Uleiul de cătină este extras din fructele de pădure și din semințele plantei de cătină, iar atât boabele, cât și semințele sunt grozave pentru piele și oferă beneficii interne. Cătina poate fi folosită și sub formă de ceai care conține bioflavonoide sănătoase, deși este mai puțin dens în nutrienți sub formă de ceai decât sub formă de ulei. Cu toate acestea, este adesea folosit în alimente pentru a face jeleuri, sucuri, piureuri și sosuri, precum și cosmetice și creme anti-îmbătrânire.
De ce? Pentru că uleiul de cătină oferă o serie întreagă de beneficii care te pot surprinde.
Ce este uleiul de cătină?
Tulpinile de cătină se găsesc în principal în Europa și Asia, cele mai comune specii fiind Hippophae Rhamnoides .
Uleiul de cătină este extras din fructe de pădure galben-portocalii, puțin mai mici decât o afină. Există două tipuri: uleiul de semințe, care provine din semințe, și uleiul de fructe, care provine din pulpa cărnoasă. Uleiul de fructe este de culoare roșu închis sau portocaliu roșcat și mai gros decât uleiul de semințe. Uleiul de semințe este de obicei de culoare galbenă sau portocalie pal – cu toate acestea, ambele au un miros de mosc.
Hippophae Rhamnoides este denumirea tehnică pentru cătină și este, de asemenea, cunoscută sub denumirea de porc de nisip, mălai sau fructe de mare. Clasificarea sa include familia Elaeagnaceae sau Oleaster și Hippophae L. și din speciile Hippophae rhamnoides L..
Date nutriționale
Speciile Hippophae Rhamnoides au un conținut mai mare de omega-7 decât alte uleiuri, iar acestea sunt mai greu de găsit decât omega-3 , omega-6 și omega-9 . De fapt, uleiul de nucă de macadamia și peștele gras de apă rece ar putea fi singurele alte surse ale acestei super-grăsimi până în prezent.
Acizii grași Omega-7, cunoscuți și sub denumirea de acid palmitoleic, pot fi folositori în furnizarea de beneficii în combaterea bolilor de inimă, precum și în reducerea problemelor cu diabetul de tip 2. Deși trebuie efectuate mai multe studii, uleiul de cătină poate fi ingredientul de vindecare perfect. Lista puternică de beneficii pentru sănătate continuă, deoarece conține potasiu, sodiu, calciu, magneziu, fier și fosfor.
Cătina poate fi aproape clasificată drept uleiul minune atotputernic, având în vedere profilul său nutrițional intens bogat, care include vitaminele A, B1, B2, C, D, E, K și P; carotenoide; flavonoide; aminoacizi; fenoli; acid folic; acizi organici; și 20 de elemente minerale, ca să nu mai vorbim de profilul său de acizi grași esențiali. Poate fi singura plantă din lume care conține toate cele patru omega: omega-3, omega-6, omega-7 și omega-9. Acesta este un cocktail puternic vindecator.
Beneficii
1. Ajută la combaterea cancerului
Uleiul de cătină conține fitonutrienți puternici, proprietăți antiinflamatorii și chiar prezintă elemente anticancerigene. Un studiu publicat în Poultry Science a evaluat activitatea toxică hepatoprotectoare a uleiului din boabele de cătină, indicând efectele adverse diminuate ale aflatoxinelor în ficat. Ficatul este cel mai mare organ din interiorul corpului și joacă numeroase roluri importante pentru organism, inclusiv digerarea alimentelor noastre, stocarea energiei și eliminarea toxinelor.
Uleiul de cătină poate o modalitate excelentă de a ajuta la reducerea posibilelor tipuri de cancer care se pot dezvolta la ficat datorită efectelor sale de curățare a ficatului.
2. Minimizează sau previne problemele cutanate
Uleiul de cătină ajută la reducerea multor probleme ale pielii. Fructele de cătină, concentratul de fructe de cătină și uleiul de ffructe sau semințe pot fi aplicate direct pe piele pentru a preveni arsurile solare și pentru a oferi ameliorarea arsurilor solare, vindecând rănile precum escare și tăieturi.
Uleiul de cătină poate fi folosit pentru a reduce rezultatele negative și poate chiar pentru a preveni, acneea, dermatita, pielea uscată, eczema, ulcerele pielii și vergeturile.
3. Poate reduce simptomele oboselii suprarenale
Deoarece uleiul de cătină este o sursă puternică de omega-7, poate ajuta la oboseala suprarenală . Eliminarea alimentelor care drenează organismul, cum ar fi cofeina, zahărul și alimentele procesate și adăugarea de alimente care vindecă organismul, cum ar fi omega-3 care se găsesc în peștele gras, uleiul de pește și uleiul de cătină, în plus față de cătină omega-7. uleiul conține, poate oferi terenul de vindecare perfect necesar.
Combinat cu multă odihnă, o reducere a anxietății și exerciții fizice, uleiul de cătină vă poate ajuta să vă readuceți nivelul de energie la normal.
