Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Declinul demografic. Este necesară și urgentă reformarea sistemului social

Iuliana Bărăgan – Liga Studenților Pro România Dâmbovița

Senatorul Adrian Țuțuianu, susține că declinul demografic, apărut in urma celor doi ani de guvarnare în care această problemă a fost ignorată conduce la reale probleme ascunse de natură social-economică.

Declinul demografic

Reforma sistemului de asistență socială în prezent în curs de desfășurare este ambițioasă, dar scopul ei este înalt: de a face sistemul mai echitabil și de a reduce costurile tranzacțiilor pentru solicitanți, și birocrația. Deseori, a trebuit ca oamenii să depună mai multe cereri, și nu a fost întotdeauna clar pentru care programe ar putea fi eligibili aceştia.

Citește și: Studenții, o categorie defavorizată!

Ultimul deceniu a creat un sistem cmplicat și costisitor

Creșterile ad-hoc și programele noi din perioada anilor de dezvoltare economică ai ultimului deceniu au creat un sistem complicat și costisitor. Multe programe au acordat beneficii celor bogați și celor săraci deopotrivă, atât timp cât aceştia au îndeplinit anumite criterii. Altele i-au vizat pe cei mai săraci 50% sau chiar 60% din populație. Cu toate acestea, un program pentru cei săraci destinat cazurilor extreme s-a diminuat ca dimensiune relativă și nu a fost eficient în ajutorarea celor care au avut cea mai mare nevoie de el.

Adrian Țuțuianu: Este necesară și urgentă reformarea sistemului social

“Avem milioane de români plecați în străinătate din motive de economie locală: nivelul de trai. Familiile amână conceperea de copii, femeile tinere pleacă din țară la studii sau muncă și nu se mai întorc. În tot acest timp, vârsta medie a populației crește galopant.

#PRORomânia vine cu un set de măsuri care ar putea spori încrederea populației în viitor și, implicit, să crească rata natalității. ”

Separarea protectiei sociale si a sistemului de pensii

PRO România consideră necesară și urgentă reformarea sistemului social. Coordonatorii proiectului ProRomania au stabilit trei piloni esențiali: pentru a fi evitat ca cetățenii să devină viitori beneficiari de prestații de tip social, prevenția este necesară din toate punctele de vedere.

Reducerea birocrației, cât si separarea protectiei sociale a sistemului de pensii ce ar costitii o regândire încă de la temelie a arhitecturii instituționale, astfel beneficiarul primind un acces ridicat la servicii. Aceste modificari sunt in mod cert necesare prin prisma faptului că apariția unor noi tendințe de tip demografic nu ar aduce schimbari majore doar in Romania, ci în întreaga Europa.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share