Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Carmen Holban: Foamea de bani a clientelei de partid ține în viață acest guvern incapabil și profund antiromânesc!

Prima moţiune de cenzură împotriva actualului Executiv, iniţiată de PSD şi intitulată ”România EŞUATĂ. Recordul ‘fantastic’ al Guvernului Cîţu”, a fost respinsă, marți, în plenul celor două camere ale Parlamentului

Votul a fost secret cu bile. Pentru ca moţiunea să fie adoptată, era nevoie de 234 de voturi „pentru”, adică jumătate plus unu din numărul de mandate. Au fost 201 voturi „pentru” şi unul „împotrivă”.

Parlamentarii coaliției PNL-USR-UDMR au decis să fie prezenți în plen, dar să nu voteze.

Deputat PSD Dâmbovița, Carmen Holban, a precizat pe pagina de facebook, că decizia celor din Coaliția de Drepata de a nu vota, arată că nu le pasă de ceea ce vor românii și mai degrabă de propriile lor interese și a ”clientelei de partid”.

”Le-a fost atât de frică de propriii parlamentari încât, astăzi, la votarea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Cîțu, Coaliția de Dreapta și-a obligat deputații și senatorii să stea în bănci.
Nemulțumirile crescânde ale mai multor liberali față de propriul guvern au fost adevăratul motiv pentru care Orban și Cîțu nu le-au dat voie acestora să voteze astăzi.
Românii știu însă prea bine că premierul Cîțu nu mai are ce să caute în fruntea executivului.
Cîțu și ai lui au înghețat veniturile, iar din cauza PNL puterea de cumpărare a oamenilor a scăzut.
Liberalii și partenerii de coaliție se opun în continuare creșterii alocațiilor pentru copii, dar în același timp iau împrumuturi halucinante: 44 miliarde euro într-un an! 1.300 de euro pe secundă!
Sunt zeci de motive pentru care guvernarea de dreapta ar trebui demisă, iar umilința la care au fost supuși parlamentarii coaliției astăzi demonstrează, încă o dată, cât de mult vor să rămână la putere în așteptarea banilor din PNRR sau a finanțărilor europene care urmează să vină.
Românii s-au săturat de ei, dar foamea de bani a clientelei de partid ține în viață acest guvern incapabil și profund antiromânesc!”, a scris deputatul PSD, Carmen Holban.

Pentru ca moţiunea să treacă erau  necesare 234 de voturi. PSD, împreună cu AUR şi cu neafiliaţii au 205 voturi.

Conform articolului 113 din Constituţie, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Articolul 47 din Regulamentul şedinţelor comune prevede că ”acordarea votului de încredere Guvernului şi retragerea încrederii acordate Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură sunt supuse procedurii votului secret cu bile”, în prezenţa a cel puţin jumătate plus unu din membrii care compun cele două Camere ale Parlamentului.

După prezentarea moţiunii de cenzură de către deputatul sau senatorul desemnat de iniţiatorii acesteia, preşedintele care conduce şedinţa comună dă cuvântul prim-ministrului sau, în cazul imposibilităţii participării acestuia, membrului Guvernului care îl reprezintă, pentru prezentarea poziţiei Guvernului. În continuare, preşedintele dă cuvântul deputaţilor şi senatorilor, în ordinea înscrierii lor la cuvânt.

După încheierea dezbaterilor, se trece la votarea moţiunii de cenzură. Moţiunea de cenzură se consideră adoptată dacă este votată de majoritatea deputaţilor şi senatorilor, în acest caz fiind vorba despre 234 de voturi.

Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea.

 

Citeste si:

Distribuie acest articol Oficial Media
Share