Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

UNIDO și Secretariatul Convenției Carpaților consolidează cooperarea prin semnarea unei Declarații comune

Secretariatul Convenției Cadru pentru Protecția și Dezvoltarea Durabilă a Carpaților, administrat de Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), și Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO) au semnat o Declarație comună pentru consolidarea cooperării.

Declarația, încheiată în marja celei de-a șaptea întâlniri a Conferinței părților la Convenția Carpaților, desfășurată la Belgrad în perioada 11-13 octombrie 2023, marchează o piatră de hotar importantă pentru cooperare care urmărește să conducă noi inițiative comune pentru dezvoltarea industrială durabilă a Carpaților.

Declarația comună va facilita noi oportunități și inițiative de angajament care se concentrează pe proiecte de cooperare tehnică la nivel de țară, sub și interregională, transfer de tehnologie, schimb de know-how și expertiză, promovarea legăturilor de afaceri durabile pentru o durabilitate sporită a mediului, competitivitate economică și inovare. construirea ecosistemului în regiunea Carpatică.

„Cele șapte țări din Europa Centrală și de Est Părți la Convenția Carpaților au salutat parteneriatul consolidat cu UNIDO ca principală agenție a ONU pentru dezvoltare industrială. Mandatul, expertiza și rețeaua UNIDO vor sprijini soluții inovatoare pentru a aborda provocările triplei crize planetare ale schimbărilor climatice, poluării și pierderii naturii care afectează regiunea Carpaților și vor contribui la conservarea moștenirii naturale și culturale a Munților Carpați, care este o comoară. de importanță europeană și globală”, a transmis Harald Egerer, șeful Secretariatului Convenției Carpaților.

În Declarația comună, ambele instituții și-au confirmat angajamentul de a spori cooperarea în domenii precum economia circulară, managementul deșeurilor, energie curată și eficiență energetică, agrobusiness și securitate alimentară, silvicultură durabilă, cercetarea politicii industriale, promovarea investițiilor și sprijinul pentru sectorul privat. a ţărilor din regiunea Carpatică.

Șeful de Cabinet și Reprezentant Special UNIDO pentru Europa de Est și Asia Centrală, Josef Karl Pelikan a reprezentat UNIDO la cea de-a șaptea întâlnire a Țărilor Convenției Carpaților și a fost însoțit de Ranko Vujačić, consilier principal al Diviziei Statelor Membre și Relații de finanțare.

În observațiile sale, Karl Pelikan a subliniat: „Nevoia unei activități strânse și bine coordonate a UNIDO cu Secretariatul Convenției Carpaților capătă o relevanță suplimentară, având în vedere crizele majore cu multiple fațete care se desfășoară în Europa și nu numai, afectând direct mediul natural și creând riscul crescut de pierdere a biodiversităţii din ţările din regiunea Carpatică.”

Folosind expertiza UNIDO, cooperarea bine stabilită cu țările care sunt părți la Convenția Carpaților și sinergiile existente ale priorităților tematice, înseamnă că formalizarea parteneriatului va fi esențială în facilitarea noilor oportunități de implicare și inițiative pentru dezvoltarea durabilă a regiunea Carpatică și nu numai.

În marginea Conferinței, delegația UNIDO s-a întâlnit și cu oficiali guvernamentali sârbi pentru a discuta oportunități de cooperare consolidată. La întâlnirea cu Slobodan Cvetković, Ministrul Economiei al Serbiei, Nenad Stošić, Șeful Departamentului pentru Cooperare Internațională și Integrare Europeană și Nenad Milivojević, Consilier, Sector pentru Privatizare, Faliment și Dezvoltare Industrială al Ministerului Economiei al Serbiei, delegația a discutat despre oportunități de cooperare pentru a sprijini obiectivele strategice ale Strategiei de politică industrială a Serbiei din 2021 până în 2030.

Au avut loc, de asemenea, întâlniri cu Milan Milanović, ministru adjunct interimar pentru Cooperare Multilaterală, Ministerul Afacerilor Externe, și Vukašin Grozdić, secretar de stat, Ministerul Științei, Dezvoltării Tehnologice și Inovării, pentru a discuta oportunitățile de cooperare regională în Balcanii de Vest în zonele respective. de construirea ecosistemelor de inovare și clustere de automobile. Întâlnirea cu Aleksandra Imšigarić Durić, ministrul adjunct pentru gestionarea protecției mediului din cadrul Ministerului Protecției Mediului, a servit la identificarea sinergiilor de cooperare în domeniile mediului și schimbărilor climatice pentru a sprijini prioritatea strategică a Serbiei privind îmbunătățirea eficienței resurselor și a tehnologiilor verzi în zonă. de protectie a mediului. Întâlnirea cu Camera de Comerț din Belgrad a ajutat la identificarea unor noi oportunități de implicare a sectorului privat al Serbiei în activitățile de cooperare tehnică ale UNIDO, inclusiv prin transferul de cunoștințe și tehnologie de ultimă oră.

Convenția-cadru pentru protecția și dezvoltarea durabilă a Carpaților este un tratat subregional adoptat în 2003 care are ca scop favorizarea dezvoltării durabile și protecția regiunii Carpaților în vederea, printre altele, îmbunătățirii calității vieții, întăririi economiilor locale. și comunități, precum și conservarea valorilor naturale și a patrimoniului cultural. Acesta reprezintă un cadru unic de cooperare care reunește cele șapte țări membre: Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România, Serbia, Slovacia și Ucraina și beneficiază de o rețea largă de sprijin de observatori și instituții partenere, precum și reprezentanți ai mediului academic, ONG-uri. și sectorul privat.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">
WordPress PopUp Plugin