Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Gabor Mate: Tensiunea din casă nu este bună pentru copii. Trebuie să vă asumați răspunderea pentru starea de bine a copiilor

Gabor Mate (născut la 6 ianuarie 1944) este un medic și autor canadian. Are o experiență în practica de familie și un interes deosebit pentru dezvoltarea copilăriei, traumele și impactul acestora pe tot parcursul vieții asupra sănătății fizice și mentale, inclusiv boli autoimune, cancer, tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD), dependențe și o gamă largă de alte condiții. Gabor Mate discută despre tipurile de traume suferite de persoanele cu tulburări legate de consumul de substanțe și despre modul în care acest lucru le afectează luarea deciziilor în viața ulterioară.

Extras din interviul realizat în cadrul Digi Tv.

Gabor Mate: Relația dintre părinți și copii

Rep: Cum putem să creștem copii echilibrați? Auzim tot mai des depre depresii, sau crize de anxietate în rândul copiilor de 10-11 ani.

Gabor Mate: Ca la orice organism, începutul este cel mai important. Trebuie să te asiguri pentru orice plantă că primește lumină, că este udată. Începtul dezvoltării acelei plante, o face să se poată dezvolta sau nu. La fel se întâmplă și în cazul oamenilor. Când eu și soția mea am devenit părinți (și avem 3 copii, îi iubim foarte mult), de multe ori spuneam că m-aș arunca și în foc pentru copiii mei, însă, ei nu aveau nevoie ca eu să mă arunc în foc pentru ei. Aveau nevoie ca eu să fiu acolo ca părinte echilibrat emoțional, capabil să-i vadă, să-i asculte și să-i accepte așa cum sunt ei. Îi iubeam foarte mult și totuși la acea vreme nu eram capabil să fiu lângă ei, să fiu prezent. Când vine vorba de copii, trebuie să înțelegem că trebuie să știm să-i ascultăm și să-i înțelegem. Iubirea este extrem de importantă, dar nu suficientă. Este important să le înțelegi nevoile, emoțiile și cine sunt. Să-i vedem, să-i ascultăm, să-i acceptăm necondiționat și să nu ne așteptăm ca ei să fie altcineva decât ei sunt. Dacă îndeplinim toate aceste condiții, copiii se simt în siguranță și atunci se dezvoltă sănătos. Este esențial să-i înțelegem. Dar pentru a-i înțelege pe copiii noștri, este esențial să ne înțelegem pe noi înșine. Eu și soția mea nu am făcut acest lucru. Eu eram traumatizat, ea avea traumele ei, și fiind doi părinți cu traume purtate inconștient, le-am transmis mai departe copiilor noștri. Ce pot face părinții este să se concentreze asupra lor și să recunoască că tensiunea din casă nu este bună pentru copii și să o rezolve. Deci, iubirea este importantă, esențială, dar nu suficientă.

Citește și:

Gabor Mate: ”La 40 de ani eram un medic de succes dar eram deprimat, nefericit, anxios, eram într-un mariaj dificil„

Rep: Trăim în vremuri în care stresul face parte din viața noastră, cum facem să nu le transmitem copiilor acest stres cotidian?

Gabor Mate: Aveți dreptate, trăim într-o lume plină de stres, într-o cultură caracterizată de stres la nivel internațional. Este o problemă reală și nu am un răspuns simplu. Dar dacă ne uităm la ce se întâmplă cu copiii, din ce în ce mai mulți sunt diagnosticați cu deficit de atenție, cu anxietate, cu depresie, cu boli bipolare, primesc medicamente, mulți au comportamente suicidale. Deci e clar că se întâmplă ceva. E clar că nu vorbim despre genetică, despre boli genetice. Vorbim despre ceva din mediul copiiilor noștri care îi supără și probabil că are legătură cu stresul părinților în mare parte. Când o familie este stresată poți face două lucruri, îi întrebi pe părinți, sau măsori nivelul de hormoni ai stresului la copil. Pentru că copiii sunt afectați de stresul părinților. În aceste situații, copiii sunt mai inclinați să dezvolte asta.

Citește și:

Gabor Mate: Dacă nu te simți dorit, atunci o să folosești tot ce ai, ca să faci alți oameni să te dorească

Menis Yousry: Dacă mama este afectată de relația cu soțul, va destabiliza relația cu copilul

Dacă vă confruntați cu factori de stres, ar fi bine să identificați și să discutați cu copiii, nu încercați să-i ignorați, pentru că la un moment dat o să iasă totul la iveală. Trebuie să vă asumați răspunderea pentru starea de bine a copiilor. Nu presupuneți că tensiunea dintr-o casă este normală, nu este! În al doilea rând, dacă copiii cresc într-o familie extinsă, din punct de vedere al evoluției, aparțin unei comunități. În grupurile de vânători- culegători, copiii creșteau într-o comunitate extinsă. Prin urmare și în prezent, într-o familie extinsă trebuie să vă asigurați că nu vă izolați copiii, că implicați adulți sănătoși în viața lor care să le ofere afecțiune. Dacă ești foarte stresat, le datorezi copiilor tăi să-ți rezolvi această problemă, pentru că altfel vei da problema mai departe tot lor.

