Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Cum sunt mințiți elevii navetiști de Guvernul Orban

Pe data de 27 mai 2020, a fost publicat pe site-ul Ministerului Educației și Cercetării Proiectul Hotărârii de Guvern pentru aprobarea procedurii de decontare a cheltuielilor de transport a elevilor și de modificare a Hotărârii de Guvern nr. 42/2017, iar analiza conținutului proiectului a dus la constatarea următoarelor:

  • Elevii sunt privați nu doar de dreptul general de 50% reducere pe mijloacele de transport rutier județean și interjudețean, ci și de dreptul general de 50% reducere pe mijloacele de transport feroviar;
  • Hotărârea de Guvern discriminează elevii care sunt școlarizați în altă localitate de domiciliu, dacă aceștia au în localitatea de domiciliu o unitate de învățământ preuniversitar;
  • Nu este prevăzută niciun fel de sancțiune pentru operatorii de transport care vor refuza să transporte elevii. Atragem atenția Guvernului României asupra faptului că, atâta timp cât operatorii de transport funcționează în regim comercial, ei nu vor putea fi obligați să acorde facilități de transport pentru elevi, fiind vorba de o obligație de serviciu public specifică unui contract de serviciu public care în continuare nu există;
  • Elevii nu vor beneficia de niciun fel de reducere pe perioada vacanțelor, deși Guvernul României promitea faptul că elevii vor beneficia de aceste facilități pe tot parcursul anului calendaristic. 

Pe data de 28 mai 2020, Consiliul Național al Elevilor a transmis prim-ministrului României, Ludovic Orban, neregulile privind proiectul de Hotărâre de Guvern, solicitând, de asemenea, o întrevedere cu reprezentanții elevilor în cadrul căreia să fie discutate mecanismele prin care elevii vor putea beneficia de gratuitate pentru tipurile de transport prezentate în cadrul Legii educației naționale.

Deși proiectul de Hotărâre de Guvern a fost lansat în consultare publică pentru 10 zile, în fapt acesta a fost aprobat în ședința Executivului din 28 mai, după o consultare publică de nici 24 de ore, fiind ignorată dorința elevilor reprezentanți de a se angrena într-un dialog cu decidenții. Totuși, este de remarcat faptul că Executivul se întâlnise, în urmă cu doar o săptămână, cu reprezentanții operatorilor de transport care militează pentru funcționarea transportului în regim comercial: Federația Operatorilor Români de Transport, care s-a opus gratuității transportului elevilor sub sancțiunea încheierii contractelor de gestiune sau a suspendării licențelor. Guvernul României a cedat presiunilor operatorilor de transport și a legiferat exclusiv pentru aceștia, fiind negate eforturile elevilor reprezentanți pentru menținerea transportului în sfera serviciilor publice.

La ora actuală, transportul județean și interjudețean funcționează în regim comercial, exact ca transportul de mărfuri, întrucât Executivul a încălcat voința Parlamentului și avizul Consiliului Legislativ, prelungind licențele operatorilor de transport. Ce înseamnă, de fapt, faptul că aceste licențe au fost prelungite, iar transportul județean și interjudețean continuă să funcționeze în regim comercial?

