Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Varujan Vosganian: ”finanțarea presei trebuie realizată în deplină legalitate”

Deputatul Varujan Vosganian, vicepreședinte ALDE, face câteva precizări legate de ordonanța pentru finanțarea massmedia și memorandumul colaborării cu Google. Vosganian se declară din capul locului pentru sprijinirea oricărui domeniu afectat de această criză și cu atat mai mult, massmedia. 

Varujan Vosganian

”Parlamentul trebuie să trateze cu maximă seriozitate chestiunea finanțării presei, care, în principiu, este un ajutor de stat firesc pentru un segment afectat de epidemie, dar care trebuie realizat în deplină legalitate și cu maximă transparență, pentru a nu se transforma într-o tentativă de mituire mascată.

Repartizarea sumelor de către reprezentanții unui singur partid e extrem de periculoasă, mai ales că suntem într-un an electoral. Iar Memorandumul privind promovarea informațiilor de către Google, ca și comportamentul rețelelor de distribuție pe cyberspațiu trebuie analizate de Comisiile de cultură, pentru a nu permite distorsionarea informațiilor și manipularea opiniei publice prin intermediul internetului.

Eu ascult, de obicei, Radio Muzical. De la o vreme, Mozart și Beethoven se opresc pentru a face loc unor dialoguri imbecile de felul: Voce de bărbat zice: „Eu mă spăl pe mâini.” Voce de femeie zice: „Și eu mă spăl pe mâini.” Și, iarăși, voce de bărbat zice cam așa: „Eu nu-mi bag degetele în nas și nu mă scarpin în urechi”. Vocea de femeie confirmă: „Nici eu nu-mi bag degetele în nas și nu mă scarpin în urechi”. La sfârșit, vocea milităros-sidefie a ministrului de interne mulțumește românilor pentru precauțiile O.R.L.-iste.
Aflăm acum că transmiterea acestor dialoguri infantile va costa 200 de miioane de lei. Chiar și Guvernul își dă seama că publicitatea asta e ridicolă și lipsită de sens, ca dovadă purtătorul de cuvânt al executivului recunoaște că toată campania e menită, de fapt, să ajute presa aflată în dificultate, după restrângerea publicității de tot felul.

Nu suntem împotriva sprijinirii domeniilor aflate în dificultate, inclusiv a industriei mass-media. Rămân, însă, două întrebări la care avem nevoie de răspuns. În primul rând, cine va decide cui se dau banii? Vrăjeala cu punctele care se vor acorda funcție de audiență nu ține. Repartizarea sumelor de către reprezentanții unui singur partid e extrem de periculoasă, mai ales că suntem într-un an electoral.

În al doilea rând, am citit o remarcă guvernamentală care mi-a dat frisoane: Guvernul va încheia un memorandum cu Google pentru promovarea informațiilor din surse autorizate, credibile. Cu alte cuvinte, dacă președintele spune, fără să dea cifre și fără să indice surse suplimentare, că vârful pandemiei nu a fost atins, e credibil. Dacă eu prezint cifre care dovedesc că vârful pandemiei a fost atins pe 11aprilie, nu sunt credibil. Dacă Guvernul prezintă cifre potrivit cărora 20% dintre vindecați au proveniență necunoscută e credibil. Dacă eu demasc această manevră, arătând că e imposibil ca o persoană bolnavă și vindecată să rămână anonimă și cu domiciliul necunoscut, nu sunt credibil. Dacă Guvernul prezintă aproape o sută de decese ca fiind din cauza virusului, fără să prezinte dovezi că au fost testate pozitiv, e sursă credibilă. Dacă eu sau profesorul Astărăstoae spunem că contabilizarea decezelor e aleatorie, nu suntem o sursă credibilă.

Ca să nu mai vorbim că mesajele care demască manipulările din spatele pandemiei, chiar și când sunt prezentate de savanți de notorietate, sunt interzise pe rețelele mari de distribuție.”

Sursă: Varujan Vosganian – Pagina personală de Facebook

Distribuie acest articol Oficial Media
Share