Rep: Părinții simt nevoia de a-i proteja pe copii, poate să devină acest lucru nociv? Exemplu: Când părintele simte nevoia să-și îmbrace copilul mai gros, deși nu este nevoie. Sau când îl ții deoparte să nu audă contexte negative. Sau când e adolescent și încearcă să-i controleze anturajul.

Gabor Mate: Este o întrebare foarte importantă, pentru că poți provoca multe daune încercând să-ți protejezi copilul de absolut orice. Trbeuie să ne întrebăm care este problema aici? Nu situația copilului ar trebuie să mă îngrijoreze, ci teama mea, pentru că nu-ți protejezi copilul când procedezi așa, îți proiectezi temerile asupra copilului, ceea ce este fix opusul protecției. Dacă ești o persoană extrem de temătoare, copiii vor trece prin durere, nu-i poți proteja la infinit. O să le moară pisica de exemplu, câinele o să fie lovit de o mașină, este dureros, da. Și vor trece prin durere, pentru că au doi ani și înghețata o să le cadă pe jos și nu o vor putea mânca, sau poate le vor muri bunicii, asta e viața. Nu poți să-ți protejezi copilul împotriva acestor tipuri de durere.

Citește și:

Gabor Mate: Lumea este însetată de vindecare, multă vreme nu s-a vorbit despre aceste probleme

Asta nu înseamnă că trebuie să le dăm copiilor și mai multă durere, dar trebuie să înțelegem că se vor confrunta cu durere în viață și misiunea noastră este să-i ajutăm să facă față durerii. Și nu facem asta dacă le spunem să nu mai plângă. Putem să-i spunem, ”doare, nu? vino să te îmbrățișez”. Trebuie să acceptăm durerea. Și să spunem da, îi vei face față, ești suficient de puternic. Nu să încercăm, să-l protejăm de orice durere.. Trebuie să sprijinim capacitatea copiilor de a  face față greutăților vieții. Nu să le facem noi dificultăți, dar nici să nu-i protejăm de dificultățile naturale în viață.

Rep: Ce facem când copilul spune NU? Sunt perioade ale copiilor mici în care Nu-ul este prezent tot timpul, este NU la orice. Ce să facă părinții?

Gabor Mate: Este un motiv întemeiat pentru care copiii spun NU. De ce încep să spună NU? Natura nu greșește. Haide să-l facem pe copil să spună DA mereu. E vremea să mănânci, DA? E vremea să te îmbraci, DA? Dar de ce nu se întâmplă asta? Dacă nu știi să spui NU, DA-ul nu va însemna nimic. Copiii trebuie să învețe să spună NU înainte să spună DA.  Problema este când părintele crede că NU-ul este o problemă, dar nu este asta problema. Părintele este mult mai puternic decât voința copilului. Natura își dorește ca acest copil să se dezvolte în felul său. Pentru că tu vei muri ca părinte și este bine ca până atunci, copilul să fie un adult care știe ce-și dorește și cum să obțină acele lucruri. Dar tu ești mai mare, mai puternic, mai inteligent decât acel copil și atunci natura spune, dacă ai o plantă pe care o sădești la tine în curte și ai iepuri în jur, ce vei face ca să o protejezi? Pui un gard suficient de mare. Așa și copilul care este mic, poate fi copleșit foarte rapid de părinți. Prin urmare natura spune, o să construiesc un gard în jurul acestui copil și acest gard se numește NU. Copilul își va dezvolta propria voință. Dar părinții consideră că asta este o problemă. Nu este o problemă. Dacă nu spune NU, copilul nu crește. El se va dezvolta cu timpul. Dacă încerci să reprimi, să distrugi această voință, acest NU, i te opui. Lăsați copilul să fie așa cum este. Asta e răspunsul.

sursa: digi24, emisiune realizată de Ioana Ciurlea și Claudiu Pândaru.

Mai multe detalii in video:

Citește și:

Doctor Gabor Mate: Stresul și trauma produc inflamații în corp, se vorbește despre asta de acum 150 de ani

Dr. Menis Yousry: „Primii doi ani de viață sunt critici. Suntem doar emoții”

Gabor Mate, psiholog – Dependenţa copiilor de ecrane şi de reţelele de socializare

Distribuie acest articol Oficial Media
Share