Claudia Gilia: PSD Sprijină tinerii pentru a avea parte de o educație de calitate, sprijină familiile vulnerabile, pensionarii, pentru a avea o viață decentă

Claudia Gilia, prefectul județului Dâmbovița, a adus în atenție o serie din măsurile luate de Guvern în programul lansat de curând, ”Sprijin pentru România”, unde sunt cuprinse și programe din sfera educației, menite să prevină abandonul școlar, dar și precizări despre tichetele sociale care vor veni în ajutorul familiilor cu venituri reduse sau pensionarilor.

Fostul deputat PSD a mai precizat că se va asigura ca toate categoriile de persoane îndreptățite să beneficieze de aceste vouchere, să le primească în timp util și face apel la instituțiile statului să ia în serios acest program și să trateze cu respect fiecare beneficiar.

Claudia Gilia, declarații pe larg din cadrul conferinței de presă susținută astăzi la sediul PSD Dâmbovița:

”PSD Sprijină tinerii pentru a avea parte de o educație de calitate, sprijină familiile vulnerabile, pensionarii, pentru a avea o viață decentă.
De prea multe ori vorbim de abandonul școlar care afectează în mod grav învățământul românesc. S-a vorbit de foarte multe proiecte care are exista în acest domeniu, însă ele nu au primit finanțare, nu au fost puse în aplicare.

În acest moment există mai multe proiecte în derulare care țintesc scăderea ratei abandonului școlar și care au drept scop, creșterea rezultatelor procesului educațional.
Un aspect foarte important este acela că există finanțare pentru aceste proiecte, există profesori și asistenți sociali, autorități locale și centrale care colaborează pentru implementarea acestor proiecte.

Amintesc doar câteva dintre aceste proiecte în derulare:

 • Proiectul Roz cu o finanțare de 200 de milioane de euro din partea Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Este un proiect care are ca obiectiv special abandonul școlar pentru mediul preuniversitar și universitar.
 • Ajutorarea persoanelor dezavantajate pentru perioada 2014-2020, tichete sociale pentru sprijin educațional
 • Programul Național pentru reducerea abandonului școlar inițiat de Ministerul Educației
 • Pcahetul de măsuri inițiat de către PSD în proiectul Sprijinim România. Un pachet de măsuri care vin în sprijinul românilor și al economiei românești.
 • Programul Operațional ajutorarea persoanelor dezavantajate, cel legat de tichetele sociale pentru sprijin educațional.

La începutul lunii aprilie în județul Dâmbovița au fost primite un număr de 8150 de pachete nominale cu tichete sociale electronice pentru benefciarii din cadrul unităților de învățământ din județul nostru iar în perioada 5-6 aprilie 2022 au fost ridicate toate aceste pachete pentru a putea fi distribuite beneficiarilor cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare, referitoare la încadrarea beneficiarilor criteriile de eligibilitate aferente acestui program, respectiv îndeplinirea dispozițiilor prevăzute în OUG nr. 133/2020

Până la acest moment la nivelul județului Dâmbovița au fost distribuite din cele 7155 de tichete sociale pe suport electronic către părinți, tutori și elevii beneficiari. 711 tichete pentru preșcolari, 6404 tichete pentru elevi din ciclul primar și ciclul gimnazial. Valoarea unui tichet este de 500 de lei pe an, sunt valabile 12 luni și trebuie utilizate exclusiv pentru achiziția de materiale școlare, rechizite, papetărie, necesare în școli și grădinițe, precum și articole necesare vestimentației pentru școală.

Un alt proiect este Programul Național pentru reducerea abandonului școlar, reforma sistemului de învățământ obligatoriu pentru prevenirea și reducerea părăsirii timpurii a școlii, sprijinirea unităților de învățământ cu risc ridicat de abandon școlar

 • Proiect inițiat de Ministerul Educației Naționale cu finanțare prin PNRR și are o valoare totală de 543 de milioane de euro, fiecare grant va avea o valoare de maxim 200.000 de euro în funcție de numărul de elevi care sunt înscriși și de gradul de marginalizare a localității și va fi implementat pentru o durată de 3 ani.
 • La acest moment în județul Dâmbovița au depus pentru proiect 46 de școli – Cojasca, Vișina, Văcărești, Găești, Moreni, Butimanu, Bucșani, Pietroșița, Bilciurești, Corbii Mari, Cornățelu, Finta, Mănești, Mogoșani, Odobești, Răscăieți, Șotânga, Tărtășești, Ulmi, Valea Mare, Vârfuri, Vulcana Pandele, Titu Târg, Braniștea.

Despre programul inițiat de PSD, Sprijinim România, se va acorda 1 miliard de euro prin tichete valorice, familiilor cu venituri mici. Acoperirea acestei sume se va face 50% din fonduri europene, 50% fonduri din bugetul de stat.

 • Este un sprijin acordat familiilor pentru a face față scumpirilor din piață, iar pe de altă parte reprezintă un imbold care este dat economiei naționale și sprijinirii tinerilor pentru a continua procesul educațional.
 • Pachetul de sprijin va conține vouchere pentru elevii care primesc burse sociale, în valoare de 30 de euro lunar pentru cumpărarea de alimente, rechizite și haine.
 • Numărul de copii beneficiari va fi stabilit de MEC
  Aceste vouchere vor fi pe suport electronic și vor fi date prin intermediul școlilor.
 • Un alt sprijin sunt voucherele pentru alimente de bază în valoare de 50 de euro, la fiecare 2 luni, vor beneficia familiile cu cel puțin doi copii, sau monoparentale, cu un venit mai mic de 600 de lei pe lună, pensionarii cu venit mai mic de 1500 de lei pe lună, persoanele cu venit minim garantat, persoanele cu dizabilități.
 • Legat de voucherele pentru pensionari, în valoare de 50 de euro la fiecare două luni, vor fi distribuite prin Casa de Pensii și prin Poșta Română la nivelul întregii țări, vor beneficia aproape 3 milioane de pensionari.
 • La nivelul județului Dâmbovița, beneficiarii cu pensie de până sau egală cu 1500 de lei sunt în număr de 58.893, dintre care, pensii de stat 54.572, pensie minimă socială 24.794 și pensii din agricultură 4321.
 • Toate acest măsuri vin să-i sprijine pe români în această perioadă dificilă și sunt un sprijin și pentru economia românească.
 • Pachetele cu produse alimentare pentru persoanele vulnerabile – după sărbătorile pascale vor începe să fie distribuite în unitățile administrativ teritoriale ale județului.

Citește și:

Claudia Gilia – Prefectul Județului Dâmbovița – Măsuri și soluții în cea mai grea perioadă pe care o traversează România

Prefectul județului Dâmbovița, doamna Claudia Gilia, a primit astăzi vizita Ambasadorului Canadei, Excelența Sa doamna Annick GOULET

Prefectul județului Dâmbovița, Claudia Gilia, întâlnire de lucru cu reprezentanții Asociației HORECA

Prefectul județului, Claudia Gilia, a participat la acțiunea de împădurire organizată de Direcția Silvică Dâmbovița

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share