04/12/2021

Calendarul zilei de 2 ianuarie. În 1929 SUA și Canada au adoptat un plan de protejare a cascadei Niagara

Calendarul zilei de 2 ianuarie. 533: Mercurius devine Papa Ioan al II-lea, primul papă care adoptă un nou nume după ce este ales.

 • 1492: Capitularea Granadei, asediată din 1481, marchează sfârșitul Reconquistei – lupta spaniolilor pentru eliberarea de sub ocupație arabă, Muhammad al XI-lea, comandantul ultimei fortărețe arabe din Spania, s-a predat regelui Ferdinand al II-lea și reginei Isabela I.
 • 1529: Radu de la Afumați, domn al Țării Românești (1522–1529) a fost ucis împreună cu fiul său, Vlad, la Râmnicu Vâlcea.
 • 1843: La Dresda are loc premiera operei „Olandezul zburător” de Richard Wagner.
 • 1853: Ia ființă „Școala de mică chirurgie”, instalată lângă spitalul Filantropia, București.
 • 1860: La Paris, la întâlnirea Academiei Franceze de Științe este anunțată descoperirea planetei Vulcan – o planetă mică care s-a presupus că a existat între Mercur și Soare prin care matematicianul francez Urbain Le Verrier a încercat să explice particularitatea orbitei lui Mercur.
 • 1861: Wilhelm I devine rege al Prusiei după moartea fratelui său Friedrich Wilhelm al IV-lea.
 • 1871: Amadeus I devine rege al Spaniei.
 • 1918: Exploratorul german Reinhard Maack explorează pentru prima dată muntele Königstein care aparține de Masivul Brandberg (Muntele de foc), cel mai înalt masiv muntos din Namibia.
 • 1919: Consiliul Dirigent al Transilvaniei decide organizarea administrativă a teritoriilor unite cu România. Hotărârea prevedea împărțirea României în 23 de județe și numirea de prefecți pentru fiecare dintre cele 23 de județe.
 • 1921: Întemeierea Partidului Comunist din Luxemburg.
 • 1929: SUA și Canada au adoptat un plan de protejare a cascadei Niagara.
 • 1942: Al Doilea Război Mondial: Armata japoneză a ocupat Manila (Filipine).
 • 1945: Al Doilea Război Mondial: Orașul Nuremberg din Germania este bombardat puternic de forțele Aliate.
 • 1959: Este lansată sonda spațială sovietică Luna 1, care a ajuns la Lună și a orbitat în jurul Soarelui. Este prima sondă care depășește câmpul gravitațional al Pământului.
 • 1990: România: Ia ființă Asociatia Foștilor Deținuți Politici (AFDP).
 • 1992: Deschiderea pentru public a arhivelor STASI (poliția secretă est-germană).
 • 1995: Aeroportul Paris-Orly este deschis pentru cursele aeriene din Europa.

Cascada Niagara este un ansamblu format din trei căderi de apă situate la granița dintre statul nord american New York din SUA și provincia Ontario din Canada. Cascada americană (American Falls) și Cascada vălul miresii (Bridal Veil Falls) pe teritoriul Statelor Unite și Cascada potcoavă (Horseshoe Falls) pe teritoriul Canadei.

Inainte cu 6 000 de ani la sfârșitul ultimei perioade de glaciațiune, s-au topit ultimii ghețari din regiune determinând apele lacului Erie să curgă peste maluri formându-se râul Niagara care se varsă în lacul Ontario, trecând pe parcursul lui peste prăpastia (groapa) dintre cele două lacuri formează căderea de apă Niagara. Această cataractă sau groapă are o serie de caracteristici geologice. Sub stratul dur de roci dolomite se găsesc straturi mai moi de șisturi. Masa de apă de la baza cascadei prin procesul de eroziune rupe cu timpul fragmente din peretele cascadei, acest fenomen determinând scurtarea râului Niagara cu 1,8 m pe an, ceea ce arată că de la formarea sa, cascada s-a apropiat de lacul Erie cu peste 11 km. Prin canalizarea unei părți a apei fluviului la o hidrocentrală, (vezi Nikola Tesla) s-a redus debitul fluviului ce traversează cascada, ceea ce a redus din frumusețea ei, în schimb a încetinit procesul de eroziune. In ianuarie 1936 prin temperaturi extrem de scăzute a înghețat complet cascada, formând o perdea de gheață de câteva sute de metri. In anul 1969 a fost dirijată pe o perioadă de 5 luni într-o altă direcție toată apa cascadei, astfel înlesnind cercetărilor geologice a albiei râului, și s-a încercat stabilizarea pereților cascadei.

Turism

Din anul 1800 este această regiune deschisă turismului. In 1885 declară statul nord american New York, Cascada Niagara ca parc național, peste un îl o urmează și Canada. Această cascadă este una dintre cele mai importante atracții turistice din America de Nord.

Niagara Falls State Park

sursa: wikipedia.org

Distribuie acest articol Oficial Media
Share