  • Statul nu poate impune niciun fel de obligație pentru operatorii de transport, nici măcar transportarea elevilor în mod gratuit, sub sancțiunea încetării licențelor. Proiectul de Hotărâre de Guvern publicat pe site-ul Ministerului Educației și Cercetării nu prevede niciun fel de sancțiune pentru operatorii de transport care vor refuza să transporte elevii în regim gratuit, așa cum promite Guvernul României;
  • De când licențele operatorilor de transport au fost prelungite, odată cu ieșirea din starea de urgență, unele firme care fac transport intrajudețean de persoane au dublat tarifele pentru călători imediat ce li s-a permis să circule după ridicarea restricțiilor. Acest aspect a fost afirmat de către prefectul județului Bistrița-Năsăud Stelian Dolha, la care au ajuns mai multe sesizări din partea celor care fac naveta.
  • Elevii nu vor putea beneficia de niciun fel de facilitate în cadrul transportului județean și interjudețean, întrucât orice fel de facilitate destinată elevilor (grup social de dimensiuni considerabile protejat de statul român) trebuie prevăzută într-un contract de serviciu public (CSP), fiind obligație de serviciu public (OSP). Așadar, Guvernul României se folosește de elevii navetiști din România, a căror situație impune existența unor măsuri clare și coerente, pentru a proteja transportatorii, al căror unic interes este de a face profit;
  • OUG 70/2020 = OUG 51/2019, care a fost respinsă pe cale parlamentară ca urmare a demersurilor elevilor reprezentanți. Totuși, Guvernul României a ales să ignore strădania elevilor spre a obține contractele de serviciu public prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 1370/2007. La fel ca OUG 51/2019, OUG 70/2020 încalcă prevederile regulamentului european, regulament care, doar dacă ar fi aplicat, ar duce la aplicarea facilităților de transport pentru elevi.

”Elevii din România nu vor mai beneficia de niciun fel de facilitate pentru transportul județean și interjudețean, fiind privați de un drept general care era prevăzut în Legea educației naționale nr. 1/2011 înaintea aprobării OUG 70/2020. Observăm faptul că Guvernul României se folosește de problema transportului elevilor într-un sens pur electoral, motiv pentru care condamnăm, cu fermitate, aceste acțiuni inițiate în dezavantajul elevilor pe care îi reprezentăm. Condamnăm, cu fermitate, modul în care s-a luat această decizie: netransparent, fără o consultare prealabilă cu beneficiarii direcți ai educației. În schimb, promisiunile și discursul populist continuă să demonstreze superficialitatea cu care Guvernul tratează problema transportului elevilor, care determină creșterea abandonului școlar și privează sute de mii de elevi de acces la educație, așa cum prevede însăși Constituția României, la articolul 32. Deși doamna vicepremier afirma faptul că doar 125.000 de mii de elevi fac naveta pentru a ajunge la școală, este de menționat că această cifră este reprezentată de numărul de elevi care fac naveta și primesc decont, fiind datele colectate de Ministerul Educației și Cercetării. Banca Mondială contrazice aceste cifre, punctând, într-un studiu recent, faptul că există 429 de mii de elevi care fac naveta în România. ” se arată în comunicatul Consiliului național al elevilor.

Soluția propusă de reprezentanții elevilor din România este următoarea:

  • Modificarea, pe cale parlamentară, a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 70/2020;
  • Asigurarea gratuității în cadrul serviciilor de transport pentru elevi, prin următoarea modificare și completare a Legii educației naționale nr. 1/2011:

Articolul 69

Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:

  1. La articolul 84 alin. (1) și (2) se modifică și vor avea următorul cuprins:

(1) Elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază gratuitate la servicii publice de transport local și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic. Gratuitatea este asigurată de către autoritățile administrației publice locale, prin subvenționarea operatorului de transport conform Legii nr. 92/2007.

(2) Elevii au dreptul la decontarea cheltuielilor cu transportul de interes public desfășurat în alte condiții decât sub forma unui serviciu public. Decontarea se va realiza de către unitatea de învățământ.

  1. La articolul 84 alin. (3)-(3^4) se abrogă.
  2. La articolul 104 la alineatul (2) se introduce o nouă literă, litera e), cu următorul cuprins:
  3. e) cheltuieli pentru transportul elevilor, conform prevederilor art. 84 alin. (2);
  4. La articolul 105 alineatul (2), literele e) și e1) se abrogă.

”Lupta pentru transportul elevilor continuă și sperăm că toate partidele parlamentare, indiferent de culoarea politică, ne vor sprijini în obținerea transportului gratuit pentru elevii navetiști, deziderat la care noi nu vom renunța. În acest sens, somăm Guvernul României să înceteze campania de dezinformare țintită către elevii din România, întrucât măsurile promovate nu rezolvă problemele noastre, ale beneficiarilor direcți ai educației, ci prelungesc starea de incertitudine și incoerență legislativă. ” se mai arată în comunicat.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share