Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Valentin Calcan: dublă legislație, pericolul de a se bloca dezvoltarea Stațiunii Peștera-Padina

Domnul Valentin Calcan, președintele Asociației Turistice Peștera-Padina aduce în discuție o situație de-a dreptul hilară. Așadar, metaforic vorbind, este vorba depre un soi de autonomie a vecinului de la doi în sufrageria proprietarului de la parter.

Oficial Media, Valentin Calcan - Se naște o nouă Casă de oaspeți, Hotel Peștera Wellness & Spa
Oficial Media – Se naște o nouă Casă de oaspeți, Hotel Peștera Wellness & Spa

Păi să nuanțăm: Există un drept al proprietarului, unul al chiriașului și, de ce nu, un al treilea al managerului – dacă este cazul. Și, de asemenea, există și două situații distincte când avem un proprietar pe pământ și altul pe clădire, sondă, uzină etc. Pentru ca cititorii să înțeleagă, cam aceasta ar fi starea de fapt dintre Parcul Natural Bucegi, Primăria Moroieni și Consiliul Județean Dâmbovița.

Doar că aici vorbim despre cea mai mare suprafața a munților Bucegi care se află în județul Dâmbovița și aparține după cum ne transmite și domnul Valentin Calcan, de Primăria Moroieni. Însă unde din păcate la nivelul PNB nu există comunicare, nu există un plan comun de dezvoltare, de aplicare a regulamentelor și legii în acea zonă de interes național, care să fie dezbătut și aprobat împreună cu proprietarii și managerii.

Câteva subpuncte din analiza domnului Valentin Calcan

-info generale: din păcate, în anul 2004 când a fost trasată limita Parcului Natural Bucegi, aceasta a inclus și zone aflate în intravilanele localităților Moroeni, Sinaia, Bușteni, Azuga, Moeciu. De exemplu, jumătate din Spitalul Sinaia se află în Parcul natural Bucegi.

La fel, toată Stațiunea Peștera-Padina.

-ce probleme generează acest fapt: o dublă “legislație” adică cea locală emisă prin PUZ de către Primărie + Planul de Management al PNB.

-Planul de Management este expirat (din 2018) și nu există legislație astfel încât efectele sale să continua până la elaborarea unuia nou

-Vechea administrație a încercat în 2018, 2019 să elaboreze un nou plan, nu adus la bun sfârșit

-Problema de fond este Zonificarea Parcului , adică acele zone ZDD ( zone de dezvoltare durabilă, unde se pot construi obiective), zone de management durabil ( unde poți să așezi o pătură ca să te odihnești) și zone de interdicție totală (pe unde ar trebui să levitezi)

-Pentru ca aceste zone să fie stabilite este nevoie de un STUDIU în care să se arate de ce o zonă este protejată, ce se află acolo, plante, animale, etc. ( info : NU a existat acest STUDIU când a fost elaborat primul Plan de Management)

Situația la zi: joia trecută a fost convocată o ședință a Consiliului Științific la valea Șipotului de către dl Alexandru Colțoiu, Director PNB.  Am aflat că nu au fost prezentate planuri, nu au fost discutate amendamente.  A fost o simplă discuție liberă în care au precizat că “ dl ministru vrea să urgentăm elaborarea planului de management” și că ce face consiliul județean cu PUZ-ul nu este treaba lor de aceea nici nu au invitat CJD la ședință  !!!!!

Concret pericolul este următorul: ca ministrul mediului să semneze noul plan de management în care dacă nu vor fi incluse cerințele noului PUZ atunci, practic Stațiunea se va bloca. Nu se va putea construi nimic, așa cum nu se poate nici acum.

Personal îmi pare un demers  lipsit de transparență din partea conducerii PNB și în acest fel nu se va face  nimic bun .

Scrisoarea adresată conducerii Parcului Natural Bucegi

Stimate domnule Director,

 

Am aflat cu surprindere că săptămâna trecută ați organizat o ședință în localitatea Moroeni la care a fost invitat primarul localității pentru a dezbate noul Plan de Management al Parcului Natural Bucegi, zona județului Dâmbovița.

Am înțeles că au fost discuții libere, fără o propunere din partea Administrației PNB, document de lucru și analiză. De asemenea, Consiliul Județean Dâmbovița, nu a fost invitat și nici reprezentanții Asociației noastre sau alți reprezentanți ai celor care au investiții în Stațiunea Turistică Peștera-Padina.

 

De altfel am căutat pe website-ul dvs http://www.bucegipark.ro/en/ unde apare că este în construcție și niciun document nu se află în dezbatere.

 

Reamintesc că primul Plan de management al PNB este expirat din anul 2018 și încercările fostei administrații de a ajunge la un consens cu toate părțile interesate spre a elabora un nou Plan au fost doar de formă, fără o intenție reală în a rezolva gravele probleme apărute în timp.

 

Am speranța că dvs o să tratați cu maximă responsabilitate elaborarea acestui extrem de important document și o să armonizați atât pozițiile administrației județene Dâmbovița care investește în realizarea unui nou PUZ al Stațiunii de Interes Național Peștera-Padina, al administrației Comunei Moroeni care investește în realizarea noului PUG dar și pozițiile persoanelor private fie ele fizice sau juridice. 

Nu se poate să elaborați un document ce va trebui însușit și respectat inclusiv în intravilanul localității Moroeni și mă refer la Stațiunea Peștera-Padina fără consultarea proprietarilor.

 

Cu ocazia întâlnirilor organizate de fosta administrație a PNB în anii 2018 ; 2019 v-am trimis mai multe amendamente la care, din păcate, nu am primit niciodată răspuns. Avem rugămintea să ne spuneți dacă le mai aveți în arhivă sau, să vi le retrimitem noi.

 

În încheiere reamintesc faptul că din partea Asociației Turistice Peștera-Padina, SC Grupul Industrial Alca srl ( Hotel Peștera) este membră în Consiliul Consultativ de Administrare al Parcului Natural Bucegi (Ordinul ministrului mediului, apelor și pădurilor nr 653/2016).  Din păcate nu ați mai convocat acest Consiliu din anul 2019 !

 

Așteptăm cu mare interes convocarea unei întâlniri cu privire la noul plan de management unde cel puțin pentru partea județului Dâmbovița a PNB să participe toții factorii implicați.

 

Cu deosebit respect,

Valentin Calcan – Președinte

Distribuie acest articol Oficial Media
Share