Spitalele din majoritatea statelor membre și-au exprimat nevoia și interesul de a primi acești roboți, care pot dezinfecta camerele standard pentru pacienți utilizând lumina ultravioletă, într-un timp scurt chiar și de numai 15 minute, contribuind astfel la prevenirea și reducerea răspândirii virusului. Procesul este controlat de un operator situat în afara spațiului care urmează să fie dezinfectat, pentru a se evita orice expunere la lumină UV.
Vicepreședinta executivă Margrethe Vestager a declarat: „Dezvoltarea de tehnologii poate crea vectori ai schimbării, un bun exemplu în acest sens fiind roboții pentru dezinfectare. Salut această acțiune menită să ajute spitalele noastre din Europa să reducă riscul de infectare — un pas important în combaterea răspândirii coronavirusului”.
Comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, a adăugat: „Europa rămâne rezilientă și solidară pe parcursul crizei actuale. De la repatrierea cetățenilor UE blocați în străinătate, până la creșterea producției de măști și asigurarea faptului că echipamentele medicale ajung la cei care au nevoie de ele din cadrul pieței unice, acționăm pentru a ne proteja cetățenii. În prezent, aducem roboți pentru dezinfectare în spitale, astfel încât cetățenii noștri să poată beneficia de această tehnologie care ar putea salva vieți.” Se preconizează că roboții vor fi livrați în următoarele săptămâni.
Roboțelul VICTOR este realizat în România de echipa de la Modulab, care experimentează tehnologii avansate de peste 15 ani și peste 60 de prototipuri unice au prins viață în laboratorul companiei. În ultimii patru ani, frații Paul și Matei Popescu și-au concentrat creativitatea tehnologică asupra roboticii, dezvoltând o gamă largă de roboți industriali, umanoizi și colaborativi.
Au proiectat inițial un robot autonom pentru scenarii mai banale, industriale – capacitatea sa de a naviga în medii complexe și de a evita obstacolele îl face perfect pentru curățarea sau transportul pieselor de schimb. Cu toate acestea, 2020 i-a dat robotului și producătorilor săi un scop nou și eroic în viață.
„Știam că trebuie să acționăm rapid”, spune Ioana Calen-Popescu, coproprietar și CEO al Modulab. „Lumea se îndrepta spre o criză pe care nu o mai văzusem până acum și aveam o armă secretă care putea face diferența, literalmente, între viață și moarte”.
În timp ce pandemia de coronavirus a cuprins lumea în martie, Modulab a reproiectat robotul și a accelerat dezvoltarea acestuia pentru a oferi spitalelor din România o armă atât de necesară împotriva virusului. Prin adăugarea unor lămpi C ultraviolete puternice pe platforma robotică, compania a creat un dispozitiv care poate dezinfecta o suprafață de 20 m2 în aproximativ 10 minute, inclusiv îmbrăcăminte și echipamente – tot ceea ce poate atinge lumina ultravioletă. Datorită funcției sale de autonomie de 5 ore și de telecomandă, robotul are avantajul de a se putea deplasa fără a implica personalul spitalului, protejând astfel viața umană.
Primul robot de la Spitalul Universitar din București a fost numit Victor, după bacteriologul român Victor Babes, unul dintre fondatorii microbiologiei moderne. O bancă locală importantă l-a cumpărat pe Victor de la Modulab la cost de producție și l-a donat spitalului. În curând, alți roboți vor ajunge în spitale din întreaga țară și nu numai, precum și în clădiri de birouri, hoteluri și alte unități care au nevoie de ajutor pentru combaterea coronavirusului.
Cu sprijinul Uniunii Europene în cadrul programului Orizont 2020, Modulab se poate implica acum mai repede și mai bine în lupta împotriva pandemiei. BERD a ajutat compania să lucreze cu un consultant român, Advanced Thinking, pentru optimizarea operațiunilor, standardizarea proceselor și extinderea producției. La sfârșitul proiectului de consultanță, compania a realizat o reducere impresionantă a timpului de asamblare a robotului. Suprafața de producție a fost, de asemenea, redusă de la 1.000 m2 la 105 m2, după optimizarea spațiului, echipamentelor și etapelor de asamblare.
„Când lucrezi în cercetare și dezvoltare, este foarte dificil să standardizezi procesele”, spune Ioana Calen-Popescu. „Suntem o echipă orientată către tehnologie, în stil liber, așa că acest proiect a fost exact ceea ce aveam nevoie pentru a ne organiza într-un moment atât de crucial. Coronavirusul este încă o amenințare globală, dar robotul nostru a primit marcajul CE și acum trebuie să simplificăm producția pentru a satisface cererea tot mai mare din întreaga lume. ”
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
Feribot scufundat în Bali, Indonezia. La bord se aflau 65 de persoane, 6 oameni au murit
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
“Fermierii au dreptul să fie parteneri egali, nu să fie simpli executanți ai unor directive europene!”
Sadova Veche devine gazda unei experiențe gastronomice autentice, cu un producător susținut de „Produs în Banat”
Tentativă de fraudă online în numele Societății de Transport Public Timișoara