Părinții români fac educație prin critică. Peste 600.000 de copii sunt diagnosticați cu anxietate și depresie

Critica este principala formă de educaţie a părinţilor români. Iar notele pe care le iau copiii la şcoală devin sensul vieţii aceloraşi părinţi, spun psihologii. Tot ei avertizează că, din cauza presiunii la care sunt supuşi acasă, peste 600.000 de copii sunt diagnosticaţi oficial cu anxietate şi depresie, scrie digi24.ro. 

 Performanţele şcolare ale copiilor sunt foarte importante pentru părinţii români, indiferent cât de mult sau de puţin se implică în obţinerea acestora.

Este concurenţa foarte mare şi de aceea ar fi bine să se descurce în viaţă, să ştie cât mai multe limbi străine, să aibă cunoştinţe din cât mai multe domenii. Nu avem pretenţii să fie primul, dar nici ultimul din clasă nu ne-ar pica bine. E important să fie printre primii”, spune un părinte. De ce suntem aspri cu proprii copii?

O mentalitate incorectă, spun psihologii, în cabinetele cărora ajung din ce în ce mai mulţi copii depăşiţi de pretenţiile părinţilor.

EXISTA PARINTI TOXICI?

Carmen Elena Podar, psiholog: În momentul în care simt că sunt criticaţi devin vulnerabili şi dezvoltă anxietate. Anxietatea este primul pas, încet dar sigur, înspre depresie.

Cristina Balaban este unul dintre părinţii care au înţeles că pune prea multă presiune pe copilul său de 7 ani şi a apelat la specialişti care să o ajute să evite acest lucru.

Cristina Balaban, părinte: Înainte de şcoală totul mergea minunat, după începerea şcolii am început să creştem aşteptările de la el şi să punem uşor uşor presiune. Treptat, pe măsură ce timpul trecea, presiunea era tot mai mare iar reacţiile lui erau tot mai ostile aşa că am apelat la ajutorul specialiştilor. Și eu şi soţul meu am mers la cursuri de parenting. Afla tot despre copiii ascultatori.

Otilia Mantelers, expert în parenting: Cuvântul toxic în relaţia dintre părinte şi copil cam la orice vârstă dar la şcoală e şi mai mult e acel cuvânt TREBUIE. Eu le dau părinţilor instrumente foarte practice de cum să se conecteze cu copii lor, instrumente care sunt jocul, timpul special, timpul unu la unu.

Aproape 20% dintre copii români au tulburări psihologice. 500.000 dintre ei suferă de anxietate şi alţi 130.000, de depresie.

Citește și:

Reflexoterapia pentru copii. Cea mai naturală formă de tratament

Psiholog: Copiii adulti ai parintilor abuzivi

Greselile parintilor care distrug stima de sine a copilului

Atenţie părinţi! Nota 10 nu garantează nici pe departe succesul unui elev

Psiholog: “Copiii noştri sunt normali, adulţii au uitat calea către sufletul lor”

Cum le cultivăm copiilor inteligența emoțională?

Părinții români fac educație prin critică. Peste 600.000 de copii sunt diagnosticați cu anxietate și depresie

Nu exista copii obraznici ci parinti care nu stiu sa reactioneze!

Ignoranța părinților afectează grav sănătatea și fericirea copiilor. Cum îşi pot recăpăta zâmbetul pierdut?

Depresia la copii, o problemă tot mai serioasă

PSIHOLOG: Bucuria nu este numai în copilărie. Adulţii ţin evidenţa lucrurilor, copiii pe cea a stărilor

Propuneri pentru continuarea procesului educațional și diminuarea inechității

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share