Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Au dat foc cladirii guvernului! Bosnia si Hertegovina sub proteste

Protestatarii din Bosnia si Hertegovina au dat foc cladirii guvernului , in cea mai urata turnura a evenimentelor de la razboiul din 1992-95 incoace.

Sute de oameni au fost raniti in cele trei zile de proteste. Oamenii au iesit in strada din cauza lipsei locurilor de munca si a incapabilitatii politicienilor de a imbunatati situatia.

Politia s-a folosit de gloante de cauciuc si fum lacrimogen pentru a linisti situatia in capitala Sarajevo si in oraselul nordic Tuzla.

“In Bosnia, mostenirea razboiului inseamna lipsa sperantei in ceea ce priveste schimbarea. Din acest motiv, furia a ars la foc mocnit timp de ani de zile, iar acum a explodat buba.”
(Tim Judah Balkan, analist in afaceri)

Ziarul local Dnevni Avaz scrie ca politia a folosit apa pentru a sparge multimea de protestatari care aruncau cu pietre in cladire.

Joi, ciocnirile dintre civilii furiosi si politie au lasat in urma mai mult de 130 de raniti in Tuzla, cei mai multi dintre ei fiind ofiteri de politie.

“Oamenii protesteaza pentru ca sunt infometati, pentru ca nu au locuri de munca. Cerem demisia guvernului!” a declarat unul dintre participanti pentru AFP.

In jur de 40% din populatia matura a Bosniei nu are un loc de munca.

Dezordinea a inceput in Tuzla la inceputul saptamanii, cu proteste datorate inchiderii si vanzarii fabricilor care angajasera un procent mare din populatia locala.

“La douazeci de ani dupa asediul din Sarajevo, Bosnia pare scoasa de pe harta internationala iar oamenii ei se simt uitati, nu doar de lume, ci mai ales de propriul guvern.

Administratia este fragmentata pe diverse segmente specifice, si pare incapabila sa cada de acord cu privire la orice altceva decat propriul pachet salarial,” povesteste Guy De Launey, corespondent al BBC News.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">