Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Dumitru Acriș pune pe scena Teatrului Sava Ognyanov din Ruse spectacolul ”Dispariții” de Elise Wilk

Dima este unul dintre cei mai apreciați oameni de teatru din țară și din afara ei. Dumitru Acriș ne uimește cu fiecare proiect nou, ne oferă viziuni inedite și ne lasă după aplauze interminabile, să ieșim din sală mai buni, mai înțelegători. Un regizor in continuă ascensiune, reușește să ne întoarcă în noi înșine, ca o dulce și așteptată întoarcere Acasă. L-am numit ”psihanalistul”.

Dumitru Acriș Dispariții

Dumitru Acriș și unele din realizările sale remarcabile

Una dintre producțiile de debut ale regizorului a fost”Hitler in love”. A mers pe scene din 16 țări ale lumii. ”Dar s-a schimbat. După reprezentația pe care am avut-o la Moscova, spectacolul s-a schimbat total ca și text, ca și concepție, ca și regie, ca și joc actoricesc. Am jucat în rusă, la 700 de metri de Kremlin și eu am înțeles că după opt ani spectacolul trebuie să fie jucat altfel”, ne declară Dima într-un interviu etalon.

Aici despre nuditatea sufletului cu Dumitru Acriș!

Aici despre măreția iubirii și zbaterile actorului!

Dumitru Acriș semnează regia spectacolelor Nopți Albe și Crimă și pedeapsă. De asemenea, Regele Lear la Teatrul Dramatic de Stat Kurgan, Rusia. Cu Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște are nenumărate colaborări, după „Hitler in love”, un one-man show avându-l ca protagonist, și alte două spectacole în regia lui: „Furtuna”, după O.N. Ostrovski și „Salonul nr. 6”, după A.P. Cehov. Aceste spectacole au ajuns în turnee și festivaluri internaționale de teatru din China, Rusia, Coreea de Sud, Turcia.

Dima, un fin psihanalist, folosește metode neconvenționale

Spectacolul „Crimă și pedeapsă” pe care îl propune regizorul Dumitru Acriș la Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște, are la bază aceste idei: dualitatea sau, mai bine zis, pluralitatea ființei umane și reflexiile ei și iată că vorbim de un fin psihanalist. Dostoievki a fost supranumit neoficial părintele psihanalizei.

…Ori premiere la miezul nopții, ori pantofi la fiecare scaun. Sau, de ce nu, un spectacol fără protagonist în care spectatorii îl vor regăsi în fiecare actor și chiar în ei înșiși. Iată metodele neconvenționale prin care Dumitru Acriș vrea să atragă atenția spre principalele procese și fenomene ale vieții sociale și ale moravurilor, precum și spre trăsăturile caracteristice ale paradigmelor sociale.

Ca și în spectacolul ”Dispariții”  am mai găsit drama unei familii prabușită în propria mocirlă, lipsită de adevăr unde relațiile dintre părinți și copii, soț-soție, sunt simboluri ale ipocriziei sociale, este vorba despre FURTUNA, de A.N. Ostrovski, in regia lui Dumitru Acris.

”Dispariții”, 2023, Ruse, Teatrul Sava Ognyanov, premiera 10 martie

”Eu vreau să vorbesc despre nuditatea sufletească, e mai puternică decât cea fizică și teatrul european demult s-a îndepărtat de nuditatea asta fizică, trupească și, mulți din regizorii mari, consacrați, au înțeles că prioritar într-un spectacol, totuși, este nuditatea sufletească și toți caută în profunzime. Și actorii s-au schimbat foarte mult acum”, ne mai spunea Acriș cu ani în urmă. Și iată că în spectacolul Dispariții pus în scena de la Sava Ognyanov, Dima scoate toate zbaterile sufletești la suprafață. Prin gestică, prin lucruri spuse cu glas tare sau prin cele tăcute.

