianța își intensifică eforturile pentru a păstra avansul tehnologic, sporind rezistența societăților și a infrastructurii sale critice și consolidând parteneriatele cu părțile interesate relevanți,  nu în ultimul rând în sectorul privat. ”Puterea ideilor contează enorm, mai ales în contextul actual, când trebuie să folosim ca busolă, în dezvoltarea tehnologică, valorile noastre de bază. Reziliența societală, parteneriatul strâns cu actorii internaționali like-minded și folosirea etică a tehnologiilor emergente și disruptive sunt coordonate critice într-o competiție pentru avantaje strategice și tehnologice. Am luat  parte la “Digital Security Dialogue: Networks = Critical”, un eveniment organizat de Aspen Institute Romania, în colaborare cu Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații ANCOM și Directoratul Național de Securitate Cibernetică – DNSC , în marja Conferinței Plenipotențiare ITU 2022. Despre cum viitorul trebuie să fie modelat de valorile noastre și despre pașii pe care inclusiv NATO și România îi fac pentru acest deziderat, puteți afla din intervenția mea: https://youtu.be/wtKCG8K0jvY

”Discursul președintelui Putin demonstrează, în primul rând, că războiul nu decurge conform planurilor Moscovei. Acesta a făcut o mare greșeală de calcul – a crezut că poate prelua controlul Ucrainei în câteva zile. Însă ofensiva rusă a fost oprită de forțele ucrainene și acum, de fapt, ucrainenii au reușit să elibereze parte din teritoriul pe care forțele ruse îl ocupaseră în primele luni ale războiului.
Așadar, atât discursul, cât și mobilizarea parțială a forțelor armate ale Rusiei demonstrează greșeala strategică a președintelui Putin. În aceeași logică – de a încerca să traseze o linie roșie, de a reveni de pe o poziție de forță în conflict – vor avea loc și referendumurile false de pe teritoriul Ucrainei încă ocupat de forțele ruse. După cum spunea și Secretarul general Jens Stoltenberg ieri, la New York, asemenea voturi false, referendumuri trucate, nu au însă nicio legitimitate și, prin urmare, nu schimbă natura conflictului. Orice mobilizare se va adăuga la numărul de trupe și forțe pe care Federația Rusă le are deja în teatru, dar, pentru această creștere de efective militare, va fi nevoie de timp considerabil și de echipament. Iar din ceea ce am văzut până acum, trupele rusești sunt echipate modest, sunt deficitare în termeni de logistică militară, iar comanda și controlul adecvate sunt extrem de rudimentare, având rezultate slabe.
Dar, într-adevăr, toate aceste evoluții vor aduce o înrăutățire a situației din Ucraina, pentru că o escaladare a conflictului va însemna, din păcate, mai multă suferință, mai multe pierderi de vieți. Atât vieți ale luptătorilor ucraineni, cât și ale soldaților ruși. Președintele Putin poate pune capăt acestui război prin retragerea forțelor sale, prin oprirea invadării unei alte țări. Retorica nucleară la care recurge președintele Putin este periculoasă și nesăbuită. Știe foarte bine că un război nuclear nu trebuie purtat niciodată și nu poate fi câștigat și va avea consecințe fără precedent pentru Rusia. În consecință, NATO și-a sporit considerabil prezența, în special în partea de est a Alianței, pentru a elimina potențialul de erori sau neînțelegeri la Moscova.
Comunicăm cât se poate de clar că monitorizăm foarte îndeaproape ceea ce face Rusia. Un exemplu care se înscrie în aceeași logică a descurajării strategice și a vigilenței este reprezentat de mesajele transmise de oficialii SUA, în timpul weekend-ului, despre riscurile pentru centrele de aprovizionare pentru Ucraina din statele aliate. În plus, până acum nu am văzut nicio schimbare în postura nucleară, pregătirea nucleară, dar monitorizăm acest lucru foarte îndeaproape și rămânem vigilenți”  a mai transmis secretarul general adjunct al  NATO.

 

 

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share