Centrul de conferințe al Universității Politehnica Timișoara a găzduit joi, 15 mai 2025, deschiderea oficială a uneia dintre cele mai importante conferințe internaționale în domeniul ingineriei electrice, OPTIM-ACEMP 2025, ce reunește specialiști, cadre didactice, cercetători din toată lumea, dar și studenți ai Facultății de Inginerie Electrică și Energetică de la UPT.
Conferința OPTIM-ACEMP 2025 marchează o reuniune de importanță majoră în domeniul ingineriei electrice și electronice, îmbinând două inițiative prestigioase: OPTIM, axată pe optimizarea echipamentelor electrice și electronice, și ACEMP, dedicat progreselor în domeniul mașinilor electrice și electronicii de putere. Acest eveniment unic este conceput pentru a reuni cercetători de top, experți din industrie și practicieni pentru a aprofunda cele mai recente descoperiri, tehnologii inovatoare și soluții avangardiste în domenii cheie care modelează viitorul societății noastre.
În deschiderea conferinței, prof.univ.dr.ing. Sorin Mușuroi, prorector al UPT, președinte al comitetului local de organizare și moderator al evenimentului, a adresat salutul de bun-venit participanților și a vorbit despre tradiția conferinței inițiate la începutul anilor ’90 de academicianul Ion Boldea, un adevărat forum de dezbatere și schimb de idei privind cele mai noi tehnologii din domeniul mașinilor electrice și electronicii de putere.
Tot în deschiderea evenimentului, rectorul Universității Politehnica Timișoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, a vorbit despre tradiția celei mai vechi instituții de învățmânt din partea de vest a României, despre cele 100 de generații de absolvenți care au dus prestigiul Politehnicii timișorene peste tot în lume și care făcut posibile conferințe de anvergura OPTIM-ACEMP 2025.
De asemenea, mesaje de salut pentru participați și de mulțumire pentru organizatori au fost adresate de cei doi co-președinți au conferinței, prof.dr.ing. Marcian Cirstea, conducătorul Școlii de Calculatoare și Știința Informației de la Anglia Ruskin University, și prof.dr.ing. Bülent Ertan, conducătorul Departamentului de Mecatronică de la Atilim University, Turcia.
Cele peste 60 de lucrări prezentate în cadrul conferinței, în plen și pe secțiuni, acoperă domenii de mare actualitate:
-
Tehnologii de energie regenerabilă și rețele inteligente – cu accent pe aprofundarea convergenței critice dintre integrarea energiei regenerabile și inovațiile în rețelele inteligente. Discuțiile au evidențiat modul în care optimizarea fiabilității și eficienței rețelei este esențială pentru a găzdui surse de energie durabile, prezentând atât provocări, cât și oportunități în dezvoltarea sistemelor energetice;
-
Electrificarea și progresele în electronica de putere – electrificarea transporturilor și rolul transformator al electronicii de putere în permiterea vehiculelor electrice eficiente. Subiectele cheie includ progrese în tehnologiile bateriilor, soluțiile de încărcare și evoluția sistemelor de propulsie electrică, alături de importanța inovațiilor tehnologice ale invertoarelor.
-
Eficiența motoarelor electrice și știința materialelor – progresele înregistrate în eficiența motoarelor electrice, în special pentru acționările cu viteză variabilă, au fost explorate împreună cu impactul științei materialelor asupra electronicii de putere. Discuțiile au vizat aplicarea unor materiale noi concepute pentru a îmbunătăți performanța și eficiența sistemelor de alimentare și a dispozitivelor electronice;
-
Tendințe viitoare în ingineria auto și electromobilitate – abordând avangarda ingineriei auto, conferința a scos la iveală tendințele și inovațiile emergente care definesc viitorul tehnologiei vehiculelor. Accentul a fost pus pe inițiativele de sustenabilitate, integrarea tehnologiilor inteligente în vehicule și provocările inginerești care redefinesc designul și fabricarea auto.
Jurnalist, scriitor, editor, terapeut
DACA TI-A PLĂCUT URMĂREȘTE PAGINA NOASTRA!!
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Începe Festivalul Babel 2025! Oraşul Târgovişte vă găzdui spectacole de pe 4 continente
BABEL FAST 2025. Program complet 7-15 iunie. Teatrul Tony Bulandra Târgovişte
Afacerea ta pe primul loc în Google – cu buget minim!
Doliu în lumea muzicii: Eugen Doga s-a stins din viață la 88 de ani
Pentru ca visul niciunui școlar să nu devină coșmar – Acțiuni preventive ANTIP Ploiești
Ambasada SUA, primul mesaj după alegerea lui Nicușor Dan în funcția de președinte al României
LIFE STYLE
Cum putem trăi peste 100 de ai, conform medicinei tradiționale chinezești
Cine Alege Magia unui Ghiozdan Personalizat? Mamele Creative Știu Răspunsul!
De ce te simți mai atras de partenerul care te respinge?
Înapoi la strălucire: de ce diamantele ne fascinează din nou, chiar și în era perlelor și a ceramicii moderne
Experimentul „Micul Albert”. Doi psihologi au transformat un bebeluș într-un experiment științific
SPIRITUALITATE
„Zilele Credinţei şi Culturii”– ediţia a X-a la DEVA
Care sunt semnele pe care le transmit îngerii când se află lângă noi
Semnificația spirituala a durerilor de cap și cum se pot vindeca
Afirmații care vă pot schimba viața
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Ai părul deteriorat și lipsit de vitalitate? Iată cum te poate ajuta omega-3 în menținerea sănătății capilare!
Campanie de informare privind prevenția cancerelor de piele
Institutul Victor Babeș furnizor în programul PNO
Cum se pot vindeca anumite afecțiuni cu tinctura de propolis. Leacul de la Dumnezeu
Cauzele spirituale ale bolilor de ficat. Schimbarea tiparelor mentale și o rugăciune
Sănătatea rămâne un drept fundamental garantat pentru toți cetățenii, indiferent de granițe
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Consiliul Județean Dâmbovița contestă valoarea crescută a terenurilor de tenis din Parcul Chindia și cere o evaluare corectă
Invitație la Tabăra de creație şi documentare ,,Petrinzel’’ ediția a III-a
Lansare achiziție publică