4. Ajută la prevenirea infecțiilor și întărește sistemul imunitar
Știm că antioxidanții sunt cruciali pentru a ajuta la prevenirea infecțiilor prin combaterea radicalilor liberi care le provoacă în primul rând. Un studiu realizat de Departamentul de Tehnologie a Medicamentului și Management Farmaceutic de la Universitatea de Medicină Kaunas din Lituania s-a concentrat pe evaluarea potenței activității antioxidante a uleiului de cătină, arătând că uleiul extras pur conținea de 2,4 ori mai mulți carotenoizi decât alte uleiuri.
Aceasta înseamnă că beneficiile antioxidante sunt foarte mari și pot ajuta la reducerea apariției infecției dacă sunt expuse la pericole de mediu sau bacterii.
Deoarece antioxidanții ajută la îmbunătățirea funcției imune prin protejarea organismului de infecțiile cauzate de bacterii, viruși sau paraziți, uleiul de cătină, utilizat ca parte a suplimentelor cu nutrienți, poate împiedica bacteriile infecțioase să provoace inflamații în organism și, prin urmare, vă poate întări sistemul imunitar.
5. Tratează bolile cardiovasculare
Este posibil ca consumul zilnic de ulei de cătină să prevină bolile cardiovasculare, precum ateroscleroza, hipertensiunea arterială și chiar atacurile de cord.
Această cercetare este susținută de un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition . Optzeci de femei supraponderale au consumat fructe uscate de cătină, ulei de cătină, extract de etanol fenolic de cătină amestecat cu maltodextrină sau afine congelate, repartizate aleatoriu, timp de 30 de zile. Ceea ce cercetătorii au concluzionat după cele 30 de zile că „aportul de fructe de pădure are efecte metabolice generale, care depind de profilul de risc cardiometabolic la momentul inițial”. Astfel, cătina are efecte de protecție a inimii.
Journal of Functional Foods notează, de asemenea, că are calități care pot ajuta la reducerea bolilor cardiovasculare.
6. Combate diabetul
Un studiu publicat în Jurnalul European de Nutriție Clinică în 2010 a evaluat efectele uleiului de cătină asupra nivelului de insulină. Studiul a constatat că uleiul de cătină poate ajuta la menținerea nivelurilor normale de zahăr din sânge , menținându-le în intervale moderate, combatând în cele din urmă diabetul de tip 2 și simptomele diabetului. Se pare că a furnizat acest efect pozitiv prin reducerea la minimum a creșterilor nivelului de zahăr din sânge după mese.
Uleiul de cătină Fapte interesante
Uleiul de cătină, care provine din fructe, există de mii de ani și este cunoscut ca un remediu natural pentru numeroase afecțiuni. Inițial, a devenit cunoscut ca un mare vindecător pentru caii care trecuseră prin lupte în timpul Greciei Antice. Uleiul de cătină este cunoscut ca „medicamentul trimis de Dumnezeu” sau „aur lichid” în Tibet, China și Mongolia, având în vedere reputația sa de vindecare.
Uleiul de cătină provine din familia de arbuști de foioase Elaeagnaceae . După cum am menționat mai sus, beneficiile cătinii au fost profitate de foarte mult timp, în special de-a lungul regiunilor de coastă din Europa și Asia.
Uleiul de cătină a fost notat în textele antice tibetane de vindecare încă din dinastia Tang (617–907) și a fost numit „Fructul Sfânt din Himalaya”. Utilizarea sa a fost înregistrată în remediile pe bază de plante din medicina ayurvedică timpurie, menționate încă din 5000 î.Hr. Prin multe cercetări efectuate de „oameni de știință chinezi, ruși și indieni, uleiul de cătină a fost chiar folosit pentru a reduce riscul de arsuri prin radiații pentru astronauții ruși care lucrează. în spațiu.”
Mod de utilizare și dozare
Puteți găsi ulei de cătină din semințe și fructe. Procesul de extracție este important, iar unii experți în sănătate recomandă ceea ce se numește „ulei de cătină extras cu CO2 supercritic”, deoarece păstrează mai bine nutrienții din acesta decât alte procese. Deși ar trebui să urmați instrucțiunile de pe sticlă, căutați 1.000 de miligrame de cătină pură per porție și luați-o de două ori pe zi.
La fel ca orice altceva, dacă eticheta este neclară, este posibil să conțină alte ingrediente, ceea ce înseamnă că nu este ulei de cătină pur. Pentru a vedea beneficiile, probabil că trebuie să o luați timp de cel puțin 30 de zile.
În mod obișnuit, sucurile și amestecurile au foarte puțină cătină, așa că luați-vă timp pentru a citi cu atenție etichetele. Dacă puteți găsi ulei de cătină care provine atât din semințe, cât și din fructe de pădure, veți obține cele mai multe beneficii. Ar trebui să îl puteți găsi la magazinul local de produse naturiste. Ai grijă doar să te asiguri că primești produsul pur.
