Prima moţiune de cenzură împotriva actualului Executiv, iniţiată de PSD şi intitulată ”România EŞUATĂ. Recordul ‘fantastic’ al Guvernului Cîţu”, a fost respinsă, marți, în plenul celor două camere ale Parlamentului
Votul a fost secret cu bile. Pentru ca moţiunea să fie adoptată, era nevoie de 234 de voturi „pentru”, adică jumătate plus unu din numărul de mandate. Au fost 201 voturi „pentru” şi unul „împotrivă”.
Parlamentarii coaliției PNL-USR-UDMR au decis să fie prezenți în plen, dar să nu voteze.
Deputat PSD Dâmbovița, Carmen Holban, a precizat pe pagina de facebook, că decizia celor din Coaliția de Drepata de a nu vota, arată că nu le pasă de ceea ce vor românii și mai degrabă de propriile lor interese și a ”clientelei de partid”.
Pentru ca moţiunea să treacă erau necesare 234 de voturi. PSD, împreună cu AUR şi cu neafiliaţii au 205 voturi.
Conform articolului 113 din Constituţie, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Articolul 47 din Regulamentul şedinţelor comune prevede că ”acordarea votului de încredere Guvernului şi retragerea încrederii acordate Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură sunt supuse procedurii votului secret cu bile”, în prezenţa a cel puţin jumătate plus unu din membrii care compun cele două Camere ale Parlamentului.
După prezentarea moţiunii de cenzură de către deputatul sau senatorul desemnat de iniţiatorii acesteia, preşedintele care conduce şedinţa comună dă cuvântul prim-ministrului sau, în cazul imposibilităţii participării acestuia, membrului Guvernului care îl reprezintă, pentru prezentarea poziţiei Guvernului. În continuare, preşedintele dă cuvântul deputaţilor şi senatorilor, în ordinea înscrierii lor la cuvânt.
După încheierea dezbaterilor, se trece la votarea moţiunii de cenzură. Moţiunea de cenzură se consideră adoptată dacă este votată de majoritatea deputaţilor şi senatorilor, în acest caz fiind vorba despre 234 de voturi.
Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea.
Citeste si:
-
Carmen Holban celebreaza Ziua Internațională a Iei
-
Carmen Holban: Opriți-vă! Suficient că le-ați furat copiilor un an de școală!
-
Carmen Holban, deputat: Este necesară reconstituirea locului farmacistului în sistemul sanitar
-
Carmen Holban, deputat: Panseluțele de la USR-PLUS și-au dat arama pe față! Moțiunea împotriva lui Ghinea
-
Carmen Holban, deputat: Mirosul banilor le-a luat mințile guvernanților și nici măcar nu se mai chinuie să simuleze o minimă înțelegere a nevoilor românilor
-
Carmen Holban, alături de copiii din Centrul social ”Casa Soarelui” din Târgoviște
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Despre uriașii de piatră, momârle și Țara Jiurilor, la OBÂRȘIA NEAMULUI ROMÂNESC de la CRAIOVA
Îmi doresc întregirea României cu teritoriile pierdute de-a lungul istoriei!
Ziua Unirii Basarabiei cu România