Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Victorie pentru ONG-uri: O nouă lege USR ușurează enorm înființarea și activitatea asociațiilor sau fundațiilor

Victorie pentru ONG-uri: o nouă lege USR ușurează enorm înființarea și activitatea asociațiilor sau fundațiilor.
Încă una dintre legile USR de debirocratizare și transparentizare trece de votul final al parlamentului. Legea face parte din pachetul mai amplu de proiecte depus în vara (https://cutt.ly/PachetLegiDebirocratizareUSR).
Mediul ONG s-a dovedit absolut vital pentru România, mai ales pe timp de pandemie. Nu doar acum, dar de cele mai multe ori ONG-urile au dovedit că fac mai multe prin donații private decât statul cu toți banii din taxe și impozite. Cu toate acestea, statul nu doar că nu le mulțumește, ba chiar îi împovărează cu birocrație inutilă și amenințări în caz de nerespectare.
Asta până azi, când am reușit să trecem cel mai amplu proiect de debirocratizare a ONG-urilor din ultimii ani.
Care sunt schimbările pe scurt?
1. În primul rând, eliminăm infama declarație de beneficiar real prin oglindirea soluției USR din Legea 108/2020 aplicată firmelor, adică pentru majoritatea ONG-urilor.
Statul a dat bătăi de cap enorme societății civile cu această cerință și o soluție practică a tot întârziat să apară. ONG-urile formate doar din persoane fizice nu mai trebuie să o depună, de asemenea, eliminăm redepunerea anuală dacă nu se schimbă nimic și prevedem posibilitatea depunerii prin mijloace electronice. Termenul limită pentru depunere tocmai a fost amânat iar cu 90 de zile, ceea ce înseamnă că este timp să intre această lege în vigoare până atunci.
2. De asemenea, unificăm statutul și actul constitutiv. Cele două documente au 95% același conținut, dar legea le ținea separate fără sens decât pentru autentificarea unor acte în plus. În practică, se folosește de fapt același document în care se taie și adaugă câteva paragrafe. Reglementarea unui act unic de înființare reflectă fix procedura simplificată valabilă demult la firme.
3. Eliminăm și o sumedenie de hârtii inutile. Întâi, acordul vecinilor pentru sediile la care nu se desfășoară activitate, o altă soluție USR implementată cu succes pentru firme prin Legea 102/2020. O a doua este soluția USR implementată la firme prin Legea 223/2020, eliminarea pragului minim de 200 de lei pentru patrimoniu, un nivel derizoriu care doar generează hârțogăraie și drumuri. Asta nu înseamnă că nu trebuie și nu vor avea patrimoniu în continuare stabilit prin statut, ci doar că acel nivel minim nu mai impune dovedirea cu „foaia de vărsământ” la înființare.
Apoi, există multe documente solicitate în practică, deși neprevăzute de lege, și clarificăm faptul că înregistrarea se face doar cu documentele cerute în baza legii. Înregistrarea unei asociații ar trebui să fie o procedură banală și administrativă, cu un dosar clar și simplu, fără termene lungi și solicitări neprevăzute de lege.
4. De asemenea, permitem digitalizarea activității ONG-urilor. Epidemia ne forțează să intrăm în rândul lumii occidentale, cu posibilitatea ținerii ședințelor organelor de conducere online și semnarea hotărârilor cu semnătură electronică. Este ceva de bun simț, absolut necesar în această perioadă, și ar trebui să devină regula pentru toate documentele în România.
5. Eliminăm supra-formalitățile de autentificare a actelor la notar sau avocat. Firmele se înființează și funcționează cu acte valabile sub semnătură privată și același lucru ar trebui să fie valabil și pentru asociații. Asta înseamnă costuri mult scăzute atât la înființare, cât și pe parcursul vieții entității, fără să mai fie nevoie să autentifici câteva rânduri de hârtii în mai multe exemplare.
Este o lege care a strâns în spatele ei susținerea tuturor partidelor, și a fost adoptată cu unanimitate de voturi.
Asociațiile și fundațiile funcționează pe o lege învechită și înrădăcinată în mentalitatea anilor 90. Aceste măsuri reprezintă o reformă puternică, pe care sperăm să o continuăm pentru a aduce întreaga reglementare în rând cu standardele europene de secol 21.
Sperăm ca legea să fie promulgată de președinte cât mai repede.
Comunicat de presă USR
Distribuie acest articol Oficial Media
Share