Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Workshop cu Irina Margareta Nistor

Criticul de film Irina Margareta Nistor a prezentat targovistenilor interesați de workshop-ul ei o scurtă istorie a cinematografului.
 Prezentarea  a început cu perioada lui Georges Méliès (n. 8 decembrie 1861 – d. 21 ianuarie 1938), primul realizator de filme francez.  A fost menționată cea mai celebră lucrare a sa, „Călătoria în lună”, pentru a trezi curiozitatea publicului, urmând vizionarea și descrierea filmului „Cele 400 de chipuri ale diavolului

Cele 400 de chipuri ale diavolului” a apărut în 1906, combinând caracteristici ale filmului de groază și comedia. Decorurile sunt încărcate și însemnau un aspect foarte importnat pentru Méliès. Este un film mut în care limba se imaginează, iar cuvintele reies din titlu. Pe tot parcursul filmului se remarcă fondul sonor, muzica de pian repetitivă conferând senzația de oboseală, dar și de introducere în lumea personajelor. Filmul este jumătate alb-negru, jumătate colorat, cromatica fiind folosită pentru a oferi spectatorului neexeperimentat bucuria de a vedea culoare. Méliès obișnuia să-și coloreze filmele cu mâna, cadru cu cadru, iar personajele principale beneficiau de un plus de culoare pentru a capta atenția. De exemplu, diavolii sunt colorați intens, cu un roșu aprins ceea ce atrage privirile. Méliès era fascinat de lunetă, instrument  regăsit des în film. Obiectele ce apar în film și creează efecte speciale sunt vulcanul ce reprezintă trecerea spre o altă dimensiune, umbrela folosită pentru revenirea cu picioarele pe pământ, caleașca ce efectuează puntea dintre lumi și podeaua magică prin care se coboară „la subsol”,  în lumea diavolilor. De ase-menea, se încearcă închiderea timpului prin intermediul acestor obiecte.

                                                           scena din filmul “Intolerance”

            Au urmat secvențe însoțite de explicații din filmul alb-negru apărut în 1916 „Intolerance”  al americanului David Griffith (n. January 22, 1875 – d. July 23, 1948). Filmul începe cu citatul „Ura și toleranța sunt veșnice de-a lungul timpului și se luptă veșnic cu iubirea.”. Acest film se remarcă  în primul rând prin apariția inserturilor. Impresionează prin combinarea mai multor povești  în paralel ce alternează între ele. Personajele se strâmbă mult, fiind la începutul cinematografiei, aceste gesturi se consideră de efect. Protagoniștii doresc „legi ca să îi facem pe oameni mai buni”, ceea ce subliniază evoluția în gândire și profunzime, mesajele transmise devenind mai filosofice.  
                                                          

                                                               Franco Zeffirelli

Pe parcurs au fost prezentați diferiți regizori precum David Griffith, Franco Zeffirelli și Adrian Crișan, respectiv filmele lor „Intoleranța”, „Anna Karenina”, „După dealuri” și „Morgen”, terminând cu perioada modernă a lui Disney.  A fost o întâlnire aparte cu o Mare Doamnă a filmului românesc de la care au fost culese multe informații inedite.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 Selina Georgescu

      

Distribuie acest articol Oficial Media
Share