Riscuri și efecte secundare
Cătina a fost considerată sigură de utilizat. Femeile însărcinate, care alăptează, persoanele tratate cu medicamente sau care luptă cu orice boală ar trebui să ia măsuri de precauție suplimentare și să consulte un medic înainte de a utiliza în dietă sau pe piele. Cel mai bine ar fi să evitați cu totul.
Se știe că încetinește coagularea sângelui, dar s-a observat și că crește sângerarea și vânătăile la cei cu tulburări de sângerare. Deoarece cătină este cunoscută pentru a scădea tensiunea arterială, poate duce la o scădere prea mică a tensiunii arteriale pentru oricine are deja tensiune arterială scăzută. Deoarece poate provoca sângerări suplimentare în timpul intervenției chirurgicale, cel mai bine este să încetați să utilizați aproximativ două săptămâni înainte de orice intervenție chirurgicală programată.
Gânduri finale
S-a dovedit că uleiul de cătină este un ulei minune și poate fi o modalitate excelentă de a vă completa dieta. Asigurați-vă că sunteți conștient de proveniență și că utilizați ulei de cătină pur. De la reducerea inflamației până la prevenirea diabetului și a bolilor cardiovasculare, uleiul de cătină merită cu siguranță explorat.
Deci, fie că îl adăugați într-un smoothie, îl luați singur sau îl aplicați pe piele, uleiul de cătină poate fi uleiul minune pe care l-ați căutat.
sursa: draxe.com
Citește și:
Cătina, medicamentul divin de peste 1000 de ani, excelent anticancerigen
Tratamente cu sfeclă roșie, remediu de peste 150 de ani în bolile sângelui, tumorale sau ale ficatului
Beneficiile înotului: „înotul reduce simptomele de anxietate și depresie, datorită naturii sale meditative”. Iată ce ne spun experții
Ficatul acumulează stresul și tensiunea interioară. Cauze emoționale și cum ne putem schimba modul de gândire
”Oamenii ar vrea ca binele să li se întâmple, să li se ofere de-a gata, fără ca ei sa facă ceva pentru el. Ori așa ceva nu se poate! Nimic nu se face fără noi, fără participarea noastră. Starea de bine apare abia după ce am experimentat starea de rău. Abia după ce am văzut ce nu ne place, ce ne doare, ce ne face să suferim, abia atunci înțelegem că nu mai vrem și începem să ne căutam binele. Insă binele îl găsim doar în legatura noastră cu creatorul, cu Dumnezeu.” http://oficialmedia.com/de-ce-au-oamenii-nevoie-de-repere/
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Bill Gates ne prevede viitorul: “Chiar dacă vom evita un război major, ne vom confrunta oricum cu o nouă pandemie”
Răzvan Constantinescu – președinte. Manifest – Dan Diaconu
Ciobanii au ieșit la protest: ”Vă rugăm să veniți să ne ajutați, nu vrem să ni se ia animalele din curte. Să nu pună presiune pe noi să ne ia teste, să ne scoată pozitivi”
Transhumanța este în pericol! Cine are interes să ne distrugă? Ciobanii români își plâng oile sacrificate fără voia lor
Gura de Rai din Bucegi și Panteonul de la Căscioarele – Liniile geoenergetice
S-a semnat transferul bombă – Mihai Popescu luat de Becali la FCSB
LIFE STYLE
25 de sfaturi înțelepte care ne pot schimba viața în bine
Cum ne putem construi un sistem imunitar puternic. Alimente care ne ajută să creștem imunitatea
Mihaela Bilic: Confortul și civilizația duc la supraconsum alimentar
Doctor Gabor Mate despre iertare, suprimarea furiei și transmiterea generațională a traumelor
Te-ai întrebat vreodată dacă stresul și traumele din trecutul tău te-ar putea îmbolnăvi? O discuție cu doctor Gabor Mate și Dr. Sanjay Gupta, neurochirurg
DESTINATII
30 de elevi premianți ai Școlii Niculești au participat la o tabără de educație turistică montană pe Valea Ialomiței
Operatorul Ana Hotels sancționat cu amendă de 8000 euro
Experiențe de neuitat pentru 22 de tineri care au participat timp de 5 zile într-o tabără montană
O nouă serie de 40 de tineri s-a bucurat de secretele Munților Bucegi într-o tabără de voluntariat
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Dăruiește Viață continuă parteneriatul cu Spitalul Marie S. Curie
Îmbătrânirea este asociată cu o calitate a vieţii crescută, care garantează demnitatea umană
Uleiul de cătină, medicamentul trimis de Dumnezeu sau aurul lichid, ajută la combaterea cancerului și este un puternic vindecător
La nivel global, 1 din 4 adulți și 81% din adolescenți au un nivel insuficient de activitate fizică
Povestea unei femei care a trecut prin Histerectomie: ”Nimic nu mai este la fel, o traumă pe viață!”
Cât zahăr se găsește într-o sticlă de Fanta Orange vândută în România
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
CJ Timiș lansează licitația pentru demolarea Stadionului „Dan Păltinișanu”
25 de sfaturi înțelepte care ne pot schimba viața în bine
Peste 60 de laboratoare, expoziții, instalații de artă și ateliere la Noaptea Campusului Deschis