Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Inaugurarea expoziției românești „Timișoara Seniorilor/Laboratoarele Memoriei” la Cracovia

În data de 24 noiembrie 2023, Asociația Pietatea Bănățeană împreună cu Societatea Polono-Română din Cracovia au inaugurat expoziția „Timișoara seniorilor / Laboratoarele memoriei” la Cracovia, printr-un eveniment care a prezentat celor peste 100 de persoane participante, istoria și prezentul orașului de pe Bega, precum și poveștile de viață ale seniorilor săi.

Cei prezenți au putut afla detalii despre proiectele „Timișoara seniorilor” și „Laboratoarele memoriei” derulate în acest an, au intrat în contact cu lucrările artistei române Renée Renard inspirate din memoria și istoria familiilor seniorilor din Timișoara, au vizionat galeria de fotografii și documentarul „Timișoara Seniorilor”.

La eveniment au participat delegația Asociației Pietatea Bănățeană din Timișoara, partenerii de la Facultatea de Sociologie și Psihologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara și Direcția de Asistență Socială a municipiului Timișoara, Consulul Onorific al României la Cracovia, membrii Societății Polono-Române din Cracovia, Delegația Universității Vârstei a Treia din cadrul Universității Agricole im. Hugona Kołlątaja din Cracovia, reprezentanții Bibliotecii Voievodale Publice din Cracovia, reprezentanții Departamentului de Filologie Română din cadrul Universității Jagellone din Cracovia, studenți din cadrul Cercului Științific al Rumuniștilor de la Universitatea Jagiellonă din Cracovia, membri ai comunității românilor din Cracovia, precum și un număr însemnat de iubitori de artă și fotografie din Cracovia.

Expoziția „Timișoara seniorilor / Laboratoarele memoriei” poate fi vizitată până la data de 31.12.2023 la Biblioteca Publică Voievodală din Cracovia, etajul II.

Proiectul „Timișoara Seniorilor” a fost derulat în acest an de Asociația Pietatea Bănățeană din Timișoara și a rezultat din documentarea a 10 tururi ghidate de seniori timișoreni prin locuri cu semnificație afectivă, în cadrul cercetării antropologice coordonată de Asociația Iscoada, în colaborare cu Facultatea de Sociologie și Psihologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara. Varianta în limba polonă a filmului documentar a fost realizată cu sprijinul Cercului Științific al Rumuniștilor de la Universitatea Jagiellonă din Cracovia.

„Laboratoarele memoriei” cuprinde lucrări ale artistei române Renée Renard care, în creația artistică, abordează aspecte legate de convergența dintre știință, artă și cercetarea documentară, îmbinând trecutul și prezentul seniorilor din Asociația Pietatea Bănățeană din Timișoara. Renée Renard lucrează de peste 10 ani cu subiecte legate de memorie și de istoria familiei. A ințiat conceptul de Laboratoare ale Memoriei și a coordonat ateliere cu copiii și adolescenți pe tema arborelui genealogic și a istoriei de familie. Grafica este realizată de Ciprian Chirileanu.

Expoziția Timișoara seniorilor/Laboratoarele memoriei face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">