Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Zilele de acțiune comună EMPACT „GLOBAL CHAIN” s-au concentrat pe cazuri de exploatare sexuală, criminalitate forțată și cerșetorie forțată

În perioada 3 și 9 iunie a.c. , 39 de țări din întreaga lume au participat la zilele de acțiune comună EMPACT împotriva traficului de ființe umane. Condusă de Austria și co-condusă de România, Europol, Frontex și INTERPOL, operațiunea masivă cu numele de cod „GLOBAL CHAIN” a avut ca rezultat arestarea a 219 persoane și identificarea a peste 1374 de victime, inclusiv 153 de copii. Vizând perturbarea rețelelor criminale cu risc ridicat, săptămâna de acțiune s-a concentrat pe cazuri de exploatare sexuală, criminalitate forțată și cerșetorie forțată.

Pe baza iterațiilor anterioare de succes ale operațiunii, abordarea multidisciplinară dovedită a implicat Europol, Frontex și INTERPOL împreună cu forțele de poliție și polițiștii de frontieră de pe mai multe continente. Anul acesta, unul dintre obiectivele a fost identificarea și perturbarea celor mai amenințătoare rețele criminale active în UE, cum ar fi organizațiile de tip mafiot, organizațiile etnice și familiale și alte rețele structurate implicate în traficul de ființe umane. În cadrul fenomenelor infracționale de exploatare sexuală, cerșetorie forțată și criminalitate forțată, forțele de ordine pun un accent deosebit pe vizarea cazurilor care implică copii ca victime.

Similar cu acțiunile desfășurate în anii precedenți, această acțiune la scară largă și executată în comun a avut ca scop să încurajeze autoritățile să desfășoare activități specifice în țările lor respective și în mod colectiv între ele timp de o săptămână, dar și să atragă atenția asupra acestei infracțiuni josnice. Rezultatele acestor zile de acțiune comună au ajuns nu numai la autorități, ci și la mulți alți actori externi care ar putea avea un rol în reducerea numărului de victime ale traficului de persoane.

”Cooperarea strânsă și eficientă între autoritățile de aplicare a legii și autoritățile de protecție a frontierelor la nivel internațional este esențială pentru a-i viza pe cei care îi exploatează pe cei mai vulnerabili dintre noi. Rezultatele impresionante ale zilelor de acțiune comună EMPACT din acest an arată că infracțiunea disprețuitoare a traficului de persoane este cel mai bine combatetă împreună. Pentru aceasta, îmi exprim recunoștința tuturor țărilor și partenerilor care și-au unit din nou forțele cu Europol în acest efort global de a înlătura aceste rețele criminale” a spus Jean-Philippe Lecouffe, director executiv adjunct al Europol, Direcția Operațiuni.

” Traficul de ființe umane este o crimă odioasă care vizează persoanele vulnerabile și subminează valorile noastre comune ale demnității și libertății umane. Detectarea acestor infracțiuni este incredibil de dificilă din cauza absenței frecvente a mărturiilor victimelor, ceea ce duce la un număr semnificativ de cazuri neraportate. Acesta este motivul pentru care cooperarea noastră internațională cu Europol, Interpol, Austria și peste 39 de țări din întreaga lume este atât de crucială, a declarat și Lars Gerdes, director executiv adjunct pentru operațiuni la Frontex.

”Operațiuni precum GLOBAL CHAIN ​​demonstrează că nicio țară sau continent nu este imună la trafic și exploatare. Indiferent dacă sunt comise de membrii familiei sau de grupuri criminale extrem de organizate, impactul asupra victimelor este devastator. În calitate de comunitate globală de aplicare a legii, ne angajăm să împărtășim informațiile vitale necesare pentru a-i aduce pe toți autorii în fața justiției”, a conchis  Richard Chambers, director INTERPOL, Crime organizate și emergente.

Rezultatele generale ale zilelor de acțiune comună EMPACT: 362 de suspecți identificați; 219 autori arestați; 1 374 (1 221 adulți, 153 copii) victime identificate și asistate; 2 074 bunuri infracționale, cum ar fi numerar sau dispozitive confiscate; 363 documente frauduloase detectate; peste 276 de noi anchete inițiate.

Pe lângă lupta împotriva traficului de copii și a celor mai amenințătoare rețele criminale, acest efort internațional de aplicare a legii a vizat mai multe puncte focale împotriva traficului de ființe umane în întreaga lume. Aceasta a inclus acțiuni în America Latină, Asia, Africa, precum și în țările Parteneriatului Estic și în Ucraina.

În urma inspecțiilor efectuate pe tot globul, ofițerii caută în mod sistematic semne de trafic, precum și documente falsificate, apoi arestează autorii și protejează imediat victimele. Inspecțiile au avut ca rezultat și declanșarea mai multor noi investigații. Pentru a verifica datele și a permite schimbul de informații între participanți, a fost înființat un centru de coordonare la sediul Frontex din Varșovia, Polonia. Alături de experți din fiecare țară, personalul Frontex, Europol și INTERPOL au contribuit la coordonarea săptămânii de acțiune la scară largă, care a fost sprijinită de proiectul EU4FAST.

Ofițerii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate a Poliției Române Galați au reținut un suspect pentru recrutarea victimelor minore din medii defavorizate, obligarea acestora la cerșetorie și exploatare sexuală. Veniturile încasate au fost reținute de către traficant, care a folosit violența fizică pentru a-și controla victimele. Într-un raid efectuat în timpul săptămânii de acțiune, ofițerii au colectat alte dovezi și au interogat suspecții și victimele. Într-una dintre locațiile percheziționate, oamenii legii au găsit și au confiscat și diverse stupefiante.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share