Dumitru Acriș și metoda Stanislavski

Influențat probabil de Stanislavski, Dumitru Acriș a susținut workshopuri pe această temă: ”Metoda de acțiune prin studiu în crearea rolului după K. Stanislavski”.

Alături de Dumitru Acriș, interviu la câteva minute după premiera spectacolului ”Dispariții”

Oficial Media: Cât ai lucrat ca timp și cum te-ai înțeles cu actorii?

Dumitru Acriș: Am muncit împreună o lună și ceva. Cu actorii m-am înțeles foarte bine, chimie perfectă între noi. Totul a decurs neașteptat de profesionist. Scenografia făcută la timp, costumele superbe, o echipă foarte faină.

O.M.: Toți actorii sunt de aici de la Teatrul Sava Ognyanov din Ruse?

D.A.: Actorii sunt bulgari din teatru acesta pentru că am mers construit pe ideea de continuitate. Spectacolul o să se joace des și este bune că sunt toți actori bulgari de la Sava Ognyanov. E altceva când depinzi de cineva care vine pe colaborare, trebuie să te înțelegi cu teatrele, e foarte greu când ești actorul altui teatru.

O.M.: Cum ai simțit publicul ieri la avanpremieră și azi la premieră?

D.A.: Publicul, astăzi, a fost unul de specialitate, clar! Ieri au fost spectatori, iubitori de teatru mai mult cu bilete cumpărate și azi au cumpărat mulți bilete pentru că mesajul e foarte dur. Asta datorită actorilor care au venit cu textele lor, ale lor proprii și au făcut astfel ca spectacolul să fie cum ați văzut voi.

O.M.: Mi s-a părut că de multe ori repetau aceleași lucruri, ca figură de stil pentru înrădăcinarea mesajului.

D.A.: Noi așa am hotărât timpul în spectacol și-n text, de parcă totul stă pe loc, nu se mișcă și am terminat cu evenimentul care ne marchează pe toți, războiul….Eu le mulțumesc foarte mult actorilor pentru implicarea lor, au venit cu istorii din viața lor, legătura dintre părinți și copii și au simțit-o atât de acut și de dureros încât au făcut ca spectacolul acesta să fie mult mai profund.

O.M.: Un proiect de viitor cu vreunul dintre actori? Am înțeles că vii cu el în Babel?

D.A.: Nu, nu…vreau să las să crească spectacolul acesta și după asta vorbim. Cât despre festivalul Babel cred că domnul Ranin o să-l aducă, vedem ce o să fie și cum o să fie..

O.M.: Spune și de rău, ce nu ți-a plăcut?

D.A.: Nu zic nimic de rău, a fost totul foarte bine, chimie între actori, totul a fost un proces intens. S-a lucrat până noaptea târziu, am refăcut niște lucruri din text care au contribuit ca spectacolul să fie mult mai bun, scenografia domnului Ranin și costumele, mie mi se pare că se încadrează perfect în istoria asta a noastră. Video Ionuț Gavrilă și tot el a venit cu propunerile proiecțiilor. Totul mi se pare că face parte din scenografie și mi se pare că e atât de finuț și neaglomerat. Ionuț Gavrilă fiind artist, el înțelege că jocul actoricesc trebuie să iasă în prim plan.

Ruse, Bulgaria, Teatrul Sava Ognyanov. 10 martie 2023

Dumitru Acriș – ACTOR ȘI REGIZOR

A absolvit Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău în 2004. Ca actor al teatrului „Luceafărul” din capitala Republicii Moldova a câștigat în 2002 premiul UNITEM „Steaua fără nume”, iar în 2007 a primit de la Președinția Republicii titlul onorific de „Maestru în artă”.  Începând cu anul 2012 se mută la Moscova unde studiază regie de teatru/dramă la Universitatea de Artă Teatrală GITIS din Moscova – clasa profesorului Leonid Heifeț.

Material realizat de Cristi Iordache & Oana Maria Grigore

Mihai Constantin Ranin semnează scenografia spectacolului ”Dispariții” montat în Bulgaria

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share